Verslavingen

Wat is verslaving en hoe kan je een verslaving herkennen? Verslaving is een toestand waarin een man of vrouw fysiek en mentaal afhankelijk is van een middel zoals alcohol, drugs of medicijnen of van een gewoonte, zoals gokken.

Als soorten verslavingen onderscheiden we een verslaving aan een middel of substantie, die een directe werking in de hersenen heeft, een verslaving aan medicijnen, zoals angstdempers en slaapmiddelen en een gedragsverslaving, zoals een gokverslaving. Daarbinnen wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen een lichamelijke en een geestelijke verslaving.

Hoe herken ik een verslaving? Een verslaving is voornamelijk te herkennen aan het gedrag van iemand. Leeft iemand teruggetrokken en is die persoon prikkelbaar, angstig en/of onverschillig? Is dat gedrag recentelijk veranderd? Zijn eetgewoontes veranderd? Heeft iemand de interesse verloren in plezierige activiteiten?

Er zijn veel middelen die tot verslaving kunnen leiden. Wij beperken ons hier tot de meest voorkomende. Of anders gezegd: de middelen die wij het meest signaleren als drug of choice van onze patiënten, zoals alcohol, cocaïne, heroïne en cannabis.

Jeroen vertelt over zijn verslaving