1. Home
 2.  » 
 3. Verslavingen
 4.  » 
 5. Soorten drugs
 6.  » Oxycodon

Oxycodon

Oxycodon is een sterke pijnstiller die wordt voorgeschreven bij hevige pijn. Artsen kunnen het voorschrijven bij pijn zoals na een operatie, pijn als gevolg van kanker en in de zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg). Na langdurig gebruik kan het middel leiden tot lichamelijke verslaving.

Bijwerkingen van oxycodon zijn:

 • verstopping
 • sufheid
 • maag- en darmklachten
 • duizeligheid
 • jeuk
 • hoofdpijn
 • een droge mond

In sommige gevallen kan het middel ook een zwak gevoel, psychische klanten, slaapproblemen, benauwdheid en hartkloppingen veroorzaken.

Hulp nodig bij een oxycodon verslaving?

Oxycodon wordt voorgeschreven bij hevige pijn, maar na langdurig gebruik kan afhankelijkheid ontstaan. De ontwenningsverschijnselen kunnen intens zijn. Afkicken met professionele begeleiding van Castle Craig is daarom veiliger en prettiger.

Wat is oxycodon?

Het middel is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, drank, smelttabletten en tabletten met verlengde afgifte. De pijnstiller kan gebruik worden zolang je hevige pijn hebt, maar het gebruik moet worden afgebouwd als de situatie dat toelaat.

Als je deze pijstiller voor langere tijd hebt gebruikt treedt gewenning op. Sommige gebruikers merken dat zij meer van het middel nodig hebben om de pijn te bestrijden of dat zij onrustig worden als zij het middel niet kunnen innemen. Dit zorgt er soms voor dat mensen die het middel in eerste instantie voor pijn innamen, het middel blijven gebruiken, ook als zij geen pijn meer hebben. In dat geval kan het helpen om hulp te zoeken.

Afkickverschijnselen oxycodon

Het is belangrijk om niet in één keer te stoppen met oxycodon en altijd medisch advies te vragen. Doe je dit wel, dan vergroot je de kans op afkickverschijnselen. Je kunt dan last krijgen van hartkloppingen, rillingen, onrust en misselijkheid.

Stoppen met oxycodon

Het aantal gebruikers in Nederland is sinds 2008 gestegen van 93.000 tot 485.000. De minister heeft maatregelen aangekondigd. Bij Castle Craig zien wij op het moment een lichte stijging in gevallen van oxycodon verslaving bij onze intakes. Indien sprake is van verslaving terwijl de pijnklachten zijn verdwenen, dan kunnen we behandelen. Als er gecombineerde verslaving en pijnbehandeling nodig is verwijzen wij door.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00