Ritalin

Ritalin is de merknaam van een medicijn dat wordt voorgeschreven patiënten met ADHD en narcolepsie. De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat, een stof die verwant is aan Amfetamine. De werking van Ritalin is vergelijkbaar met die van amfetamine, maar is minder sterk.  

Het middel is de laatste jaren populair geworden onder studenten omdat het gebruik hiervan het concentratievermogen en studieprestaties kan verbeteren. Bij misbruik kunnen de lichamelijke bijwerkingen echter vervelend zijn en bij langdurig gebruik kan het zelfs leiden tot afhankelijkheid. 

Wat is Ritalin

Ritalin wordt geproduceerd in de vorm van tabletten die ingenomen worden. De werkzame stof stimuleert de aanmaak en het effect van dopamine en noradrenaline. Deze blijven langer aanwezig en actief in de hersenen voordat ze worden afgebroken. 

Mensen met ADHD maken van nature minder dopamine en noradrenaline aan dan mensen zonder ADHD. Bij juist gebruik werkt het middel remmend. Het zorgt ervoor dat mensen met ADHD die problemen ervaren met het behouden van aandacht en focus, impulsen kunnen onderdrukken en controle houden over hun gedrag.

Het medicijn wordt in de meeste gevallen voorgeschreven aan kinderen en jongeren. Aan volwassenen wordt dit minder vaak voorgeschreven, omdat zij vaker last krijgen van de bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zijn een verhoogde bloeddruk en psychische klachten zoals depressie en angst.
 

Effecten 

Ritalin heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel waardoor het concentratievermogen verhoogd wordt. Het effect van Ritalin bij mensen met ADHD is dat het klachten zoals emotionele prikkelbaarheid, aandacht en stemming verbetert. Bij narcolepsie patiënten voorkomt de inname van Ritalin slaapaanvallen en verhoogt het de alertheid gedurende de dag. 

Bij mensen waarbij geen ADHD aanwezig is, kan het misbruiken van Ritalin een negatieve impact hebben op de ontwikkeling van de hersenen.

Bij het gebruik kunnen tevens de volgende bijwerkingen optreden:

  • Hartkloppingen 
  • Een opgejaagd gevoel 
  • Misselijkheid 
  • Een mindere eetlust 
  • Moeite met in- of doorslapen. 

Zonder medisch toezicht is er ook kans op overdosering. Overdosering kan nare gevolgen hebben, waaronder: braken, spiertrekkingen, trillen, euforie, hallucinaties, verwarring, zweten, hoofdpijn, bloeddrukverhoging en oververhitting.

 

Stoppen met Ritalin

Ritalin wordt alleen voorgeschreven door een (huis)arts. Hierdoor is de voorgeschreven hoeveelheid controleerbaar en zal misbruik voorkomen kunnen worden. Hiermee stoppen zal niet in een keer gaan, maar zal, in overleg met de huisarts, afgebouwd moeten worden. 

Door aanhoudend gebruik kan er gewenning optreden wat uiteindelijk kan leiden tot psychische afhankelijkheid.

 

Afkicken 

Wanneer er sprake is van misbruik en verslaving, is het van belang om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Door afkickverschijnselen als neerslachtigheid en concentratieverlies, is het voor velen lastig om niet weer te gebruiken. Een vroege interventie vergroot de kans op een langdurig en voorspoedig herstel.