Alcoholisme onder jongeren

Drinken onder jongeren begint vaak onschuldig. Tieners en jongeren proberen eens een biertje of wijntje onder het mom van gezelligheid en het een keer willen proberen van alcohol. Maar wat onschuldig begint, kan leiden tot een problematisch drankgebruik en uiteindelijk ontwikkelen tot een alcoholverslaving, hersenbeschadigingen en uiteindelijk zelfs de dood.

Drankgebruik op jonge leeftijd

In 2019 is er onderzoek gedaan naar alcoholgebruik onder tieners tussen de 12 en 16 jaar. Bijna de helft van deze jongeren gaf toe al eens alcohol gedronken hebben. 1 Op de 5 van hen had meerdere glazen genuttigd tijdens een keer drinken. 

Er is niet voor niets een leeftijdsgrens van 18 jaar voor het kopen van alcohol. De leeftijdsgrens voor alcohol is verhoogd met als doel de beschikbaarheid en verkrijgbaarheid voor jongeren te verkleinen, zodat het gebruik van alcohol door jongeren afneemt.

Het gevaar van drinken op een jonge leeftijd

Het grootste gevaar van drinken op jonge leeftijd is de mogelijke schade dit dit aanrichten aan de ontwikkeling van de hersenen. De hersenen ontwikkelen zich nog tot je ongeveer 24 jaar bent. Tot die tijd zijn je hersenen extra kwetsbaar voor giftige invloeden zoals alcohol of verdovende middelen.

Overmatig drinken tijdens de jeugd kan dus zorgen voor onherstelbare beschadigingen waardoor denkprocessen, geheugen en zelfcontrole negatief worden beïnvloed. Ook kan alcohol concentratiestoornissen veroorzaken en effect hebben op je intelligentie. Jongeren die regelmatig drinken, halen sneller slechtere cijfers op school dan mensen die niet drinken op jonge leeftijd.

Risico’s van drinken bij jongeren

Omdat je hersenen zich tot ongeveer je 24e levensjaar ontwikkelen, kan overmatige alcoholconsumptie resulteren in problemen waar je de rest van leven last van kunt hebben. Overmatig alcoholgebruik beschadigt je lichaam. Veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigen. Ook wordt de kans op kanker groter. Van alle mensen die sterven aan kanker, is alcohol bij 4 tot 6 procent de oorzaak van de kanker.

Alcohol maakt ook dik, want er zitten veel calorieën in. Bij jongens gaat dat extra vet rondom de buik zitten en bij meisjes vooral op de heupen, bovenbenen en armen. Jongeren kunnen last hebben van een laag zelfbeeld en alcohol kan dat dus versterken. 

Als je jong bent, ben je ook wat gevoeliger voor verslavingen. Als je jong begint met drinken, is de kans groter dat je later verslaafd raakt aan alcohol.

Onderliggende problemen

Overmatig drankgebruik kan ook ontstaan door onderliggende problemen. Zo kan er sprake zijn van eenzaamheid, angst, een laag zelfbeeld of is de werkdruk ze te te hoog. Dit kan weer komen door nare gebeurtenissen die de jongeren hebben meegemaakt, zoals mishandeling of gepest worden. Zo wordt frequent drinken gebruikt als ontsnapping aan de realiteit. Wanneer dit lang genoeg aanhoudt, kan het zijn dat je al op jonge leeftijd kampt met een alcoholverslaving.

De behandeling voor alcoholverslaving bij jongeren

Bij Castle Craig bieden we al meer dan 20 jaar verslavingszorg aan. We hebben veel ervaring met het behandelen van patiënten die verslaafd zijn aan alcohol. Deze behandeling begint met een detoxificatie-periode. Daarna maken we onder andere gebruik van Cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een bewezen methode om terugval in de verslaving te voorkomen. CGT is vooral gericht op het uitdagen van negatieve gedachten en wordt ingezet om alcohol-verslaafden te helpen zich te onthouden van alcohol en andere substanties. Onze psychologen en behandelmedewerkers stemmen de behandeling af op de persoon zelf, en werken natuurlijk ook aan de achterliggende problematiek.

Kijk op de pagina over ‘Onze Behandelingen’ voor meer informatie over onze verschillende programma’s voor alcoholverslaving.