Dagbehandeling

Dagbehandeling voor verslaving

De dagbehandeling vindt 3 dagdelen per week plaats en bestaat uit een combinatie van groepstherapie, lezingen (psycho-educatie) en individuele gesprekken. Deze behandeling geeft je de nodige handvaten voor meer controle over de verslaving. De dagbehandeling duurt zes tot twaalf weken.

Waarom is dagbehandeling nodig?

Detoxificatie of ontgifting is slechts de eerste stap op weg naar herstel. Het ontwennen onder begeleiding lukt vrijwel altijd, het belangrijkste is om je erna de tools te geven om je herstel ook thuis vol te houden. Daarom is een verdere behandeling altijd nodig.

Soms is opname in een kliniek niet direct noodzakelijk, niet mogelijk of niet geïndiceerd. Maar als ook wekelijkse gesprekken niet voldoende zijn, kun je deelnemen aan de dagbehandeling. Dagbehandeling kan ook een vervolgtraject van onze klinische behandeling zijn.

Hoe ziet mijn behandelplan eruit?

Bij de start van de dagbehandeling wordt samen met jou een behandelplan opgesteld. Je krijgt je eigen behandelaar toegewezen die jou naast de groepstherapie ook individueel begeleidt.

We werken met groepen van maximaal 12 personen. Door de kleinschaligheid leer je elkaar goed kennen en kun je elkaar ondersteunen in dit proces. Iedere week worden behandeldoelen opgesteld waar je aan kunt werken tijdens groepstherapie. Verder wordt er dieper ingegaan op wat verslaving is en worden er lezingen gegeven over verslaving en verslavingsgedrag in het algemeen.

Dagbehandeling in combinatie met een safehouse

Sinds 2021 is het mogelijk om tijdens het volgen van de dagbehandeling tegelijk een veilige woonomgeving te hebben. Het is mogelijk om tijdens de dagbehandeling (6 of 12 weken) een plaatsing krijgen bij een safehouse. Na afronding van de dagbehandeling is er nog 14 weken de tijd om verder te werken aan herstel en je terugkeer naar een eigen plek.