Bitcoinverslaving

Handelen in Bitcoins en digitale currency

Het handelen in digitale of cryptocurrency zoals als Bitcoin, Ethereum, Cardano en Dogecoin met alle hevige koersschommelingen, kan een flinke ‘high’ veroorzaken. Net als met gokken, kan de handel in digitale munten dwangmatige en onbeheersbare gevolgen hebben. Bij Castle Craig behandelen we zowel een verslaving aan het handelen in cryptocurrency als gokken als gedragsverslaving.

Hoe werkt cryptocurrencyverslaving?

Het begint met het besluit om in digitale munten te handelen. De persoon in kwestie concludeert dat handelen daarin een veel betere kans heeft om financiële doelen te bereiken dan via zijn of haar huidige baan. Financiële onafhankelijkheid, daar droomt iedereen van, toch? Vanaf dat moment ligt het risico op verslaving op de loer. Dit begint serieuze gevolgen aan te nemen als de prioriteiten verschuiven en de handelaar werkt om te kunnen investeren in bitcoins in plaats van te werken om te leven en de rekeningen te kunnen betalen.

Werkgerelateerde gevolgen Bitcoinverslaving

De dagbaan wordt in een dergelijke geval een noodzakelijk ongemak en een bijzaak. Omdat de cryptomarkt zo vluchtig is, zijn handelaren van mening dat ze – om hun rendement te maximaliseren – elk uur van de dag actief aandacht moeten besteden aan de markt in digitale munten. Dit heeft derhalve een negatieve invloed op de prestaties op het werk.

Sociale gevolgen van een verslaving aan cryptocurrency

Bitcoinverslaving kan ook leiden tot verval van sociale relaties. De handelaar scant bijvoorbeeld de grafieken wanneer een vriend een bericht stuurt of hij mee wil naar de sportschool. Hij weigert het aanbod, want hij heeft wel wat belangrijkers te doen. Omdat hij voelt dat het morgen geen cryptocurrency-rustdag wordt, zegt hij ook alvast het verjaardagsdiner van een vriendin af. Veel fijner is het immers om naar zijn munten te kijken en naar zijn portfolio te staren.

Sociale desintegratie

Uiteindelijk in een vergevorderd stadium heeft de handel in digitale munten de relaties, het werk en de gezondheid van de handelaar overgenomen en is een ingrijpende verslaving ontstaan die vergelijkbaar is met een gokverslaving.

Behandeling Bitcoinverslaving

Als iemand behandeld wordt voor een middelenverslaving, kan ook een gedragsverslaving zoals die aan het handelen in digitale currency betrokken worden. Als er geen sprake is van een middelenverslaving, kan onderzocht worden of de gedragsverslaving in onze basis GGZ behandeld kan worden.

Meer informatie over…