Alcoholverslaving

Alles over alcoholverslaving. Wat is het, wat zijn de symptomen en wat te doen. 

 

Alcoholverslaving

Van alle verslavingen is alcoholisme de meest voorkomende vorm. Omdat alcoholconsumptie maatschappelijk geaccepteerd is, is de grens tussen probleemdrinken en verslaving moeilijk te duiden. Vaak wordt de kans op verslaving onderschat. Ook daarom wordt alcohol een sluipmoordenaar genoemd: het is een ziekte die zich onopvallend ontwikkeld en langzaam tot geestelijk, lichamelijk verval kan leiden. In sommige gevallen zelfs de dood. Professionele hulp kan je helpen om van je probleem af te komen.

Alcoholisme ontstaat geleidelijk

Alcoholisme ontstaat geleidelijk. Men begint af en toe met een drankje voor de gezelligheid, maar na verloop van tijd neemt de frequentie van het drinken toe en gaat hij of zij stiekem gebruiken. Uiteindelijk komt de persoon in kwestie tot de ontdekking dat hij of zij niet niet meer goed functioneert zonder alcohol. Gedragingen worden in steeds sterkere mate door de drank beïnvloed en kunnen leiden tot onder meer plichtsverzuim, verwaarlozing, ruzie, geheugenstoornissen, liegen en manipuleren.

Alcoholverslaving heeft meerdere oorzaken

Vaak ontstaat een alcoholverslaving door meerdere factoren. Eén van de oorzaken is de erfelijke factor. Als verslavingsgedrag in de familie voorkomt, heeft een kind grote kans om op latere leeftijd ook alcoholverslaafd te raken. Een andere oorzaak is de opvoeding; als kinderen opgroeien in een omgeving waar veel gedronken wordt, is de drempel voor hen lager om ook te gaan drinken. Daarnaast moeten we niet het element onderschatten dat alcohol in de maatschappij wordt gezien als iets fijns, vrolijks, ontspannends.

Stress, depressiviteit, onzekerheid en sociale dwang

Ook kunnen stress, depressiviteit, onzekerheid en sociale dwang een rol spelen bij het ontstaan van een alcoholverslaving. Er treedt ook tolerantie of gewenning op. Dit betekent dat als je regelmatig drinkt, het effect bij dezelfde hoeveelheid alcohol minder is. Dus je moet meer drinken om aangeschoten of dronken te worden. Maar ook een druk sociaal leven kan een rol spelen. Denk hierbij aan veel borrels en etentjes, waarbij alcohol wordt geschonken.

Wanneer ben je verslaafd?

We spreken van een alcoholverslaving wanneer iemand meer drinkt dan de normale hoeveelheid alcoholische drank. Drink je meer dan twee tot drie alcoholconsumpties per dag of drink je één keer per week een grotere hoeveelheid (binge drinking) dan is de kans groot dat er sprake is van een verslaving.

Een alcoholverslaving kan snel volwassen vormen aannemen en ontwikkelt zich op drie fronten:

Psychisch > ontwikkelen van een onweerstaanbare behoefte aan alcohol
Lichamelijk > ontwikkelen van een steeds hogere tolerantie ten aanzien van alcohol
Sociaal > anders functioneren op werk en in vrije tijd

Tolerantie tegen alcohol

Iemand die veel alcohol drinkt, ontwikkelt een steeds grotere tolerantie ten aanzien van alcohol. Hierdoor zijn er grotere hoeveelheden drank nodig om in een roes te raken. Ontwenningsverschijnselen als misselijkheid, transpireren, slecht slapen en een angstig en gespannen gevoel treden steeds vaker op als iemand geen alcohol drinkt. Om deze verschijnselen kwijt te raken, drinkt men opnieuw alcohol en zo belandt men in de vicieuze cirkel van een verslaving. Langdurig alcoholmisbruik richt grote lichamelijke schade aan bij kwetsbare organen.

Aantasting functioneren

Een alcoholverslaafde functioneert niet meer zoals zou moeten. Het alcoholgebruik is verschoven van bijzaak naar hoofdzaak in het leven. De alcoholverslaving in stand houden kost tijd en energie die niet meer in het werk of de sociale omgeving kan worden gestoken. Afspraken komt men niet na, het uiterlijk verslonst, doelen worden niet bereikt en het gevoel van eenzaamheid wordt vergroot omdat men druk is met het verbergen en ontkennen van de verslaving. Uiteindelijk komt men in een neerwaartse spiraal terecht die uitmondt in een totaal gebrek aan controle.

  Gevolgen van een alcoholverslaving

  Aan alcoholgebruik kleven een aantal risico’s. Het effect van alcoholgebruik op lange termijn is schadelijk voor lichaam en geest. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Sociale problemen: als alcoholist kun je snel agressief worden waardoor je snel in de problemen kunt raken met vreemden, familie, vrienden, werk en justitie.
  • Kanker: Door veelvuldig gebruik van alcohol wordt de kans vergroot op mond-, keel-, strottenhoofd-, en slokdarmkanker. Wanneer je ook rookt wordt de kans op leverkanker en dikkedarmkanker vergroot. Daarnaast hebben vrouwen een verhoogd risico op borstkanker.
  • Vruchtbaarheid: door alcohol vermindert bij zowel de man als de vrouw de vruchtbaarheid. 
  • Hersenschade: alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat zenuwcellen in de hersenen minder goed contact hebben met elkaar. Dit resulteert in concentratie- en geheugenverlies. Ook kan een alcoholverslaving zorgen voor een vroegtijdige dementie. 
  • Leverproblemen: door overmatig drinken kan de lever onherstelbaar beschadigd raken. Hierdoor kan er bijvoorbeeld vetlever, alcoholhepatitis (ontstoken lever) en levercirrose (het vervangen van vernietigde levercellen door bindweefsel) ontstaan.

  Ook is het mogelijk dat je het korsakov syndroom krijgt. Dit syndroom is een ernstige vorm van hersenletsel en treed op door jarenlange te hoge alcoholconsumptie en slechte voeding. 

  De behandeling voor alcohol-verslaving bij Castle Craig

  Bij Castle Craig hebben we meer dan 20 jaar ervaring met het behandelen van patiënten die verslaafd zijn aan alcohol. Dit begint met een detoxificatie-periode. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een bewezen methode om terugval in de verslaving te voorkomen. CGT is eigenlijk gericht op het uitdagen van negatieve gedachten en wordt ingezet om alcohol-verslaafden te helpen zich te onthouden van alcohol en andere substanties.

  Kijk op de pagina over ‘Onze Behandelingen’ voor meer informatie over onze verschillende programma’s voor alcoholverslaving.

  AA Nederland