Gameverslaving
Alles over gameverslaving. Wat is het, wat zijn de symptomen en wat te doen.
Wat is een gameverslaving?
Een gameverslaving is een vorm van een gedragsverslaving. Iemand die gameverslaafd is probeert de realiteit te ontvluchten door de virtuele wereld in te duiken waar niet over echte problemen hoeft te worden nagedacht. Vaak ontstaat dit gedrag doordat ze met problemen kampen. Dit kunnen concrete problemen thuis of op het werk zijn, maar kan ook te maken hebben met een laag zelfbeeld of een depressie.
Wanneer ben je gameverslaafd?
De meeste games maken gebruik van een beloningssysteem, wat inhoudt dat de gamer wordt beloond voor zijn daden in het spel. In de hersenen worden de stofjes adrenaline, endorfine en dopamine aangemaakt die genot creëren. De hersenen worden op zo’n manier geprikkeld dat de gamer afgeleid raakt van dingen die zich afspelen in de realiteit. De negatieve gedachten worden verdoofd en vervangen door de virtuele werkelijkheid, omdat deze voor de gamer interessanter, spannender en uitdagender is. Kortom: de gamer heeft geen tijd meer om stil te staan bij situaties uit het echte leven.
Een gameverslaving heeft niet alleen te maken met het aantal uren dat de games gespeeld worden. Hoe de gameverslaafde met afspraken omgaat kan ook een goede indicator zijn. Als de speler een afspraak heeft met zichzelf of een ander betreft het aantal uur dat gegamed mag worden, maar zich niet aan de afspraak (kan) houden, dan kan er sprake zijn van een verslaving.
Symptomen gameverslaving
Symptomen van een gameverslaving lijken vaak op die van een gokverslaving. De overeenkomende symptomen tussen een gokverslaving en gameverslaving zijn gezondheidsproblemen, obsessieve gedachten en op lange termijn richt het schade aan in relaties, studies en carrière. Herken je meerdere van de onderstaande kenmerken? Dan kan er sprake zijn van een gameverslaving:
- Gezondheidsproblemen: je hebt last van vermoeidheid, hoofdpijn, voelt je futloos, je ogen raken geïrriteerd, je benen jeuken, je hebt verkrampte schouders en/of brandende polsen.
- Obsessieve gedachten: je bent een groot deel van de dag bezig met het gamen, dit kan zowel in het echt zijn als in gedachten.
- Op lang termijn schade aan persoonlijke relaties, opleiding en carrière: relaties worden verwaarloosd en voor activiteiten naast het gamen is geen tijd of ze worden uitgesteld.
Gevolgen gameverslaving
Een gameverslaving kan, net als vele andere verslavingen, erg ontwrichtend zijn voor de verslaafde zelf en zijn/haar omgeving. Bij de verslaafde gaat gamen boven alles. Doordat de aandacht continu bij het gamen ligt, kan het ervoor zorgen dat prestaties op school of werk verminderen. Maar ook op sociaal gebied kan contact sterk verminderd worden. Vaak hebben gameverslaafden nog maar een beperkte sociale kring en bevinden de meeste vrienden daarvan zich online.
Andere gevolgen van een gameverslaving zijn dat de verslaafde weinig slaapt en (vaak) een ernstig verstoord dag- en nachtritme heeft. Tevens is er geen aandacht meer voor uiterlijke verzorging en kan de gamer snel prikkelbaar reageren: ze schieten bijvoorbeeld snel uit hun slof wanneer iets of iemand het spel verstoort en voelen ze zich aangevallen wanneer ze geconfronteerd worden met hun gedrag.
Tijdens het gamen worden veelal ook middelen gebruikt om het gamen vol te houden. Gameverslaving gaat soms dan ook gepaard met een drugsverslaving. Denk je dat jij, of iemand in je omgeving, mogelijk verslaafd is aan gamen? Neem contact op!