Medicijnverslaving

Medicijnverslaving komt de laatste jaren steeds vaker voor. Helaas wordt deze afhankelijkheid vaak relatief laat opgemerkt. Medicijnen worden immers voorgeschreven met een bepaalde reden en pas na verloop van tijd kan afhankelijkheid ontstaan.

In veel landen wereldwijd is het gebruik van medicijnen in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hierdoor zien we ook steeds vaker dat mensen te maken krijgen met een medicijnverslaving. Pijnstillers, antidepressiva, kalmeringsmiddelen (zoals benzodiazepinen), opiaten zoals Tramadol en andere medicijnen worden regelmatig door de huisarts voorgeschreven. Sommige van deze potentieel verslavende medicijnen zijn zelfs zonder recept bij een apotheek verkrijgbaar.

Behandeling medicijnverslaving

Bij een medicijnverslaving is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Plotseling stoppen kan namelijk gevaarlijk zijn. Met hulp kun je eventuele ontwenningsverschijnselen verzachten en de kans op een terugval verkleinen. Tijdens een intake vertellen we meer over, welke behandeltrajecten er zijn (ambulant of klinisch) wat een behandeling inhoud en hoe we jou kunnen helpen.

Medicijnen kunnen verslavend zijn. Deze middelen zijn vaak niet illegaal, waar bijvoorbeeld cocaïne en heroïne dat wel zijn. Maar door de voorgeschreven dosering van deze medicijnen te overschrijden of door de medicijnen te combineren met alcohol en/of drugs hebben ze vaak dezelfde effecten op het lichaam en kunnen daardoor tot misbruik en afhankelijkheid leiden.

Medicijnverslaving in Nederland

De omvang en het probleem van medicijnverslavingen wordt in Nederland vaak onderschat. Dat is verrassend, gezien het feit dat het aantal mensen dat dagelijk slaappillen of kalmeringsmiddelen gebruikt op een half miljoen geschat wordt.

De meest gebruikte medicijnen voor slaap- en stemmingsstoornissen zijn de zogenaamde benzodiazepinen. Deze medicijnen hebben een verslavende werking op mensen wanneer ze voor langdurige periodes gebruikt worden. Daarom wordt het sterk aangeraden deze middelen niet langer dan 6 weken te gebruiken. Helaas wordt dit advies vaak genegeerd.

Meer informatie over…