Oxycodon

Oxycodon is een sterke pijnstiller die wordt voorgeschreven na operaties, bij pijn als gevolg van kanker en voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg). Omdat het op recept verkrijgbaar is wordt Oxycodon meestal niet gezien als een drug, maar chemisch gezien is het vergelijkbaar met morfine en heroïne. Er treedt al snel gewenning op waardoor de kans op het ontwikkelen van een verslaving groot is. Oxycodon wordt ook wel Oxycontin, Oxynorm of Oxy genoemd.

Wat is Oxycodon?

Oxycodon is een opiaat met een pijnstillende, verdovende en geestverruimende werking. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, smelttabletten, injecties. De pijstiller kan gebruikt worden zolang je hevige pijn hebt, maar het gebruik moet afgebouwd worden zodra de situatie dat toelaat.

Bij het gebruik treedt snel gewenning op waardoor een steeds grotere dosis nodig is voor hetzelfde effect. Daarnaast heeft het een sterke invloed op het beloningscentrum in de hersenen. Het komt dan ook vaak voor dat een patiënt in eerste instantie met het medicijn begint tegen de pijn en later pas merkt dat hij/zij afhankelijk is geworden.

Wat zijn de bijwerkingen van Oxycodon?

Het gebruik van Oxycodon brengt verschillende bijwerkingen met zich mee. Hieronder zijn de meest voorkomende op rij gezet:

  • verstopping
  • sufheid
  • maag- en darmklachten
  • duizeligheid
  • jeuk
  • hoofdpijn
  • een droge mond

Bij langdurig gebruik kan het ook een zwak gevoel, psychische klachten, slaapproblemen, benauwdheid en hartkloppingen veroorzaken. Jaarlijks belanden er honderden patiënten met ernstige bijwerkingen op de Spoedeisende Hulp.

Is Oxycodon verslavend?

Ja, van Oxycodon is bekend dat het bijna dezelfde werking heeft als heroïne. Het verhoogt je dopamineniveau kunstmatig, waardoor je je goed voelt. Na 2 weken gebruik kun je al een serieuze verslaving ontwikkelen. Stoppen met het middel brengt meestal vervelende afkickverschijnselen met zich mee. Daarom raden we aan om altijd onder begeleiding te stoppen. 

Oxycodon afbouwen

Castle Craig heeft jarenlange ervaring op het gebied van verslavingszorg. Onze specialisten zetten hun expertise graag in voor jouw herstel. Afhankelijk van jouw situatie stellen we samen een behandelplan op en start je met een gepersonaliseerd afbouwschema voor Oxycodon. Wij zorgen ervoor dat je de begeleiding krijgt die je nodig hebt voor een langdurig herstel.

Directe opname afkickkliniek

Aanmelding voor zowel ambulante als klinische zorg loopt via Castle Craig. Ben je klaar om af te rekenen met jouw verslaving? Meld je dan aan via je huisarts.

Meer informatie over…