Soorten drugs

Er zijn veel middelen die tot verslaving kunnen leiden. We beperken ons hier tot de belangrijkste. Of anders gezegd: tot de middelen die wij het meest signaleren als drug of choice van onze patiënten.

Alcohol

Veel mensen kunnen soms drinken zonder problemen, maar alcoholverslaving is een groot probleem in Nederland. Langdurig en zwaar drinken is een ernstige zaak, met schadelijke gevolgen voor de gezondheid van het individu, zijn of haar persoonlijke relaties en carrière. Als gevolg van langdurig alcoholmisbruik kan een verslaving ontstaan. Vanaf dat moment is het leren gecontroleerd te drinken een gepasseerd station.

Laat er geen misverstand over bestaan: bij overmatig gebruik is alcohol een onvervalste hard drug. Het is een middel dat net als andere drugs een zogenaamde psychotrope werking heeft. Dat betekent dat het middel invloed heeft op de psyche van de gebruiker; het kan zowel geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid veroorzaken. Fysiek kan alcohol bij misbruik veel schade veroorzaken. Vooral de lever en andere interne organen kunnen aangetast worden.

Cocaïne (snuif drug)

Het effect van cocaïne is vrijwel direct in het gehele lichaam te merken. Cocaïne wordt meestal gebruikt als snuif drug. Lokaal werkt het verdovend en centraal is het juist een sterke stimulans op de hersenen. Dit laatste komt doordat de natuurlijke adrenaline-reactie van het lichaam op stress wordt nagebootst.

In kleine hoeveelheden zorgt cocaïne voor een euforisch, opgewekt, helder en alert gevoel. De gebruiker wordt praatgraag en het zelfvertrouwen neemt toe. Het kan ook tijdelijk zorgen voor een vermindering van eetlust en minder behoefte aan slaap.

Bij herhaaldelijk gebruik van cocaïne kunnen er lange-termijn veranderingen optreden in de hersenen en dan met name in het beloningssysteem. Dit leidt vervolgens tot een verslaving, die fysiek en geestelijk veel schade toebrengt en die door de hoge prijs van cocaïne de meeste gebruikers in de financiële problemen brengt.

Heroïne

Heroïne werkt snel in op het lichaam. Het begint met euforie en een vreedzaam en voldaan gevoel. De gebruiker ervaart geen hongergevoel of seksuele verlangens en het verbloemt alle angsten en schuldbesef. Hierdoor wordt heroïne beschouwd als één van de meest verslavende drugs.

Het meest schadelijke lange-termijn effect van heroïne is de verslaving zelf. De gebruiker bouwt een hoge tolerantie op en wordt zwaar lichamelijk verslaafd waardoor er een grote drang ontstaat om meer en vaker te gebruiken. Net als bij andere verslavende middelen gaat de gebruiker er steeds meer naar op zoek en wordt het uiteindelijk het voornaamste levensdoel. Heroïneverslaafden hebben de neiging erg weinig te eten met als gevolg dat ze door ondervoeding allerlei ziekten ontwikkelen.

Cannabis

De belangrijkste psychoactieve stof in cannabis is THC. Dit is het gedeelte van de cannabisplant waar gebruikers high van worden. Tussen de sterktes van THC is in onderlinge cannabisproducten veel verschil, maar de hoeveelheid THC in illegale cannabis is de laatste 50 jaar enorm toegenomen, waardoor er nauwelijks nog sprake meer is van soft drugs. Hoge doses van cannabis kunnen psychose of paniek veroorzaken. Sommige mensen hebben een acute psychotische reactie of last van paniekaanvallen wanneer ze onder invloed van cannabis zijn.

Langdurig en veelvuldig gebruik van cannabis kan leiden tot geheugenverlies, depressie, verzwakking van het immuunsysteem van het lichaam en gevoelens van paranoia.

XTC (Ecstasy)

Hoewel de partydrug XTC vaak gezien wordt als een vorm van drugs met een relatief laag risico, kan het verslavende middel zeer gevaarlijk zijn voor de gebruiker en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. Het hoogste risico van deze drugs is dat het op korte termijn zorgt voor een extreem verhoogde lichaamstemperatuur waardoor uitdroging dreigt. Om dit tegen te gaan, gaan gebruikers vaak overmatig veel water drinken, waardoor het risico vergroot wordt op zwellingen van het brein, dat in sommige gevallen fataal kan zijn.

Signalen van regelmatig gebruik zijn een verstoord slaappatroon, ongewone uitbarstingen van euforie en een afgenomen alertheid voor pijn. Lichamelijke effecten zijn: zweterigheid, toegenomen bloeddruk en hartritme, misselijk/zwak gevoel, gewichtsverlies en beschadiging aan de tanden (door tandenknarsen). Langdurig gebruik van XTC kan leiden tot paranoia, depressie, verwardheid en agressie.

GHB

Ook GHB is zéér verslavend. Al na enkele weken frequent gebruik kan de GHB-gebruiker afhankelijk worden. Omdat GHB maar kort werkt, moeten afhankelijke gebruikers elke twee tot vier uur – dag en nacht – een nieuwe dosis innemen om onthoudingsverschijnselen te voorkomen. Die onthoudingsverschijnselen vormen een andere reden waarom GHB zo gevaarlijk is: bij plotseling stoppen met GHB kunnen namelijk zéér ernstige en zelfs levensbedreigende complicaties optreden, met delirium, toevallen, verhoogde bloeddruk en hallucinaties. Zelf, zonder begeleiding, stoppen met GHB wordt dan ook ernstig afgeraden.