Snus

Snus: een zakje gevuld met zuigtabak die je onder je bovenlip plaatst. Hoewel dit de oplossing zou moeten zijn om te stoppen met roken, leidt het je naar de volgende verslaving. In dit artikel vertellen we je alles over wat snus is, wat het met je doet en welke gezondheidsrisico’s het zich met zich meebrengt. 

Wat is snus?

Snus is een tablet of thee zakje ter grote van een kauwgompje dat gevuld is met tabak en die je plaatst onder de bovenlip. Door het tussen je tandvlees en bovenlip te plaatsen wordt de nicotine via de bloedvaatjes in de bovenlip opgenomen, waarna het in het bloed terechtkomt. Het wordt ook wel gezien als nieuw alternatief voor roken of vapen omdat er bij de inname van snus geen verbrandingsproducten vrijkomen. Er verschillende soorten: 

– Zweedse snus

Zweedse snus is een variant van droge snuiftabak die je voor een langere tijd onder je bovenlip plaatst. Het is een rookloze tabak dat zijn origine vind in Zweden, vandaar de naam. Zweedse variant is tevens de bekendste vorm van de drug.

– Snus zonder tabak

Deze vorm van snus is precies zoals de naam al zegt: zonder tabak. Dit product bevat geen delen van de tabaksplant en komt in 2 vormen voor: met nicotine (nicotine zakjes) en zonder nicotine (nicotine vrije zakjes).

De effecten

De effecten van snus komen vrij zodra de nicotine in de bloedbaan terecht is gekomen. Het geeft een gevoel van ontspanning en concentratie, maar ook zorgt het voor een energiek en opgewekt gevoel. De effecten zullen, afhankelijk van de dosering, na ongeveer 30 minuten optreden en aanhouden voor ongeveer 30 a 40 minuten.

De gezonheidsrisico’s

Het gebruik van snus brengt ook een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo zijn de belangrijkste dat het een verslavende werking heeft en het kankerverwekkende stoffen bevat. Het gebruik van de drug wordt dan ook geassocieerd met een aantal ziekten en vroegtijdige sterfte.

Snus verslaving

Nicotine, dat in het tabak zit, heeft een verslavend stofje dat ervoor zorgt dat het lichaam adrenaline afgeeft. Die adrenaline geeft een kick. Zodra de kick is uitgewerkt vraagt je lichaam om de volgende kick. Vervolgens zal die vraag naar je hersenen gaan en zal die vragen om een nicotineshot. Bij langer gebruik zal de drang naar nicotine versterken en zodoende ontstaat er een verslaving. Ook ontstaat er tolerantie waardoor je steeds meer nodig hebt om het gewenste effecte te bereiken. 

Wanneer er een snus-verslaving (nicotineverslaving) is ontstaan, kun je deze herkennen aan de volgende symptomen:

  • De drang om te gebruiken, ondanks dat je ziek bent of gezondheidsproblemen hebt. 
  • Ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, concentratie en slaapproblemen, hongerigheid en gewichtstoename kunnen ontstaan wanneer er voor langere periodes niet gebruikt wordt. 

Snus in Nederland

Volgens de wet in Nederland is het verhandelen, produceren en in bezit zijn van snus met tabak verboden. Dit komt omdat de drug kankerverwekkend stoffen bevat.

Behandeling van een verslaving bij Castle Craig

Bij Castle Craig hebben we ruim 20 jaar ervaring met het ondersteunen van verslaafden tijdens het detoxificatie proces. Daarnaast begeleiden we hen met de psychologische behandeling. Castle Craig is de ideale plek om te herstellen van een verslaving omdat de patiënt tijdens de behandeling in de kliniek verblijft.

Kijk op de pagina Behandelingen voor meer informatie over ons behandelaanbod.