Lachgas
Lachgas
Het gebruik van lachgas is de laatste jaren sterk gestegen onder jongeren en feestgangers. Het is een middel dat door de jaren heen vele toepassingen heeft gekend: in de voedingsindustrie in slagroomspuiten, in de motorsport om het verbrandingsvermogen van motoren te vergroten en in de geneeskunde om patiënten onder narcose te brengen.
Tegenwoordig wordt het gebruikt door tandartsen en in ambulances als kortwerkende pijnstiller. De laatste jaren is lachgas erg populair geworden als roesmiddel, mede omdat het gemakkelijk en legaal verkregen kan worden. Frequent gebruik kan echter schadelijk zijn voor de hersenen en, bij overmatig gebruik, zelfs leiden tot verlamming.
Wat is lachgas
Lachgas is een zoetgeurend en zoet smakend gas dat primair wordt gebruikt voor medicinale doeleinden in de vorm van een narcosemiddel. De werkzame stof in lachgas is n2o, dat voor di-stikstofmonoxide staat. De combinatie van stikstof en zuurstof resulteert in een onderdrukking van het bewustzijn en kan ook een pijnstillend en angstverminderend effect hebben.
Recreatief wordt lachgas vaak ingenomen via een ballon. De ballon wordt met een slagroomspuit of tank gevuld en vervolgens wordt het vanuit de ballon geïnhaleerd. Veel gebruikers zien lachgas niet eens als een drug omdat het legaal verkregen kan worden. Hierdoor kunnen zelfs kinderen lachgaspatronen aanschaffen.
Wat doet het met je?
Wanneer het gas in je lichaam terecht komt blokkeert het de glutamaatreceptor in de hersenen, daardoor ervaar je een roes. Je waarneming verandert: wat je hoort, ziet en voelt, loopt in elkaar over. Geluiden kunnen anders klinken, je kunt tintelingen ervaren en lachbuien krijgen. Dit laatste verklaart de naam.
Effecten van lachgas
Het effect is afhankelijk van de dosering, maar de roes duurt over het algemeen enkele seconden. Effecten kunnen echter ook langer duren, iets wat met name gevaarlijk is wanneer het gas in het verkeer wordt gebruikt. Wanneer je naast het lachgas te weinig zuurstof krijgt, bestaat de kans dat je flauwvalt.
Hoe gevaarlijk is het?
Lachgas lijkt onschuldig, maar dit is het zeker niet. Bij dagelijks gebruik kan neurologische schade aanrichten. Bij extreem en langdurig gebruik ontstaat het risico op een vitamine B12 tekort. Bij een tekort aan B12 kan het lichaam klachten geven zoals:
- Gevoelloze vingers en tenen
- Tintelingen
- Evenwichtsproblemen
- Het verlies van controle over je bewegingen.
Deze klachten kunnen duiden om zenuwschade. Op de lange termijn kan lachgas het ruggenmerg aantasten wat kan leiden tot verlamming.
Lachgas in het verkeer
Lachgas is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Doordat je door lachgas je bewustzijn verliest, verlies je ook de macht over het stuur. Steeds vaker komen er verkeersongevallen voor waarbij het gebruik van lachgas de oorzaak is. In 2016 waren 60 verkeersongelukken veroorzaakt door lachgas gebruik achter het stuur. In 2017 werden dat al 130 gevallen, in 2018 380 en in het eerst halfjaar van 2019 waren het er al 960. Hoeveel van deze incidenten een fatale afloop hebben gehad is onduidelijk. Wel is het duidelijk dat er een trend is ontstaan van lachgas gebruik achter het stuur.
Is het verslavend?
Lachgas is lichamelijk niet verslavend, maar kan wel geestelijke afhankelijkheid veroorzaken. Bij regelmatig gebruik kan gewenning optreden, wat inhoudt dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde effecten te bereiken. Of het is mogelijk dat je in bepaalde situaties geen plezier ervaart zonder gebruik. Deze signalen kunnen wijzen op een (ontwikkelende) verslaving.
FAQ
-
Wat doet lachgas met je lichaam?
Lachgas zorgt voor een korte psychedelische roes. Je wordt duizelig en krijgt het gevoel dat je weg begint te zakken. In sommige gevallen kan je ook last krijgen van lachbuien.
-
Wat zit er in lachgas?
In lachgas zit di-stikstofmonoxide. Door de combinatie van deze stof met zuurstof wordt je bewustzijn onderdrukt en voelt het alsof je wegzakt. Het kan zijn dat het voelt alsof je in een bubbel zit.
-
Hoelang werkt lachgas?
Het effect van lachgas treedt op na ongeveer 20 seconden en kan meerdere minuten aanhouden.
-
Hoe schadelijk is lachgas?
Bij vaak en extreem gebruik kan je op lange termijn een vitamine B12 tekort krijgen. Hierdoor kan je een zenuwschade oplopen die zich laat kenmerken in klachten zoals: evenwichtsproblemen, tintelingen, gevoelloze vingers en verlies van controle over bewegingen. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot een verlamming omdat het ruggenmerg is aangetast.
-
Is lachgas verboden?
Verkoop, bezit, handel en gebruik van lachgas is niet verboden. Echter zijn er al wel wetsvoorstellen om lachgas te verbieden vanwege de gevaren die het gebruik met zich mee brengt.