Onze verpleegkundig specialist vertelt over hoe je ontgift

Ontgiften is vaak de eerste stap in je herstelproces. Als je van een verslaving af wilt, of als je medische zorg nodig hebt om te stoppen met gebruiken, staan we klaar om je te helpen. Bij Castle Craig geloven we dat het herstelproces voor iedereen anders is. We bekijken je persoonlijke situatie, en maken samen met jou een behandelplan. Onze verpleegkundig specialist Jenny de Rijke weet hier alles van. In dit blog legt ze zelf uit hoe dat ontgiften gaat.

Afhankelijkheid wil zeggen dat stoppen met dat middel onthouding veroorzaakt. Afhankelijk van welk middel je afhankelijk bent, bestaat deze onthouding uit hartkloppingen, overmatig transpireren, hoofdpijn, onrust, tremor, slecht slapen, spierpijn, griepklachten etc. Eerst doe ik een dossieronderzoek, daarna breng ik samen met jou je actuele gebruik en fysieke conditie in kaart. Dat doe ik door het afnemen van een lichamelijk, neurologisch en bloedonderzoek. In het bloedonderzoek analyseer ik onder andere je lever- en nierfunctie.

Onthoudingsverschijnselen

Samen maken we een verantwoord afbouwschema of krijg je medicatie om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Wanneer er sprake is van een alcoholafhankelijkheid of ondervoeding, adviseren we mogelijk vitamines om schade in je hersenen te voorkomen. Daarna begeleiden we je tweewekelijks. Dan nemen we de onthoudingsverschijnselen en het afbouwschema door en controleren we eventueel je bloeddruk en hartslag. Van een gezond leven is vaak geen sprake meer tijdens actief gebruik. Daarom besteden we aandacht aan een gezonde leefstijl tijdens het afbouwen. Denk hierbij aan gezonde voeding, gezonde dag-nachtstructuur, voldoende ontspanning en lichaamsbeweging, stoppen met roken en het oppakken en onderhouden van sociale contacten.

Detox kliniek

Wanneer bij de eerste afspraak blijkt dat thuis (ambulant) ontgiften niet mogelijk is, zullen we je doorverwijzen naar een detoxkliniek in Nederland. Daar zul je onder intensieve begeleiding van een arts of verpleegkundig specialist worden ontgift. Dit kan nodig zijn bij het gebruik van meerdere middelen, gevoeligheid voor insults of delirium, ondervoeding of uitdroging. Ook bespreken we je thuissituatie bij de keuze voor ambulant of klinisch ontgiften. Wanneer je thuis weinig ondersteuning hebt om te stoppen met gebruiken, dan kan dat ook een indicatie zijn voor klinisch ontgiften. Voor klinisch ontgiften hebben wij een nauwe samenwerking met diverse detox klinieken in Nederland zoals Brijder en GGZ Delfland.

Ontgiften in Schotland

Soms adviseren we om een klinische behandeling in onze kliniek in Schotland te ondergaan. Uiteraard moet je dan wel in staat zijn om naar Schotland te reizen. Weet dat wanneer je aankomt in Schotland, verwacht wordt dat je meteen deelneemt aan het programma. Sommige middelen kunnen in Schotland niet ontgift worden. Denk hierbij aan GHB. Dit vergt intensieve medische zorg waarbij je GHB afbouwt met farmaceutische GHB.

Heb je na het lezen van deze blog meer vragen over ontgiften of detoxificatie? Stel je vraag aan jouw behandelaar of onze verpleegkundig specialisten. Wij wensen je het allerbeste voor herstel!

Als verpleegkundig specialist heeft Jenny ruim tien jaar ervaring in ontgiften en behandelen van verslavingsproblematiek. Daarnaast is ze fotograaf. Haar fotoboek ´Herstel´ laat fellows en professionals in herstel zien, die vertellen over hun reis naar abstinentie. In de foto’s en teksten ademt het boek kracht, hoop en inspiratie. Want herstellen kan!