NederlandsEnglish
Bel vandaag

088 – 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00 in het weekend 12:00 tot 16:00
Bel vandaag

088 – 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00 in het weekend 12:00 tot 16:00
 1. Home
 2.  » 
 3. Verslavingen
 4.  » Wat is verslaving?

Wat is een verslaving?

Verslaving is een ziekte waarbij je fysiek en/of mentaal afhankelijk bent geraakt van een middel of een gewoonte. Het gebruik van een middel of het handelen naar een gewoonte heeft niet langer te maken met iets ‘willen’ maar met ‘moeten’. Het is een chronische en progressieve, maar gelukkig ook behandelbare ziekte. Hoe eerder je een verslaving behandelt, hoe groter de kans op een succesvol herstel.

Je kunt dus verslaafd zijn aan een middel zoals alcohol of drugs, maar ook aan een gewoonte zoals gokken. Het gedrag van de verslaafde is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel of het handelen naar de gewoonte. Dat gaat ten koste van andere activiteiten en levenskwaliteit.

Waarom is verslaving een hersenziekte?

Bij het gebruik van bepaalde middelen en het handelen naar bepaalde gewoontes komen er stoffen vrij in de hersenen die een prettig gevoel geven. Door erfelijke factoren of langdurig gebruik kunnen deze stofjes de chemische samenstelling van de hersenen veranderen. Er is dan steeds meer nodig om deze stofjes in de hersenen te activeren.

Daarom spreken we van een hersenziekte: je hersenen functioneren na langdurig gebruik niet meer naar behoren en dat heeft invloed op jouw welzijn.

Hoe ontstaat een verslaving?

Een verslaving ontstaat meestal geleidelijk. In het begin gebruik je bijvoorbeeld sporadisch een stimulerend of verdovend middel voor de gezelligheid. Na verloop van tijd ontstaat er een steeds sterker wordende behoefte aan het middel. Je kan dan niet meer goed functioneren zonder het middel.

Wat zijn de kenmerken van een verslaving?

Hieronder staan een aantal kenmerken die kunnen duiden op een verslaving:

 • Je hebt steeds een grotere dosis nodig van een middel om hetzelfde effect te bereiken.
 • Je hebt onthoudingsverschijnselen als je niet gebruikt. Deze verschijnselen nemen af wanneer je het middel weer gebruikt.
 • Je gebruikt vaker en meer dan het plan was.
 • Je wil je gebruik in de hand krijgen, maar er zijn weinig succesvolle pogingen om het gebruik te verminderen.
 • Je besteedt een groot deel van je tijd aan het gebruik of het verkrijgen van het middel.
 • Je geeft bezigheden zoals werk, hobby’s en vrije tijd op vanwege het gebruik.
 • Je gebruikt ondanks dat je weet dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich meebrengt.
 • Je kunt niet meer voldoen aan verplichtingen op werk, school of thuis.
 • Je gebruikt een middel in situaties waarin dit gevaarlijk is.
 • Je gebruikt voortdurend ondanks dat dit problemen oplevert in relaties.

Gevolgen van een verslaving 

Wat de gevolgen zijn van een verslaving is verschillend per gebruiker. Het hangt af van de gewoonte en/of het middel zelf: om welk middel gaat het? Hoeveel wordt het middel gebruikt en hoe vaak? Maar ook omgevingsfactoren spelen een rol: heeft de verslaafde een baan, een gezin en sociale contacten?

Hieronder staan een aantal categorieën met de bijbehorende gevolgen van een verslaving:

 • Mentale gevolgen
  Bij een verslaving word je in beslag genomen door het middel. Doordat je continu bezig bent met het middel nemen interesses in andere zaken af. Dit kan ervoor zorgen dat je ontwikkeling stil komt te staan. Daarnaast kunnen er depressies ontstaan en verergeren, en kan je grip op de werkelijkheid verliezen doordat je steeds in een roes leeft.
 • Lichamelijke gevolgen
  Lichamelijke problemen kunnen ontstaan door het gebruikte middel je lichaam kan belasten. Hierdoor gaat je gezondheid achteruit en iemand die verslaafd is zorgt in meeste gevallen al slecht voor zichzelf. Stimulerende drugs zoals cocaïne en speed kunnen voor lichamelijke uitputting zorgen en problemen aan hart en bloedvaten veroorzaken.
 • Financiële gevolgen
  Door een verslaving kunnen er ook geldproblemen ontstaan. Het gebruik kan ervoor zorgen dat je niet meer goed functioneert waardoor je je werk of baan verliest. Ook kosten middelen als alcohol en drugs een hoop geld. Doordat je geen inkomen meer hebt kunnen er hoge schulden ontstaan.
 • Sociale gevolgen
  Een verslaving kan een grote impact hebben op je gedrag. Interesses voor en in anderen kan afnemen doordat je voornamelijk met het middel bezig bent. Je kunt dan voorrang geven aan de behoefte ten koste van een relatie met je partner, vrienden of familie.

Hulp bij verslaving

De zorg die wij bieden wordt uitstekend beoordeeld door onze (voormalig) patiënten. Dat geldt zowel in Nederland als in onze gerenommeerde verslavingsklinieken Castle Craig Hospital en Smarmore Castle Private Clinic. Wil je zelf de eerste stap naar herstel zetten? Neem dan contact op via het onderstaande formulier of bel naar 088-770 70 77.

FAQ Verslaving

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is een verslaving?

  Een verslaving is een ziekte waarbij je lichaam en/of geest afhankelijk is geraakt van een middel of gewoonte. Dit kan gaan om alcohol, drugs of medicijnen, maar ook om gokken, seks of gamen.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat doet een verslaving met je?

  Een verslaving betekent dat een persoon afhankelijk is geworden van een bepaald middel. Het gedrag van een verslaafde is gericht of het verkrijgen van het middel of het handelen naar de gewoonte. Bij een persoon die lijdt aan een verslaving heeft het middel of het gedrag de hoogste prioriteit.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Ben je ‘ineens’ verslaafd?

  Het gebruik begint vaak onschuldig onder het mom van proberen of voor gezelligheid. Maar naarmate de tijd vordert ontstaat er een steeds sterker wordende behoefte, tot het moment dat je niet normaal meer kunt functioneren zonder het middel.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Waarom raakt iemand verslaafd?

  Een verslaving ontstaat meestal doordat iemand een middel of bezigheid al erg prettig vindt. Dit kan komen doordat sommige mensen sneller vatbaar zijn voor een verslaving, maar ook door veranderingen in persoonlijke omstandigheden zoals stress of druk dat toeneemt.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Raken alleen ‘aan lager wal geraakte’ mensen verslaafd?

  Nee, verslaving is een veelkomend probleem in alle lagen van de bevolking. Het is een schadelijke mythe dat verslaving alleen voorkomt onder aan lager wal geraakte mensen of dat je pas een probleem hebt als je onder een brug woont. In veel gevallen proberen mensen hun problemen zelfs te verbergen om niet als ‘verslaafde’ gezien te worden.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00