Lean drinking

Lean drinking is een mixdrankje dat is overgewaaid uit Amerika en het wordt steeds populairder onder jongeren in Nederland. Het drankje, bestaande uit hoestdrank met frisdrank, lijkt onschuldig maar is het niet. Zo kun je verslaafd raken, je organen onherstelbaar beschadigen en overlijden door een overdosis.

Wat is lean?

Lean, ook wel bekend onder de naam ‘lean drink’, ‘purple drank’ of ‘lean syrup’, is een drankje dat bestaat uit hoestdrank en frisdrank (meestal Sprite). Soms wordt er ook voor gekozen om snoepjes zoals winegums toe te voegen om zo het drankje een zoetere smaak te geven. 

Lean is populair onder rappers uit de Amerikaanse hiphopscene. Rappers verheerlijken het drankje vanwege de euforische effecten die het met zich meebrengt. Echter schuilt er een gevaar achter waarbij overdosering fatale gevolgen kan hebben. In de laatste jaren is het overgewaaid naar Nederland en is er een sprake van een toename in gebruikers. Precieze cijfers van de toename zijn niet bekend, wel wordt er al door de overheid gewaarschuwd voor de gevaren die lean drink met zich meebrengt.

 

De effecten van lean drink

De hoestdrank die je gebruikt om lean drink te maken wordt normaal gesproken gebruikt bij een verkoudheid en kriebelhoest. Hierin zitten de stoffen codeïne en promethazine die die verkoudheid tegen gaan. 

Wanneer er een hogere dosering wordt gebruikt geeft het effecten die vergelijkbaar zijn met verdovende middelen. Zo kan het een roes geven die je normaal gesproken krijgt bij het drinken van alcohol, maar ook het kalmerende, slaperige effect van benzodiazepine (benzo’s). Het bereiken van deze effecten is persoonsgebonden en de één heeft een hogere dosering nodig dan de ander. Hiermee wordt bedoeld dat bij de ene persoon meer codeine en promethazine gebruikt moet worden in de lean drink om het gewenste effect te ervaren.

Lean: medicijn of drug?

Lean is een drankje wat gedronken wordt om een roes te ervaren, technisch gezien is lean dus een drug. De hoestdrank die gebruikt wordt bij het samenstellen van de lean syrup is in Nederland niet in de winkel verkrijgbaar.

De stoffen codeïne en promethazine zijn wel apart verkrijgbaar. Codeïne wordt voorgeschreven als pijnstiller en promethazine tegen allergieën. Beide worden alleen door de huisarts voorgeschreven wanneer het noodzakelijk is. Het kan dus voorkomen dat mensen beide medicijnen gebruiken waardoor de medicijnen gemengd worden in het lichaam. Hierdoor kunnen ze per ongeluk de verkeerde hoeveelheid binnen krijgen.

 

Risico’s van lean, purple drank en lean syrup

Risico’s die lean met zich meedraagt is dat het voor een dodelijk afloop kan zorgen. Codeïne is een opiaat en heeft een verdovende werking op het lichaam. Bij grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of in de ergste gevallen een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol en drugs wordt dit risico extra vergroot. 

Het drinken van grote hoeveelheden lean kan ook schade veroorzaken aan je organen. Dit kan uiteindelijk leiden tot grote problemen zoals nier- of leverfalen.

 

Een lean verslaving

Naast dat lean risico’s met zich meebrengt kan het ook verslavend zijn doordat codeïne een verslavende werking heeft. Bij frequent gebruik kan er tolerantie ontstaan waardoor je steeds meer nodig hebt om het gewenste effect te ervaren. 

In een keer stoppen is niet verstandig omdat er ontwenningsverschijnselen kunnen optreden die vergelijkbaar zijn aan die van heroïne. Symptomen van ontwenningsverschijnselen kunnen zijn: ziek, zweterig, klam en koud, kippenvel, loopneus, buikkrampen, braken, diarree en pijn in de ledematen. Het is dus van belang dat er hulp ingeschakeld wordt wanneer je wilt stoppen met lean drinking.

 

FAQ

 

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat doet lean met je?

  Door een hoge dosering lean kan je in een roes raken die zorgt voor dromerigheid en ontspanning. Bij te hoge doseringen kan je gaan hallucineren, out gaan en bestaat er zelfs de kans dat je een ademhalingsstilstand krijgt. Daarnaast kan lean drink ervoor zorgen dat er op lange termijn onherstelbare schade wordt aangericht aan organen zoals de nieren en lever.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is lean drank?

  Lean drank is een recreatief drugs drankje dat bestaat uit hoestsiroop op recept, gecombineerd met frisdrank en (in sommige gevallen) snoepjes.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Is lean strafbaar?

  Het in bezit hebben van lean is strafbaar, omdat codeïne hierbij niet gebruikt wordt waar het voor bedoeld is. Codeïne wordt alleen voorgeschreven door de huisarts. Daarnaast is codeïne strafbaar in de opiumwet: je wordt er dus voor vervolgd.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Kan je de ene op de andere dag verslaafd zijn aan lean?

  Een verslaving kan alleen ontstaan als er dagelijks gebruikt wordt. De één is hier gevoeliger voor dan de ander en een verslaving uit zich bij verschillende mensen op verschillende manieren.