Mescaline: de hallucinerende cactus

Mescaline is een natuurlijke drug die al duizenden jaren wordt gebruikt. Het middel komt voort uit specifieke cactussen en heeft een hallucinerende werking waardoor het onder andere de stemming, zintuigen, tijdsbeleving en gedachtegang verandert. Mescaline wordt in Nederland bestempeld als harddrug en is dus verboden. Hier lees je alles over wat mescaline is, wat het met je doet en of het verslavend is.

 

Wat is het?

Mescaline is een hallucinogeen stofje dat voorkomt in cactussen zoals: de Peyote cactus, de San Pedro-cactus en de peruaanse Torch-cactus. Het stofje, in de scheikundige wereld ook bekend als 3,4,5-trimethoxyfenethylamine, zorgt ervoor dat je een trip ervaart waarbij je gaat hallucineren, deze trip wordt ook wel een mescaline trip genoemd. 

De cactussen die het mescaline stofje bevatten komen voor in het westelijk halfrond, specifiek in regio’s zoals het zuidwesten van de Verenigde Staten, Mexico en Zuid-Amerika.

De oorsprong van de drug

De oorsprong van Mescaline gebruik is terug te vinden in de geschiedenis van de indianen. Indianen gebruiken al duizenden jaren mescaline bij onder andere religieuze ceremonies en het behandelen van lichamelijke aandoeningen. Hoewel het gebruik van producten die mescaline bevatten illegaal is in de Verenigde staten, wordt de peyote cactus erkend als sacrament (heilig oliesel dat gebruikt wordt binnen het geloof) in de Native American Church of North America.

Effecten van mescaline

Mescaline is een middel dat bewustzijnsverruimend werkt en heeft voornamelijk geestelijke effecten. De effecten van het middel zijn te onderscheiden in vier verschillende categorieën. Verandering in stemming, zintuiglijke waarneming, beleving van tijd en je gedachtegang. Deze effecten zijn vergelijkbaar aan die van LSD.

Verandering in stemming

Een psychedelisch middel zoals mescaline heeft behoorlijke invloed op je gemoedstoestand. Wanneer je vrolijk bent en mescaline gebruikt kan dit het gevoel van euforie versterken. Dit geldt ook voor wanneer je je niet prettig voelt. Wanneer je niet lekker in je vel zit kan het je een angstig en verward gevoel geven.

Verandering in zintuigelijke waarneming

Gehoor, smaak, zicht en tastbaarheid beleef je op een ander manier wanneer je mescaline gebruikt. Dingen zoals muziek, kleuren en geuren kunnen intenser worden, maar ook kun je bewegende en draaiende patronen zien wanneer je oppervlakten bekijkt zoals: vloerkleden, muren en de lucht.

Verandering van tijdsbeleving

Een ander effect dat kan optreden is de verandering van tijdsbeleving. De tijd kan namelijk langzamer aanvoelen dan dat het daadwerkelijk is: seconden voelen aan als minuten en minuten als uren. Dit zou als vervelend ervaren kunnen worden als de trip een zwaar of uitdagend karakter heeft.

Verandering van gedachtegang

Mescaline wordt een geestverruimende drug genoemd omdat je een andere manier van denken kan ervaren. Hiermee wordt bedoeld dat je hersenen er dan voor kiezen om niet zo snel de gebaande paden te kiezen. Associaties die normaal gesproken logisch zijn kunnen dan totaal niet logisch ervaren worden. Hierdoor kunnen sommige mensen angstig worden en zelfs paranoïde omdat de normale wereld niet meer lijkt te kloppen.

Naast de geestelijke effecten die hierboven genoemd zijn, brengt het ook een paar fysieke effecten met zich mee. Je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur kunnen stijgen. Daarnaast kun je, net zoals bij koorts vaak het geval is, je het ene moment koud en rillerig voelen en het andere moment zweterig. 

Gemiddeld kan een trip 6 tot 12 uur duren afhankelijk van de dosis, dus 12 uur na inname ben je weer redelijk nuchter. Mochten de effecten veel langer dan 12 uur aanhouden, dan is het wellicht verstandig om je even te laten controleren door de huisarts.

Is het verslavend?

Het gebruik van mescaline brengt niet het risico tot een verslaving met zich mee. Wel bestaat de kans dat er tolerantie opgebouwd wordt. Dit betekent dat een hogere dosering nodig is om het gewenste effect te bereiken.

Mescaline in Nederland

Het gebruik van mescaline in Nederland is verboden want het staat op lijst 1 van de opiumwet (de wet die onderscheid maakt tussen hard- en softdrugs). Volgens de Nederlandse overheid is het een harddrug dat een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid met zich meedraagt. Het is dus verboden om het middel te verhandelen, fabriceren of te bezitten.