GHB
GHB is oorspronkelijk een narcosemiddel, maar wordt tegenwoordig op recreatief niveau gebruikt in het uitgaansleven of thuis. De zout smakende vloeistof zorgt voor een warm en rustig gevoel met een verdovend effect. GHB is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend en afkicken is een heftig proces.
Wat is GHB
GHB, wat staat voor Gamma Hydroxyde Boterzuur, is een kleurloze vloeistof dat in het verleden werd gebruikt als narcosemiddel bij operaties in het ziekenhuis. Sinds 2012 staat GHB op lijst 1 van de opiumwet en is het een verboden middel.
GHB werkt in op de stoffen die in de hersenen prikkels tussen cellen overbrengen. Dit is onder meer van invloed op de stoffen dopamine, GABA en glutamaat. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar wat de precieze werking is van GHB.
GHB wordt doorgaans gebruikt in het uitgaansleven, maar ook thuis bij bijvoorbeeld seks. Het is verkrijgbaar als een stroperige, zoutige vloeistof en zit vaak in een plastic buisje van 5 ml.
GHB effecten
GHB zorgt voor een rustig en warm gevoel: verdoofd en aangeschoten bij lagere doseringen, en het effect van dronkenschap bij hoge doseringen. Angsten en remmingen verminderen en je kan er praterig van worden. Ook kan je enorm veel zin krijgen in seks.
GHB wordt puur gedronken of gemixt met frisdrank.Het is moeilijk om GHB in een drankje te herkennen, vooral omdat je smaakpapillen door alcohol vaak verdoofd zijn. Als je GHB neemt zonder te hebben gedronken, proef je het beter.
Na ongeveer 15 à 30 minuten treden de eerste effecten op. De effecten houden tussen de 2 en 3 uur aan en kunnen per persoon sterk verschillen. Door GHB voel je je:
- Relaxed en rustig
- Opgewekt en sociaal
- Prettig verdoofd
- Stoned
- Slaperig
- Opgewonden; zin in seks neemt toe.
Het verschil tussen een dosis met gewenste effecten en een dosis met ongewenste effecten is klein. Een klein beetje extra kan door velen al als onaangenaam ervaren worden. Voorkomende effecten hiervan zijn:
- Duizeligheid
- Slap gevoel in de spieren; trillen en omvallen als gevolg
- Misselijkheid
- Verwardheid
- Hoofdpijn
- Onbedwingbare slaap
GHB verslaving
De kans om verslaafd te raken aan GHB is relatief groot. Geestelijke afhankelijkheid komt sneller voor dan lichamelijke afhankelijkheid. Wanneer je bijvoorbeeld GHB gebruikt bij het uitgaan of je gebruikt het thuis, is de kans groot dat mensen het steeds vaker gaan gebruiken. Het wordt een gewoonte dat je het inneemt bij een feestje. Je komt moeilijk in slaap na het stappen en je besluit daarom nog een dosis te nemen. Of je geniet minder van seks zonder GHB. Kortom: je rekt de grenzen van recreatief gebruik op.
Als je dagelijks gebruikt is er een grote kans op verslaving. Je lichaam raakt gewend aan de effecten en na enkele weken kan er een lichamelijke verslaving ontstaan. Een lichamelijke verslaving is goed te herkenning aan de klachten die je kunt ervaren wanneer je geen GHB neemt, deze zijn:
- Slapeloosheid
- Trillen
- Zweten
- Nervositeit
Afkicken ghb
Wanneer er is sprake is van een lichamelijke verslaving is het noodzakelijk dat het onder medisch toezicht gaat. Afkicken is een zeer heftig proces en is vergelijkbaar met het afkicken van een zware alcoholverslaving. Afkickverschijnselen die voorkomen zijn:
- Somberheid
- Nervositeit
- Angstigheid
- Depressie
- Paniek
- Slaapproblemen
- Stuiptrekkingen
- Trillen
- Zweten
- Kramp
- Spierpijn
Ineens stoppen met het gebruik van GHB kan in ernstige gevallen levensbedreigende situaties opleveren. Verschijnselen die voor kunnen komen zijn: epileptische aanvallen, hallucinaties en psychoses.