Onze Verpleegkundig Specialist vertelt over hoe je ontgift

Ben je afhankelijk van een middel? Lukt het je niet zelf te stoppen met het middel? Heb je medische zorg nodig bij het stoppen van je gebruik? In veel van deze gevallen zul je dan eerst bij onze Verpleegkundig Specialist (VS) Jenny de Rijke een afspraak krijgen voor het ambulant of klinisch ontgiften van middelen.
In deze blog legt ze zelf uit hoe dat in zijn werk gaat.

Afhankelijkheid wil zeggen dat stoppen met het middel onthouding veroorzaakt. Afhankelijk van welk middel je afhankelijk bent, bestaat deze onthouding uit hartkloppingen, overmatig transpireren, hoofdpijn, onrust, tremor, slecht slapen, spierpijn, griepklachten etc.
Eerst verricht ik een dossieronderzoek, daarna breng ik samen met jou je actuele gebruik en fysieke conditie in kaart. Dat doe ik door het afnemen van een lichamelijk, neurologisch en bloedonderzoek. In het bloedonderzoek worden onder andere je lever en nierfunctie bepaald.

Onthoudingsverschijnselen

Samen maken we een verantwoord afbouwschema of krijg je medicatie om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Wanneer er sprake is van een alcoholafhankelijkheid en ondervoeding krijg je ook vitamines voorgeschreven om schade in jouw brein te voorkomen. Je zult vervolgens twee wekelijks door mij begeleid worden. Op die momenten nemen we de onthoudingsverschijnselen en het afbouwschema door en controleren we op indicatie je bloeddruk en pols. Van een gezond leven is vaak geen sprake meer tijdens actief gebruik. Daarom zal er ook aandacht zijn voor een gezonde leefstijl tijdens het afbouwen. Denk hierbij aan gezonde voeding, gezonde dag-nachtstructuur, voldoende ontspanning en lichaamsbeweging, stoppen met roken en het oppakken en onderhouden van sociale contacten.

Detox kliniek

Wanneer bij de eerste afspraak met mij blijkt dat thuis (ambulant) ontgiften niet mogelijk is dan zal ik je in overleg met je behandelaar doorverwijzen naar een detox kliniek in Nederland. Daar zul je onder intensieve begeleiding van een arts of Verpleegkundig Specialist worden ontgift. In veel gevallen is er dan sprake van polimiddelengebruik (meerdere middelen die afgebouwd moeten worden), insult- en/of delier gevoeligheid, ondervoeding, uitdroging etc. Ook je thuissituatie wordt meegenomen in de overweging voor  ambulant of klinisch ontgiften. Wanneer je te weinig ondersteuning hebt voor het thuis stoppen met een middel, dan kan dat ook een indicatie zijn voor klinisch ontgiften. Voor klinisch ontgiften hebben wij een nauwe samenwerking met diverse detox klinieken in Nederland zoals Brijder en GGZ Delfland.

Ontgiften in Schotland

Wanneer je geadviseerd wordt om een klinische behandeling in onze kliniek in Schotland te ondergaan dan kan ontgiften ook in Schotland plaatsvinden. Uiteraard moet je dan wel in staat zijn de reis naar Schotland te maken. Het is goed te weten dat wanneer je aankomt in Schotland, je wel geacht wordt meteen deel te nemen aan het programma. Sommige middelen kunnen in Schotland niet ontgift worden. Denk hierbij aan GHB. Dit vergt intensieve medische zorg waarbij je GHB afbouwt met farmaceutische GHB.

Heb je na het lezen van deze blog meer vragen over detoxificatie? Stel je vraag aan jouw behandelaar of aan onze Verpleegkundig Specialist. Wij wensen je het allerbeste voor je behandeling bij Castle Craig!

Als Verpleegkundig Specialist heeft Jenny ruim tien jaar ervaring in ontgiften en behandelen van verslavingsproblematiek. Jenny is daarnaast fotograaf. Haar fotoboek ´Herstel´ laat fellows, maar ook professionals in herstel zien, die vertellen over hun reis naar abstinentie. in foto’s en tekst ademt het boek kracht, hoop en inspiratie. Want herstellen kan!