1. Home
  2.  » 
  3. Verslavingen
  4.  » 
  5. Soorten drugs
  6.  » LSD

LSD

LSD is een van de sterkste hallucinerende middelen. Het was een populaire drug onder de hippies uit de jaren 60. Andere bekende psychedelische drugs zijn MDMA (ecstasy), PCP (angel dust), paddo’s, mescaline en cannabis in hoge dosering. Hallucinogenen zijn stoffen die de perceptie van realiteit verstoren, soms ook wel psychedelica genoemd. Ze kunnen op den duur psychisch verslavend zijn, waarvoor behandeling nodig is.

De oorsprong

LSD, dat gemaakt wordt van ergot, een schimmel die op granen groeit, werd voor het eerst gemaakt in het laboratorium van de Zwitser Albert Hofmann toen hij probeerde een nieuw medicijn tegen hoofdpijn te creëren. In 1943 ontdekte Dr. Hofmann de hallucinogene werking doordat hij de substantie per ongeluk innam.

Zes jaar later begonnen wetenschappers in 1949 te experimenteren met LSD. In die hoedanigheid is de geurloze en smaakloze stof gebruikt als behandeling voor veel verschillende aandoeningen zoals alcoholisme, schizofrenie, depressie, drugsverslaving, seksuele dysfunctie en crimineel gedrag. Het had echter geen positief effect op deze aandoeningen, integendeel zelfs. Al snel bleek dat LSD persoonlijkheidsstoornissen veroorzaakte. In 1962 werd al het onderzoek in de VS gestaakt, waarna het niet lang daarna verscheen als straatdrug. Binnen tien jaar was het gebruik als een epidemie verspreid en werd de drug LSD illegaal. Het was een populaire drug onder hippies uit de jaren zestig en beroemdheden uit die subcultuur (zoals Timothy Leary, Aldous Huxley en William Burroughs) moedigden het gebruik ervan aan onder jonge mensen. Door de psychoses en het aantal doden dat resulteerde, werd het uiteindelijk verboden.

LSD kan worden verkocht als tablet, capsule of in een vloeibare vorm. De drug wordt vaak toegevoegd aan absorberend papier, dat vervolgens verdeeld wordt in versierde stukjes, waarbij elk stukje 1 dosis is. Veelgebruikte straatnamen voor LSD zijn: acid, papertrips, blotters, microdots, hippie, Loony Toons, Lucy in the Sky with Diamonds, postzegel, Purple Heart of Superman.

Wat doet het?

Hallucinogenen zijn stoffen die de perceptie van realiteit verstoren, soms ook wel psychedelica genoemd. Onder invloed van LSD kan de gebruiker allerlei sensaties ervaren zoals geluiden horen en dingen zien die tijdens de ‘trip’ net echt lijken, maar in werkelijkheid niet gebeuren. Hallucinogenen veroorzaken snelle en heftige wisselingen van de gemoedstoestand en de gebruiker kan zo meerdere emoties tegelijkertijd voelen. Dit kan leiden tot een veranderende sensatie alsof je kleuren kunt horen of geluiden kunt zien.
LSD is niet het enige hallucinogeen. Andere bekende psychedelische drugs zijn MDMA (ecstasy), PCP (angel dust) en cannabis in hoge dosering.

De effecten van LSD

Doordat LSD ervoor zorgt dat de hersenen lichamelijke sensaties niet normaal kunnen verwerken, verdraait het de perceptie van de realiteit. Een groot deel van het brein, de cortex, krijgt ineens met beduidend meer sensaties te maken. Er wordt gedacht dat deze overvloed van informatie en de manier waarop de hersenen dit verwerken de basis is van de psychedelische ervaring.

Door het verschil in verhouding, door hoe puur en sterk de genomen variant is, is het effect van LSD nogal onvoorspelbaar. De meeste LSD ‘trips’ duren tussen de zes en de twaalf uur.

Hallucinaties door het gebruik van LSD leiden er soms toe dat een gevoel van paniek de overhand krijgt of dat de gebruiker denkt gek te worden. Het kan hele heftige, angstaanjagende gedachten opwekken en gevoelens van paniek en reddeloosheid voortbrengen. Het tijdsbesef raakt ook verstoord.

De ontwenningsverschijnselen

Omdat LSD niet wordt gezien als een verslavende drug is er weinig risico op lichamelijke afhankelijkheid en zijn er geen onthoudingsverschijnselen. Mensen die LSD gebruiken kunnen veilig stoppen met gebruik zonder lichamelijke symptomen te ervaren door de onthouding. Hierdoor is therapie voor onthoudingsverschijnselen vaak overbodig. LSD wordt echter wel beschouwd als een psychologisch verslavende drug. Dit zou kunnen verklaren waarom zo veel mensen het blijven gebruiken.

Een bekend verschijnsel bij LSD-gebruik zijn zogenaamde ‘flashbacks’. Een flashback betekent dat de gebruiker een korte ‘trip’ meemaakt, lang nadat de drug is uitgewerkt. Dit kan zich enkele dagen, maanden of zelfs jaren na gebruik voordoen. Deze flashbacks kunnen worden uitgelokt door stress, moeheid of door het gebruik van andere drugs zoals cannabis.

Het overwinnen van de psychologische verslaving vereist begeleiding, therapie en steun net zoals alle andere drugsverslavingen.

Behandeling van hallucinogenen-verslaving bij Castle Craig

Bij Castle Craig hebben we meer dan 20 jaar ervaring in het behandelen van mensen met verslavingen. De rehabilitatie behandeling van LSD verschilt van de meeste andere verslavende drugs. De basis van de behandeling is het zorgzaam begeleiden en ervoor zorgen dat de patiënt een drugsvrij leven gaat leiden.

Psychotherapie helpt voormalig gebruikers van LSD met het verhelpen van de verwarring en angst die gepaard gaan met HPPD (Persisterende Hallucinogene Perceptiestoornis). Na het ervaren van een flashback voelen patiënten zich soms schuldig of zijn zij bang dat er schade is aan de hersenen. Cognitieve gedragstherapie leert de verslaafde omgaan met uitlokkende factoren en verdere flashbacks.

Kijk op de pagina over ‘Onze Verslavingszorg’ voor meer informatie over onze verschillende behandelmethoden.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00