1. Home
  2.  » 
  3. Verslavingen
  4.  » Wat is verslaving?

Wat is een verslaving?

Verslaving is een ziekte waarbij je fysiek en/of mentaal afhankelijk bent geraakt van een middel of een gewoonte. Het gebruik van een middel of het handelen naar een gewoonte heeft niet langer te maken met iets ‘willen’ maar met ‘moeten’. Verslaving is een chronische en progressieve, maar gelukkig ook behandelbare ziekte.

Je kunt dus verslaafd zijn aan een middel zoals alcohol of drugs, maar ook aan een gewoonte zoals gokken. Het gedrag van de verslaafde is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel of het handelen naar de gewoonte. Dat gaat ten koste van andere activiteiten en levenskwaliteit.

Een verslaving ontstaat meestal geleidelijk. In het begin gebruik je bijvoorbeeld sporadisch een stimulerend of verdovend middel voor de gezelligheid. Na verloop van tijd ontstaat er een steeds sterker wordende behoefte aan het middel. Je kan dan niet meer goed functioneren zonder het middel.

Waarom is verslaving een hersenziekte?

Bij het gebruik van bepaalde middelen en het handelen naar bepaalde gewoontes komen er stoffen vrij in de hersenen die een prettig gevoel geven. Door erfelijke factoren of langdurig gebruik kunnen deze stofjes de chemische samenstelling van de hersenen veranderen. Er is dan steeds meer nodig om deze stofjes in de hersenen te activeren.

Daarom spreken we van een hersenziekte: je hersenen functioneren na langdurig gebruik niet meer naar behoren en dat heeft invloed op jouw welzijn.

Hulp bij afkicken

De zorg die wij bieden wordt uitstekend beoordeeld door onze (voormalig) patiënten. Dat geldt zowel in Nederland als in onze gerenommeerde verslavingsklinieken Castle Craig Hospital en Smarmore Castle Private Clinic. Wil je zelf de eerste stap naar herstel zetten? Neem dan contact op via het onderstaande formulier of bel naar 088-770 70 77.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00