Soorten verslavingen

Er zijn verschillende soorten verslavingen. Wij maken onderscheid tussen middelen-, medicijnen- en gedragsverslaving. Zo kun je afhankelijk zijn van een middel zoals alcohol of drugs, maar ook van medicijnen zoals pijnstillers of angstdempers. Gedragsverslavingen hebben weer betrekking op het dwangmatig uitvoeren van een bepaald gedrag zoals bijvoorbeeld gokken. Hieronder vind je meer informatie over deze drie soorten verslaving.

Middelenverslaving

Een middelenverslaving wordt in stand gehouden door het continue gebruik en heeft meestal een directe werking op het beloningscentrum in de hersenen. We spreken dan van een psychoactief middel of een drug. Binnen deze middelen maken we ook weer een onderscheid. Je kunt bijvoorbeeld verslaafd zijn aan:

Medicijnverslaving

Een medicijnverslaving is een soort verslaving die vaak onopgemerkt blijft. Je hebt vaak een goede reden om met een medicijn te beginnen en het betreft immers een legale substantie. Ondanks dat het bekend is dat angstdempers en slaapmiddelen een verslavende werking hebben, worden deze substanties voorgeschreven omdat ze de symptomen van een probleem kunnen verminderen.

Angstdempers en slaapmiddelen lossen het probleem echter niet op en naarmate je meer en langer gebruikt ontstaat er een afhankelijkheid van deze middelen. Dit is vaak het geval bij benzodiazepinen zoals diazepam, oxazepam en lorazepam of pijnstillers op basis van opiaten zoals Tramadol of Fentanyl. Deze laatste middelen hebben in de Verenigde Staten zelfs tot een volksepidemie geleid. Stilzwijgend worden jarenlang herhalingsrecepten opgehaald, totdat de arts ingrijpt of de patiënt niet meer genoeg heeft aan zijn dosis en andere wegen zoekt om de verslaving in stand te houden.

Gedragsverslaving

Ook een gedragsverslaving kan je leven ernstig verstoren en kan lichamelijk, geestelijk en financieel een grote impact hebben. Een eetverslaving kan bijvoorbeeld leiden tot overgewicht en gezondheidsklachten. Een gameverslaving kan gezondheidsklachten en ook prychische gevolgen hebben. Terwijl een gokverslaving of bitcoinverslaving een vernietigend effect kan hebben op je financiële situatie.

Gedragsverslavingen zijn behandelbaar. Als je het idee hebt dat jij of iemand in je omgeving een problematische gedragsverslaving heeft, neem dan contact met ons op.

Lichamelijke en geestelijke verslaving

Een ander onderscheid dat wordt gemaakt is tussen lichamelijke en geestelijke verslavingen. Een lichamelijke verslaving ontstaat doordat het lichaam gewend is geraakt aan een stof die gebruikt wordt en zich heeft aangepast aan die stof. Er ontstaat een tolerantie voor een middel en er is steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Wordt het gebruik hiervan gestopt, dan ontstaan er ziekteverschijnselen zoals koorts, slapeloosheid en braken. Dit zijn onthoudings- of ontwenningsverschijnselen.

Bij een geestelijke verslaving kan iemand zodanig naar een stof verlangen dat alle gedachten draaien om het gebruiken en verkrijgen van die stof. De mentale verslaving kan de chemische balans binnen de hersenen verstoren en daardoor ook een lichamelijke invloed hebben. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij gedragsverslavingen waarbij bepaalde handelingen ervoor zorgen dat er dopamine vrijkomt.

 

Meer informatie over…