Soorten drugs

Castle Craig heeft ervaring met het behandelen van verslaving aan alcohol en verschillende soorten drugs. Hierbij hebben we in de loop der jaren veel kennis opgedaan. Van veelvoorkomende drugs tot middelen waar minder snel aan wordt gedacht zoals medicijnen.

Alcohol

Veel mensen drinken zonder problemen, maar alcoholverslaving is een groot probleem. Langdurig en zwaar drinken kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, persoonlijke relaties en carrière. Als gevolg van alcoholmisbruik kan een alcoholverslaving ontstaan. Vanaf dat moment is gecontroleerd drinken een gepasseerd station.
Laat er geen misverstand over bestaan: bij overmatig gebruik is alcohol een onvervalste drug. Het is een middel met een psychotrope werking. Dat betekent dat het middel invloed heeft op de psyche van de gebruiker. Hierdoor kun je zowel geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid ontwikkelen.
Lees hier meer informatie over alcoholverslaving

Cocaïne

Het effect van cocaïne is vrijwel direct merkbaar. Lokaal werkt het verdovend, maar centraal is het een sterke stimulans op de hersenen. Cocaïne bootst de natuurlijke adrenaline-reactie van het lichaam op stress na. In kleine hoeveelheden zorgt cocaïne voor een euforisch, opgewekt, helder en alert gevoel. De gebruiker wordt praatgraag en het zelfvertrouwen neemt toe. Het kan ook tijdelijk zorgen voor een vermindering van eetlust en minder behoefte aan slaap.
Bij herhaaldelijk gebruik van cocaïne kunnen er lange-termijn veranderingen optreden in de hersenen, met name in het beloningssysteem. Dit leidt meestal tot een verslaving die fysiek en geestelijk veel schade toebrengt. Ook financieel zorgt cocaïne vaak voor problemen door de hoge prijs.

Heroïne

Heroïne werkt snel in op het lichaam. Het begint met euforie en een vreedzaam en voldaan gevoel. De gebruiker ervaart geen hongergevoel of seksuele verlangens en het verbloemt alle angsten en schuldbesef. Hierdoor wordt heroïne beschouwd als één van de meest verslavende drugs.
Het meest schadelijke lange-termijn effect van heroïne is de verslaving zelf. De gebruiker bouwt een hoge tolerantie op en raakt lichamelijk zwaar verslaafd. Hierdoor ontstaat een grote drang om meer en vaker te gebruiken. Net als bij andere verslavende middelen gaat de gebruiker er steeds meer naar op zoek en wordt het uiteindelijk het voornaamste levensdoel. Heroïneverslaafden hebben de neiging erg weinig te eten met als gevolg ondervoeding. Deze aanslag op het immuunsysteem maakt dat heroïneverslaafden vatbaar zijn voor allerlei ziekten.

Cannabis / wiet

De belangrijkste psychoactieve stof in cannabis is THC. Dit is het gedeelte van de cannabisplant waar gebruikers high van worden. Tussen de sterktes van THC is in onderlinge cannabisproducten veel verschil. Maar de hoeveelheid THC in illegale cannabis is de laatste 50 jaar enorm toegenomen. Hoge doses van cannabis kunnen een psychose of paniek veroorzaken. Sommige mensen hebben een acute psychotische reactie of last van paniekaanvallen wanneer ze onder invloed van cannabis zijn.
Langdurig en veelvuldig gebruik van cannabis kan leiden tot geheugenverlies, depressie, verzwakking van het immuunsysteem van het lichaam en gevoelens van paranoia.

XTC (Ecstasy)

Hoewel XTC vaak gezien wordt als een vorm van drugs met een relatief laag risico, kan het zeer gevaarlijk zijn voor de gebruiker. Het hoogste risico van deze drug is dat het op korte termijn zorgt voor een verhoogde lichaamstemperatuur. Gebruikers zweten veel en drogen sneller uit. Om dit tegen te gaan, drinken gebruikers vaak overmatig veel water, waardoor het risico op zwellingen van het brein weer toeneemt. In sommige gevallen kan dat fataal zijn.
Het werkzame bestanddeel in XTC is de chemische stof MDMA. Deze stof zorgt voor een verhoogde activiteit van drie belangrijke neurotransmitters in de hersenen: Serotonine, dopamine en nor-epinefrine. De hyperactiviteit van serotonine in de hersenen zorgt voor een liefdevol en sociaal gevoel, dat een gebruiker de indruk geeft dat iedereen aardig is. Als XTC uitgewerkt is, dalen de dopamine niveaus in de hersenen in snel tempo, wat een depressief en prikkelbaar gevoel kan veroorzaken. Langdurig gebruik van XTC kan leiden tot paranoia, depressie, verwardheid en agressie.
Signalen van regelmatig gebruik zijn een verstoord slaappatroon, ongewone uitbarstingen van euforie en een afgenomen alertheid voor pijn. Lichamelijke effecten zijn: zweterigheid, toegenomen bloeddruk en hartritme, misselijk/zwak gevoel, gewichtsverlies en beschadiging aan de tanden door tandenknarsen.

GHB

GHB is zéér verslavend. Al na enkele weken frequent gebruik kan de GHB-gebruiker afhankelijk worden. Omdat GHB maar kort werkt, moeten afhankelijke gebruikers elke twee tot vier uur – dag en nacht – een nieuwe dosis innemen om onthoudingsverschijnselen te voorkomen. Die onthoudingsverschijnselen zijn een andere reden waarom GHB zo gevaarlijk is: bij plotseling stoppen met GHB kunnen namelijk zéér ernstige en zelfs levensbedreigende complicaties optreden, met delirium, toevallen, verhoogde bloeddruk en hallucinaties. Zonder begeleiding stoppen met GHB wordt dan ook afgeraden.