Gokverslaving

De kans om iets te winnen maar ook om te verliezen. Gokken met geld geeft als het ware een adrenalineshot. Maar een spel waarbij geld de inzet is, kent ook grote risico’s. Zeker als de bedragen oplopen of je vaker gokt dan de bedoeling is. Voor sommigen wordt het willen winnen een onhoudbare drang, met ernstige gokproblemen als gevolg. 

Wat is een gokverslaving? 

In het kort is een gokverslaving het onvermogen van een persoon om zijn/haar gokgedrag te beheersen ondanks de negatieve gevolgen van dit gedrag. 

Gokken, vooral online gokken, is één van de snelst groeiende verslavingen in de huidige maatschappij. Een gokverslaving wordt gezien als een gedragsverslaving. Deze verslaving leidt, in tegenstelling tot een middelenverslaving, vaak niet tot fysieke klachten. Wel leidt een gokverslaving vaak tot ernstige financiële problemen, problemen op het werk en gezins- en relatieproblemen. Of de verslaafde nou een kraslot koopt, wedt op sportuitslagen, online poker speelt of casino’s bezoekt, gokken kan dwangmatige en onbeheersbare gevolgen hebben. 

Wanneer ben je gokverslaafd? 

Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een gokverslaving. Vaak hangt de ernst van een gokverslaving af van hoe vaak er gegokt wordt en wat de consequenties van het gokken zijn. 

Echter zijn er verschillende symptomen waaraan je een gokverslaving kan herkennen. Problematisch gokken wordt gekenmerkt door het verlies van controle over het gokgedrag. Daarbij wordt een groot deel van het leven van de verslaafde beheerst door het gokken omdat er veel tijd en geld aan wordt besteed. We hebben hieronder de belangrijkste kenmerken van een gokverslaving op een rij gezet.

 • Vaker gokken dan je van plan was
 • Meer vergokken dan je van plan was  
 • Voortdurend denken aan gokkenLiegen over het gokken of over geld en geldproblemen
 • Sociale contacten verwaarlozen
 • Verzuimen van werk en school
 • Geen controle over het gokken
 • Mislukte pogingen om te stoppen met gokken

  Online gokken wint aan populariteit

  Sinds oktober 2021 is de markt voor online gokken gelegaliseerd met een groot aantal gokreclames als gevolg. Dankzij de vele reclames is de kans dat (jonge) mensen in aanraking komen met gokken steeds groter en neemt de kans op problematisch gokgedrag ook toe. Sinds de legalisering is het aantal Nederlandse bezoekers van gokwebsite dan ook ernstig gestegen. Zo is het aantal gespeelde uren per maand met 50% gestegen ten opzichte van het aantal uren dat voor de legalisering aan online gokken werd besteed.

  Herken je symptomen van een gokverslaving bij jezelf of bij een dierbare? Neem dan contact met ons op en meld je aan voor een intake.

  Behandeling van gokverslaving

  Bij Castle Craig bieden we deskundige behandeling aan voor mensen met een gokverslaving. We geven praktische hulp in de vorm van verwijzingen naar zelfhulpgroepen en financiele ondersteuning. Maar we gaan vooral ook in op het waarom van het gokken. Hoe kun je omgaan met prikkels of gevoelens van gemis en leegte? Hoe zet je nu écht de knop om? En er is veel ruimte om te leren van elkaars ervaringen en inzichten.

  Meer informatie over…