NederlandsEnglish
Bel vandaag

088 – 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00 in het weekend 12:00 tot 16:00
Bel vandaag

088 – 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00 in het weekend 12:00 tot 16:00
 1. Home
 2.  » 
 3. Verslavingen
 4.  » Afkicken van alcohol of drugsverslaving

Wat betekent afkicken?

Afkicken betekent dat je stopt met het gebruiken van het middel of van de middelen waar je verslaafd aan bent. Afkicken gaat vaak gepaard met ontwenningsverschijnselen. Welke verschijnselen optreden is afhankelijk van welk middel gebruikt wordt. De informatie op deze pagina is bedoeld voor mensen die willen weten hoe het afkick- en ontwenningsproces eruit ziet gedurende de eerste fase van klinische behandeling in onze kliniek in Schotland. 

Hulp nodig bij het afkicken?

Stoppen met gebruiken is voor veel mensen ontzettend moeilijk. Welke zorg jij nodig hebt is afhankelijk van jouw situatie. Daarom bieden we zorg op maat: kort en licht als het kan en intensiever indien nodig.

Wat is het doel van afkicken?

Ons doel tijdens deze fase van behandeling is om patiënten zo spoedig, comfortabel en veilig mogelijk tot complete onthouding van verslavende middelen te laten komen. Het afkicken – of de detoxificatie – kan gevaarlijk zijn wanneer het proces niet correct wordt uitgevoerd en gemonitord. Schakel daarom altijd hulp in van een professional als je gaat afkicken. Indien nodig schrijven we ondersteunde medicatie toe om ervoor te zorgen dat het proces op een medische verantwoorde manier verloopt. Ook maakt medicatie het mogelijk om de ontwenningsverschijnselen voor de patiënt te managen en zo aangenaam mogelijk te maken. De dosering van de ondersteunende medicatie wordt vervolgens geleidelijk afgebouwd tot de patiënt volledig vrij is van verslavende middelen.

Waarom hulp bij het afkicken belangrijk is

Vooral wanneer er sprake is van een langdurige verslaving aan alcohol of drugs is het gevaarlijk om zonder medische begeleiding te stoppen met gebruiken. In sommige gevallen kan het abrupt stoppen (cold turkey) zelfs tot ernstige medische gevolgen leiden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van lichamelijke verslaving. Het lichaam is gewend aan de verslavende stoffen en kan hierdoor heftig reageren. Cold turkey stoppen vergroot het risico op toevallen en/of hartproblemen.

Ontwenningsverschijnselen van alcohol

Een alcoholverslaafde die dagelijks meer dan een fles sterke drank drinkt kan overlijden wanneer hij of zij plotseling stopt met drinken. Het ontgiften van alcohol moet daarom nauwkeurig en professioneel begeleid worden in een klinische omgeving. In ergere gevallen ervaart iemand hallucinaties, hartfalen, epileptische aanvallen of een delirium. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn echter:

 • Slapeloosheid
 • Misselijkheid
 • Rillingen
 • Spierkrampen
 • Overmatig transpireren
 • Hunkeringen (craving)
 • Lichte angstaanvallen

Afkicken van Alcohol

De duur van het ontwenningsproces van alcohol verschilt per persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid alcohol men gebruikt. Doorgaans duurt het met een alcoholverslaving tussen de drie en zeven dagen voordat de patiënt geheel is ontgift. In veel gevallen gesproken gebruiken we het medicijn ‘Chlordiazepoxide’ voor het ontgiften van alcohol, deze medicatie verzacht de ontwenningsverschijnselen en vermindert de kans op spierkrampen. Geleidelijk aan verlagen we de dosering zodat het ontwenningsproces zo soepel mogelijk verloopt. Gewoonlijk schrijven we een vitaminepreparaat voor om het proces te ondersteunen. Daarnaast worden mogelijke complicaties voortdurend gemonitord en indien nodig direct behandeld.

Ontwenningsverschijnselen van drugs

Afhankelijk van het middel dat wordt gebruikt variëren de ontwenningsverschijnselen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Rusteloosheid
 • Hunkeringen (cravings)
 • Krampen
 • Spierpijn
 • Pijn in de botten
 • Slapeloosheid
 • Geïrriteerdheid
 • Depressie
 • Een toegenomen hartslag
 • Hallucinaties
 • Diarree
 • Overgeven.

Afkicken van drugs

De duur van het ontwenningsproces van drugs is afhankelijk van welk type en de hoeveelheid drugs men heeft gebruikt en kan daarom verschillen van één week tot zes weken. Het ontgiften van middelen zoals benzodiazepines neemt over het algemeen een langere tijd in beslag. Voor het ontgiften van heroïne en methadon bieden we een aangepast ontwenningsprogramma aan. Hierbij maken we gebruik van het middel ‘Subutex’ voorschrijven om de ontwenningsverschijnselen zoveel mogelijk te reduceren. De dosering van ‘Subutex’ wordt geleidelijk aan verlaagd zodat het ontwenningsproces zo veilig en comfortabel als mogelijk is verloopt.

Goede zorg tijdens het afkick-proces

Je kunt je angstig voelen gedurende het afkick-proces en ook kun je slaapproblemen ervaren. Tijdens het afkicken staat er daarom 24 uur per dag een gespecialiseerd medisch team standby. Onze dokters en verpleegsters zijn heel de dag oproepbaar om ervoor te zorgen dat onze patiënten op een zo aangenaam mogelijke manier weer nuchter kunnen worden.

Het starten van de individuele behandeling

De voorgeschreven medicatie gedurende het afkick-proces kan de hunkeringen verminderen, maar niet compleet wegnemen. Het is daarom belangrijk dat patiënten zo spoedig mogelijk aan de individuele behandeling deelnemen. Dit is het moment waarop het herstel proces daadwerkelijk begint. Sommige patiënten hebben al een detoxificatie-programma doorlopen bij aanvang van opname. In dit geval kunnen deze patiënten deelnemen aan het individuele programma zodra ze medisch zijn onderzocht.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00