LSD
LSD
LSD behoort tot de groep hallucinogenen en is een bewustzijnsveranderend middel. De drug is één van de sterkste hallucinerende middelen en stond vroeger bekend als een populaire drug in de hippie gemeenschap van de jaren 60. Inmiddels zie je de drug steeds vaker terug op festivals, in het nachtleven en zelfs bij mensen thuis. De drug verstoort je perceptie van realiteit en kan op den duur psychisch verslavend zijn. Hier lees je alles over de drug, wat het met je doet en hoe je van een LSD verslaving af kan komen.
Wat is LSD?
LSD is een psychedelische drug die wordt gemaakt van ergot, een schimmel die op granen groeit. De drug werd voor het eerst gemaakt in 1943 in het laboratorium van de Zwitserse Albert Hofmann. Hij probeerde een nieuw medicijn tegen hoofdpijn te ontwikkelen. Hij kwam achter de hallucinogene werking van de drug toen hij de substantie per ongeluk binnenkreeg.
In 1949 werd er flink geëxperimenteerd met de drug. Zo gebruikte wetenschappers de drug tijdens het behandelen van verschillende aandoeningen zoals alcoholisme, schizofrenie, depressie, drugsverslaving, seksuele dysfunctie en crimineel gedrag. Al gauw kwam men er achter dat de drug een negatief effect had op de behandeling van deze aandoeningen en werd de drug uit het onderzoek gedreven. Niet lang daarna verscheen het ‘medicijn’ als straatdrug en groeide het in de jaren 60 uit tot de psychedelische drug die we nu kennen. LSD komt tegenwoordig in verschillende vormen. Van tablet tot capsule en zelfs in vloeibare vorm. De drug kent inmiddels ook vele namen zoals acid, postzegeltjes en blotters. Net als andere bekende psychedelische drugs zoals MDMA (ecstasy), PCP (angel dust), paddo’s, mescaline en cannabis (in hoge dosering), kan de drug bij overmatig gebruik psychoses veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood.
De effecten
De hallucinogenen stoffen die in de drug zitten verstoren de perceptie van realiteit van de gebruiker. Onder invloed van LSD kan de gebruiker allerlei sensaties ervaren. Zo kan men geluiden horen en dingen zien die tijdens de ‘trip’ net echt lijken, maar in werkelijkheid er niet zijn. De hallucinogenen kunnen snelle en heftige wisselingen van de gemoedstoestand veroorzaken. Hierdoor kan de gebruiker meerdere emoties tegelijkertijd ervaren. Zo kan het dus gebeuren dat je denkt dat je een geluid kunt zien en kleuren kunt horen.
Deze overvloed van ‘niet kloppende’ informatie en emoties vormen de basis van de psychedelische trip. Hoe lang zo’n trip duurt hangt af van de persoon en de hoeveelheid die genomen is. Maar omdat de verhoudingen in de drug nogal variëren is het effect van LSD onvoorspelbaar. De gemiddelde LSD trip duurt tussen de 6 tot 12 uur.
De sensaties, hallucinaties en de overvloed aan verschillende emoties kunnen leiden tot een gevoel van paniek. Wanneer dit gevoel de overhand krijgt kan de gebruiker een paniekaanval krijgen of paranoïde worden. Ook raakt het tijdsbesef van de gebruiker tijdens een trip verstoort.
De ontwenningsverschijnselen
LSD wordt niet gezien als een drug waar je lichamelijk verslaafd aan kan raken aangezien er geen lichamelijke afhankelijkheid wordt gecreëerd door de drug. Wanneer een gebruiker afkickt van LSD zullen er dan ook geen lichamelijke onthoudingsverschijnselen of ontwenningsverschijnselen optreden. De drug wordt echter wel beschouwd als een psychologisch verslavende drug.
Een bekend verschijnsel bij LSD-gebruik zijn de zogenaamde ‘flashbacks’. Een flashback betekent dat de gebruiker een korte trip meemaakt, lang nadat de drug al uitgewerkt is. Dit kan zich enkele dagen, maanden en soms zelfs jaren na het gebruik voordoen. De flashbacks kunnen worden veroorzaakt door stress, moeheid of door het gebruik van andere drugs zoals cannabis. Omdat de gebruiker hier geen invloed op heeft kunnen de flashbacks het dagelijks leven verstoren en moeilijker maken. Daarnaast raken sommige gebruikers ook verslaafd aan het gevoel dat de drug hen geeft en de ‘fijne trips’ die ze hebben wanneer ze het middel gebruiken.Een psychologische verslaving vereist begeleiding, therapie en steun net zoals alle andere drugsverslavingen.
Behandeling van hallucinogenen-verslaving bij Castle Craig
Bij Castle Craig hebben we meer dan 20 jaar ervaring in het behandelen van mensen met verslavingen. De rehabilitatie behandeling verschilt van de meeste andere verslavende drugs. De basis van de behandeling is het zorgzaam begeleiden en ervoor zorgen dat de patiënt een drugsvrij leven gaat leiden.
Psychotherapie helpt voormalig gebruikers met het verhelpen van de verwarring en angst die gepaard gaan met HPPD (Persisterende Hallucinogene Perceptiestoornis). Na het ervaren van een flashback voelen patiënten zich soms schuldig of zijn zij bang dat er schade is aan de hersenen. Cognitieve gedragstherapie leert de verslaafde omgaan met uitlokkende factoren en verdere flashbacks.
Kijk op de pagina over ‘Onze Verslavingszorg’ voor meer informatie over onze verschillende behandelmethoden.
FAQ
-
Wat is LSD?
LSD is een synthetische partydrug. LSD wordt als één van de sterkste hallucinerende middelen gezien en is voornamelijk populair geworden in de tijd van de hippies (jaren 60).
-
Wat betekent LSD?
LSD staat voor Lyserg-säure-diäthylamidis, wat in het nederlands lyserginezuurdiëthylamide betekent. Dit is de chemische samenstelling die verbonden is met de werkzame stof hallucinogeen. Dit zorgt voor de hallucinerende werking.
-
Wat doet LSD?
De werkzame stof in LSD zijn hallucinogenen, hierdoor heeft LSD een hallucinerende werking. Dat betekent dat door de inname van LSD de perceptie van realiteit verstoord wordt en je dingen gaat zien en horen die er niet zijn. Ook veroorzaken hallucinogenen snelle en heftige wisselingen van de gemoedstoestand en de gebruiker kan zo meerdere emoties tegelijkertijd voelen.
-
Hoelang duurt het voordat LSD werkt?
De effecten van LSD begin je te merken na ongeveer 30 tot 90 minuten wanneer je het doorslikt. Leg je LSD onder je tong dan merk je de effecten sneller doordat LSD via de slijmvliezen in je mond wordt opgenomen.
-
Wat is de werkingsduur van LSD?
De sterkste werkingsduur is tussen de 2 tot 6 uur na inname. Na ongeveer 10 tot 14 uur is LSD volledig uitgewerkt.
-
Wat zijn lange termijn effecten van LSD?
Bij mensen die gevoelig zijn voor psychoses, omdat het bijvoorbeeld in de familie voorkomt, kan LSD ervoor zorgen dat een psychose uitgelokt of verergerd wordt. Wanneer dit gebeurt kan diegene niet goed onderscheid maken tussen realiteit en hallucinatie. Daarnaast kunnen mensen die psychotisch geweest zijn opnieuw terugvallen in hun psychose na het gebruik van LSD.