Moeten ouders hun kinderen leren drinken?

Bij een grootschalige enquête onder tieners in een Engelse kustplaats, bleek dat 70 % van de  jongeren wel eens alcohol kreeg van hun vader of moeder. Naar aanleiding hiervan heeft de politie in Groot-Brittannië een nationaal debat op gang gebracht over de verantwoordelijkheid van ouders. Wat kunnen we leren van dit onderzoek?

Oprichter en medisch directrice van Castle Craig Hospital Dr. Margaret McCann, schreef hierover: “Alcohol is verankerd in de cultuur van het Verenigd Koninkrijk. Het is voor veel mensen gebruikelijk om bij een sociale activiteit alcohol te drinken. Voornamelijk bij het avondeten en soms tijdens de lunch, na het werk of in de avonduren. Als we op vakantie zijn, of als er iets te vieren is, drinken we al snel een biertje, wijntje, eggnog of iets sterkers. Rond ons twintigste hebben de meeste mensen gemiddeld genomen nog meer gedronken.

Maar alcohol is een verslavend middel. Het is onvermijdelijk dat bij sommige mensen het sociale drinken leidt tot afhankelijkheid. Die personen hebben alcohol nodig om te functioneren. Ze blijven drinken, ondanks de ernstige problemen die het veroorzaakt voor hun gezondheid, gezin en relaties. Als iemand verslaafd raakt, kunnen alcohol en drugs het leven van een verslaafde ruïneren, en het leven van de mensen om hun heen. Het is de familie van de verslaafde die vaak het meest te lijden heeft onder de ravage die verslaving kan aanrichten.”

Een familieziekte

Omdat een verslaving de hele familie raakt, wordt het ook wel “een familieziekte” genoemd. Binnen de familie zijn de effecten van verslaving het grootst. Maar er zijn meer redenen. Onderzoek toont aan dat de kans op het ontwikkelen van alcoholisme deels genetisch bepaald is. De genetische opbouw die iemand van zijn ouders meekrijgt, verklaart deels het patroon. Daarnaast speelt de levensstijl een grote rol; kinderen doen bewust of onbewust na wat ze bij hun ouders zien. Vaders met een biertje in de voetbalkantine en moeders die wijntje nodig hebben na een drukke dag lijken tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. En wat te denken van kinderchampagne op Oudejaarsavond? Die zijn eigenlijk vergelijkbaar met chocoladesigaretten; schijnbaar heel onschuldig, maar toch een verkeerd voorbeeld.

De rol van de ouders

Het is van groot belang dat ouders zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. Omdat die levensstijl zo’n grote rol speelt, is het belangrijk dat kinderen zien dat ouders ook plezier kunnen hebben zonder drank en dat er ook zat heerlijke frisdranken zijn. Thuis is de beste plaats om te leren dat je ook “nee” kunt zeggen tegen het biertje of wijntje; dat je niet hoeft toe te geven aan sociale druk, en wat de risico’s van alcoholgebruik zijn.