Wiet

Wiet is een psychoactieve drug die gewonnen wordt uit de bloemtoppen van de cannabisplant. De belangrijkste psychoactieve stof is THC (Tetrahydrocannabinol). Dit is de werkzame stof van de cannabisplant waar gebruikers een high van ervaren. Het stofje heeft effect op de hersenen en bij een te hoog THC gehalte neemt een vermindering van concentratie en korte termijn geheugen toe.

Tegenwoordig is het THC gehalte in wiet zo hoog dat stoppen met wiet vaker een probleem is voor mensen.

Wat is wiet?

Cannabis wordt al eeuwenlang gebruikt en is heeft in die tijd verschillende functies gehad. Zo werd het gebruikt als medicijn, als middel in religieuze ceremonies, als grondstof voor producten zoals textiel en als genotsmiddel.

De cannabisplant staat in Nederland bekend als de hennepplant. Als je de toppen van de vrouwelijke hennepplant droogt en verkruimelt krijg je wiet. Dit is groen-bruin van kleur en wordt ook wel marihuana genoemd.

Wiet wordt in Nederland gezien als softdrug en is legaal te verkrijgen bij coffeeshops. Wiet wordt vaak recreatief gebruikt. Een populaire vorm van gebruik is roken, ook wel bekend als blowen. Ook kan wiet verwerkt worden in voedsel. Een bekende vorm hiervan is spacecake.

Wiet wordt ook nu nog gebruikt voor medicinale doeleinden. Sinds 2003 is het in Nederland toegestaan om marihuana te verkrijgen op doktersrecept bij de apotheek. De werking van marihuana kan namelijk verlichting bieden bij o.a. slaapklachten of chronische pijn.

De effecten van wiet

Het roken of consumeren van wiet zorgt dat de werkzame stof THC in de hersenen wordt opgenomen. Het hecht zich aan de receptoren in de hersenen waardoor endorfines en dopamine worden aangemaakt. De werking van THC uit zich op verschillende manieren: in gevoelens van ontspanning en welbevinden, daarnaast het het een effect op de eetlust en het (korte termijn) geheugen.

Als men het heeft over de effecten van wiet worden de termen high en stoned vaak gebruikt. Deze effecten kunnen gezien worden als hetzelfde, maar deze uiten wel degelijk verschillend van elkaar. Als men spreekt over high zijn dan ervaar je vooral psychische effecten. Zintuigen worden door het gebruik van wiet geprikkeld: kleuren worden intenser, muziek klinkt mooier, je voelt je vrolijk, krijgt een levendige fantasie en gevoel voor tijd en ruimte verandert.

Stoned zijn heeft een lichamelijk effect. Je raakt ontspannen, relaxt, kunt minder pijn ervaren en spieren kunnen slapper aanvoelen. Als je stoned bent kan het zo zijn dat ook de werking van de zintuigen veranderen. Veel voorkomende effecten hierbij zijn: verandering van smaakbeleving, eetlust dat toeneemt en een intenser gevoel bij lichamelijk contact.

Het overmatig gebruik van wiet kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Bij een hoge dosis kan je in jezelf keren, misselijk raken of zogeheten ‘bad trip’ effecten ervaren. Dit laatste wordt gekenmerkt door een angstig gevoel en het verlies van controle. Ook kan je door veelvuldig gebruik in psychoses raken. Je hoort en ziet dingen die er niet zijn en verliest het contact met de werkelijkheid.

Door een frequent gebruik van wiet is er kans op een verslaving. Een wiet verslaving is o.a. te herkennen aan:

  • Je kan niet meer functioneren zonder.
  • Je gebruikt het vaker dan je wilt.
  • Je liegt over de gebruiksfrequentie
  • Je relaties en werk lijden onder je gebruik.
  • Je ervaart geldproblemen door je gebruik.
  • Je verwaarloost jezelf, je verantwoordelijkheden en je omgeving.
  • Je zet het gebruik voort ondanks de klachten en problemen die het gebruik met zich meebrengt.

Afkicken wiet

Wiet is lichamelijk niet verslavend, maar veroorzaakt in sommige gevallen wel geestelijke afhankelijkheid. Dit zorgt ervoor dat het lastig is om te stoppen met het gebruiken van wiet, het lukt vaak niet alleen. Voor een succesvol en spoedig herstel is het bevorderlijk om professionele hulp in te schakelen.

Meer informatie over stoppen met wiet roken? Lees hier alles over stoppen met blowen.

Afkickverschijnselen wiet

Bij het stoppen van wietgebruik kunnen de afkickverschijnselen hevig zijn. Verschijnselen variëren van slaapstoornissen, ernstige somberheid, geen eetlust hebben, een kort lontje hebben tot een hoge hartslag en overmatig zweten. De ernstige somberheid kan zover oplopen dat je geen zin meer hebt in het leven of dat je niet meer weet wat je met jezelf aan moet.

Behandeling voor wiet verslaving bij Castle Craig

Castle Craig biedt zorg op maat aan bij het afkicken van een wiet verslaving. Aan de hand van een intakegesprek wordt samen met jou bepaald hoe je behandeltraject eruit komt te zien. Wanneer je te maken hebt met een lichte tot milde verslaving kan behandeling binnen de basis GGZ voldoende zijn. Gaat het om een complexere verslaving, combineer je wiet met het gebruik van andere middelen of heb je last van andere stoornissen of problemen? Dan kan gespecialiseerde GGZ voor jou de uitkomst zijn.