1. Home
 2.  » 
 3. Verslavingen
 4.  » 
 5. Soorten drugs
 6.  » Heroïne

Wat is heroine?

Heroïne is een zeer verslavende illegale drug. Het is zelfs één van de meest verslavende stoffen die er zijn. Het is zelfs na kort gebruik ontzettend moeilijk om van het middel af te komen. Gebruikers verlangen sterk naar het gelukzalige, pijnstillende effect van heroïne. Daarnaast kunnen ze vaak niet stoppen door de ernstige ontwenningsverschijnselen. Het lichaam went snel aan de stof, waardoor gebruikers steeds meer nodig hebben voor hetzelfde effect. Dit verhoogt de kans op een overdosis.

Hulp bij een heroïneverslaving?

Stoppen met heroïne is voor veel mensen erg moeilijk. Enkele keren gebruiken kan al leiden tot een ernstige lichamelijke verslaving. Castle Craig kan helpen. Schakel daarom altijd hulp in als je wil stoppen.

Hoe wordt heroine gemaakt?

Heroïne wordt gemaakt van het melksap van de Aziatische papaverplant. Deze planten bevatten opium waar bijvoorbeeld ook morfine van gemaakt wordt. Ook in Nederland groeit de papaverplant. Deze soort staat beter bekend als de klaproos en bevat echter geen opium.

Het melksap van de Aziatische papaver droogt bruin en stroperig op. Hierna wordt deze substantie van de plant afgeschraapt. Op deze manier wordt ruwe opium gewonnen. Deze stof wordt vervolgens bewerkt tot heroïne. Heroïne komt voornamelijk voor als wit of bruin poeder. Soms komt de drug voor als een zwarte plakkerige substantie (zwarte teer heroïne) of als harde brokken (rocks).

De oorsprong

Heroïne werd aanvankelijk ontwikkeld door het Duitse bedrijf Bayer in 1898. Het werd beschouwd als een sterkere pijnstiller dan morfine. Bovendien was het een heel effectief middel tegen hoesten. De naam ‘heroïne’ is afgeleid van het Duitse woord ‘heroïsch’, dat heldhaftig of dapper betekent. Veelgebruikte straatnamen voor heroïne zijn onder andere: smack, horse, junk of bruin. De wetenschappelijke benaming voor heroïne is diacetylmorfine.

Wat doet Heroïne met je?

Gebruikers beschrijven een euforisch gevoel dat gepaard gaat met een droge mond, opvliegers, zwaar aanvoelende ledematen en niet helder kunnen nadenken. Het gevoel van eurforie is sterker dan bij andere opiaten. Vervolgens wisselen de gevoelens van slaperigheid en wakker zijn zich af bij de gebruiker. Effecten die soms optreden zijn heftige jeuk, misselijkheid en braken. Gedurende de periode dat de heroine werkt, vertragen de hartslag en ademhaling. Dit kan levensbedreigend zijn. De snelheid van de werking hangt af van de manier van heroïnegebruik; de meest heftige manier van gebruiken is injecteren en de minst heftige manier is snuiven.

Manier van gebruiken

In Nederland wordt heroïne het meest gerookt op aluminium folie (chinezen). Het injecteren gebeurt eigenlijk maar door een kleine groep gebruikers. Soms wordt het in een sigaret gerookt en heel soms gesnoven. Gevaarlijk zijn vooral de kwaliteitsverschillen van heroïne tussen landen onderling. De kwaliteit van de heroïne is in Nederland soms zo goed dat drugstoeristen zich vergissen in de hoeveelheid en te veel nemen. Elk jaar vallen doden door overdosering.

Wat doet het?

Heroïne werkt snel in op het lichaam. Het begint met euforie; een vreedzaam en voldaan gevoel. De gebruiker ervaart geen hongergevoel of seksuele verlangens meer. Ook verbloemt het alle angsten en schuldbesef. Het pijnstillende effect van heroïne is tot wel drie keer sterker dan dat van morfine. Door dit alles wordt heroïne beschouwd als één van de meest verslavende illegale drugs.

Gezondheidsrisico´s

Er zijn veel ernstige gezondheidsrisico’s geassocieerd met het gebruik van heroïne: dodelijke overdosis, miskraam en infectieziekten zoals hepatitis en HIV.

Chronisch gebruik van heroïne kan leiden tot verschillende gevolgen:

 • gesprongen aderen
 • infectie van het hartzakje of hartkleppen
 • abcessen
 • constipatie en darmkrampen
 • lever of nierschade
 • Longziekten, zoals longontsteking

Naast de negatieve werking op het lichaam van de drug zelf, zijn vaak giftige stoffen toegevoegd aan de op straat verkochte heroïne. Deze stoffen kunnen verstopping van bloedvaten veroorzaken en zodoende ernstige schade aanbrengen aan vitale organen zoals de longen, lever, nieren of hersenen.

De effecten van heroïne misbruik

Eén van de meest schadelijke lange-termijn effecten van heroïne is de verslaving zelf. De gebruiker bouwt een hoge tolerantie op en wordt zwaar lichamelijk verslaafd waardoor er een grote drang ontstaat om meer en vaker te gebruiken. Net als bij andere verslavende drugs gaat de gebruiker er steeds meer naar op zoek en wordt het uiteindelijk het voornaamste levensdoel. Heroïneverslaafden hebben de neiging erg weinig te eten, met als gevolg dat ze allerlei ziekten ontwikkelen door de ondervoeding.

De ontwenningsverschijnselen van heroïne

De ontwenningsverschijnselen van heroïne zijn zeer heftig. Ze treden al na een paar uur na de laatste inname op bij veelvuldig gebruikers van heroïne. Enkele ontwenningsverschijnselen zijn:

 • een intens verlangen naar de drug
 • rusteloosheid
 • bot- en spierpijn
 • slapeloosheid
 • diarree
 • overgeven,
 • koude rillingen met kippenvel (cold turkey)
 • schoppende beweging (spasme).

De ergste onthoudingsverschijnselen treden op tussen de 48 en 72 uur na de laatste inname en nemen geleidelijk af na ongeveer een week. Acuut staken van het gebruik bij zwaar verslaafden in een slechte lichamelijke conditie kan soms dodelijk aflopen. Daarom is het belangrijk dat je bij het afkicken van heroïne hulp inschakelt van een professional. De lichamelijke verschijnselen van de onthouding kunnen voor een groot deel worden vermeden door de speciaal voor iedere patiënt georganiseerde detoxificatie bij Castle Craig.

Behandeling van heroïne-verslaving bij Castle Craig

Bij Castle Craig hebben we ruim 20 jaar ervaring met het ondersteunen van heroïneverslaafden tijdens het zware detoxificatie proces. Daarnaast begeleiden we hen met de psychologische behandeling. Castle Craig is de ideale plek om te herstellen van een heroïne verslaving omdat de patiënt tijdens de behandeling in de kliniek verblijft.

Kijk op de pagina Behandelingen voor meer informatie over ons behandelaanbod.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00