Oxycodon

Oxycodon is een opioïde medicatie welke voorgeschreven wordt voor middelmatige tot ernstige pijnklachten. Het middel wordt meestal oraal toegediend en is beschikbaar in directe en geleidelijke afgifte varianten. Het effect is meestal merkbaar na circa 15 minuten en werkzaam gedurende circa 6 uur met de directe afgifte formule.

Bijwerkingen kunnen bestaan uit constipatie, duizeligheid, misselijkheid, jeuk, droge mond en zweet. Ernstiger bijwerkingen zijn verminderde ademhaling en lage bloeddruk. Oxycodon kan verslavend zijn en abrupt stoppen kan leiden tot aan opioïde gerelateerde ontwenningsverschijnselen.

Het aantal gebruikers in Nederland is sinds 2008 gestegen van 93.000 tot 485.000. De minister heeft maatregelen aangekondigd. Bij Castle Craig zien wij op het moment een lichte stijging in gevallen van oxycodon verslaving bij onze intakes. Indien sprake is van verslaving terwijl de pijnklachten zijn verdwenen, dan kunnen we behandelen. Als er gecombineerde verslaving en pijnbehandeling nodig is verwijzen wij door.