Heroïne

Heroïne

Heroïne is een zeer verslavende drug. Net als het verwante middel morfine heeft heroïne een sterk verdovend effect en brengt het je in een roes. Het geeft een gelukzalig gevoel en dempt lichamelijke en geestelijke pijn. Omdat het lichaam snel went aan de stof heb je steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Dit verhoogt de kans op een overdosis. Daarnaast maken ernstige ontwenningsverschijnselen het moeilijk om te stoppen. Hier lees je alles over Heroïne, de gevolgen van gebruik en hoe je ermee kunt stoppen. 

Hoe wordt het gemaakt?

Heroïne wordt gemaakt van het melksap van papaverplanten. Uit het gedroogde sap wordt ruwe opium gewonnen en bewerkt tot heroïne. Dit ziet eruit als een grijze of bruine poeder. Soms komt de drug voor als een zwarte plakkerige substantie (zwarte teer heroïne) of als harde brokken (rocks).

Veelgebruikte namen voor heroïne zijn: smack, horse, junk of bruin. De kwaliteit van de drug kan erg verschillen, afhankelijk waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Hierdoor is de drug moeilijk te doseren. Ieder jaar vallen er vele doden door een heroïne overdosis. 

Wat doet Heroïne met je?

Heroïne geeft een euforisch gevoel, sterker dan bij andere opiaten. De drug heeft een effect op het beloningssysteem in de hersenen en verdooft lichamelijke pijn. Hierdoor is de kans op een heroïne verslaving zeer hoog.

Naast het euforische gevoel brengt heroïne gebruik ook veel nare effecten met zich mee. Zo krijgt de gebruiker een droge mond, kunnen ze last hebben van opvliegers en slaperigheid. Ook kan de drug het moeilijk maken om helder na te blijven denken. Lichamelijk kan de drug ook leiden tot misselijkheid en jeuk. Dat laatste kan ervoor zorgen dat de gebruiker zijn of haar huid volledig openkrabt. De meest levensbedreigende effecten van heroïne gebruik zijn dat de drug de hartslag en de ademhaling vertraagt. 

    Wat zijn de risico’s

    Naast een overdosis zijn er nog meer ernstige gezondheidsrisico’s gebonden aan het gebruik van heroïne. Zo kan de drug leiden tot een miskraam en wanneer deze geïnjecteerd wordt kan het leiden tot infectieziekten zoals hepatitis en HIV. Chronisch gebruik kan daarnaast leiden tot: 

    • gesprongen aderen
    • infectie van het hartzakje of de hartkleppen
    • abcessen
    • constipatie en darmkrampen
    • lever of nierschade
    • longziekten, zoals longontsteking

    Naast de werking van de drug zelf, wordt heroïne vaak versneden met diverse (soms giftige) stoffen. Dit brengt extra risico’s met zich mee zoals verstopping van de bloedvaten en ernstige schade aan organen. Ook verliezen heroïneverslaafden vaak hun eetlust. De resulterende ondervoeding zorgt dan weer voor andere kwalen.

    De ontwenningsverschijnselen van heroïne

    Eén van de meest schadelijke lange-termijn effecten van heroïne is de verslaving zelf. De gebruiker bouwt een hoge tolerantie op waardoor er een grote drang ontstaat om meer en vaker te gebruiken. Bij stoppen zijn de ontwenningsverschijnselen heftig. Bij verslaafden die de drug veelvuldig en voor langere periodes hebben gebruikt treden na enkele uren van de laatste inname de eerste ontwenningsverschijnselen al op.

    Enkele ontwenningsverschijnselen zijn:

    • een intens verlangen naar de drug, cravings
    • rusteloosheid
    • bot- en spierpijn
    • slapeloosheid
    • diarree
    • overgeven,
    • koude rillingen met kippenvel
    • spasmes, onwillekeurige bewegingen

    Waarom stoppen onder begeleiding?

    De ergste onthoudingsverschijnselen treden op tussen de 48 en 72 uur na de laatste inname en nemen na ongeveer een week geleidelijk af. Acuut staken van het gebruik bij zwaar verslaafden in een slechte lichamelijke conditie is levensgevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat je bij het afkicken van heroïne hulp inschakelt van een professional. Je wordt gedurende de kritieke periode gemonitord door professionals. De lichamelijke verschijnselen van de onthouding kunnen op die manier voor een groot deel worden verholpen door medische zorg (detoxificatie).

    Hulp nodig bij een heroïne verslaving?

    Bij Castle Craig hebben we ruim 20 jaar ervaring met het behandelen van heroïneverslaving. Samen met je behandelaar kijk je wat nodig is en stel je een persoonlijk behandelplan op. Kijk bij onze behandelingen voor meer informatie.

    » korte wachttijden, dus snel starten
    » professionele begeleiding van ervaren specialisten
    » altijd passende zorg op maat
    » in een veilige omgeving afkicken

    Hulp en advies