1. Home
 2.  » 
 3. Verslavingen
 4.  » Soorten drugs

Soorten drugs

Er zijn verschillende middelen die tot een verslaving kunnen leiden. Hieronder beschrijven we de middelen die we het vaakst signaleren. Onderaan de pagina vind je een database met meer soorten drugs.

Alcohol

Veel mensen drinken zonder problemen, maar alcoholverslaving is een groot probleem in Nederland. Langdurig en zwaar drinken heeft niet alleen ernstige gevolgen voor de gezondheid, maar ook voor persoonlijke relaties en carrières. Als gevolg van langdurig alcoholmisbruik kan een verslaving ontstaan. Vanaf dat moment is gecontroleerd leren drinken een gepasseerd station.

Laat er geen misverstand over bestaan: bij overmatig gebruik is alcohol een onvervalste hard drug. Het is een middel dat een psychotrope werking heeft. Dat betekent dat het middel invloed heeft op de psyche van de gebruiker. Het kan hierdoor zowel geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid veroorzaken.

Cocaïne

Het effect van cocaïne is vrijwel direct merkbaar. Lokaal werkt het verdovend, maar centraal is het een sterke stimulans op de hersenen. Cocaïne bootst namelijk de natuurlijke adrenaline-reactie van het lichaam op stress na. In kleine hoeveelheden zorgt cocaïne voor een euforisch, opgewekt, helder en alert gevoel. De gebruiker wordt praatgraag en het zelfvertrouwen neemt toe. Het kan ook tijdelijk zorgen voor een vermindering van eetlust en minder behoefte aan slaap.

Bij herhaaldelijk gebruik van cocaïne kunnen er lange-termijn veranderingen optreden in de hersenen en dan met name in het beloningssysteem. Dit leidt vervolgens tot een verslaving die fysiek en geestelijk veel schade toebrengt en de verslaafde ook financieel in de problemen kan brengen door de hoge prijs van cocaïne.

Heroïne

Heroïne werkt snel in op het lichaam. Het begint met euforie en een vreedzaam en voldaan gevoel. De gebruiker ervaart geen hongergevoel of seksuele verlangens en het verbloemt alle angsten en schuldbesef. Hierdoor wordt heroïne beschouwd als één van de meest verslavende drugs.

Het meest schadelijke lange-termijn effect van heroïne is de verslaving zelf. De gebruiker bouwt een hoge tolerantie op en raakt lichamelijk zwaar verslaafd. Hierdoor ontstaat een grote drang om meer en vaker te gebruiken. Net als bij andere verslavende middelen gaat de gebruiker er steeds meer naar op zoek en wordt het uiteindelijk het voornaamste levensdoel. Heroïneverslaafden hebben de neiging erg weinig te eten met als gevolg dat ze door ondervoeding vatbaar zijn voor allerlei ziekten.

Cannabis / wiet

De belangrijkste psychoactieve stof in cannabis is THC. Dit is het gedeelte van de cannabisplant waar gebruikers high van worden. Tussen de sterktes van THC is in onderlinge cannabisproducten veel verschil, maar de hoeveelheid THC in illegale cannabis is de laatste 50 jaar enorm toegenomen, waardoor er nauwelijks nog sprake is van soft drugs. Hoge doses van cannabis kunnen een psychose of paniek veroorzaken. Sommige mensen hebben een acute psychotische reactie of last van paniekaanvallen wanneer ze onder invloed van cannabis zijn.

Langdurig en veelvuldig gebruik van cannabis kan leiden tot geheugenverlies, depressie, verzwakking van het immuunsysteem van het lichaam en gevoelens van paranoia.

  XTC (Ecstasy)

  Hoewel XTC vaak gezien wordt als een vorm van drugs met een relatief laag risico, kan het zeer gevaarlijk zijn voor de gebruiker en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. Het hoogste risico van deze drugs is dat het op korte termijn zorgt voor een extreem verhoogde lichaamstemperatuur waardoor uitdroging dreigt. Om dit tegen te gaan, drinken gebruikers vaak overmatig veel water, waardoor het risico op zwellingen van het brein weer toeneemt. In sommige gevallen kan dat fataal zijn.

  Signalen van regelmatig gebruik zijn een verstoord slaappatroon, ongewone uitbarstingen van euforie en een afgenomen alertheid voor pijn. Lichamelijke effecten zijn: zweterigheid, toegenomen bloeddruk en hartritme, misselijk/zwak gevoel, gewichtsverlies en beschadiging aan de tanden (door tandenknarsen). Langdurig gebruik van XTC kan leiden tot paranoia, depressie, verwardheid en agressie.

  GHB

  GHB is zéér verslavend. Al na enkele weken frequent gebruik kan de GHB-gebruiker afhankelijk worden. Omdat GHB maar kort werkt, moeten afhankelijke gebruikers elke twee tot vier uur – dag en nacht – een nieuwe dosis innemen om onthoudingsverschijnselen te voorkomen. Die onthoudingsverschijnselen zijn een andere reden waarom GHB zo gevaarlijk is: bij plotseling stoppen met GHB kunnen namelijk zéér ernstige en zelfs levensbedreigende complicaties optreden, met delirium, toevallen, verhoogde bloeddruk en hallucinaties. Zonder begeleiding stoppen met GHB wordt dan ook afgeraden.

   

  Meer informatie over drugs

   

  Hulp nodig?

  Bel vandaag

  088 - 770 70 77

  ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
  weekend 12:00 tot 16:00