Fentanyl
Fentanyl
Morfine is een pijnstiller dat wordt voorgeschreven bij hevige pijn waaronder behandelingen tegen kanker. Fentanyl heeft een morfineachtige werking en bij langdurig gebruik kan het lichaam er verslaafd aan raken. Acuut stoppen met Fentanyl wordt niet aangeraden vanwege de ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden. Hier vind je alles over wat Fentanyl is, wat het met je doet en hoe je een verslaving kan tegen gaan.
Wat is Fentanyl?
Fentanyl is een morfineachtige pijnstiller die vergelijkbaar is met verdovende middelen zoals heroïne. Alleen is Fentanyl is 50 keer krachtiger dan heroïne. De werkzame stof in Fentanyl wekt gevoelens van ontspanning op door pijnreceptoren te blokkeren en wekt euforie op door het dopaminegehalte te verhogen. Het middel komt voornamelijk voor in de vorm pleisters, maar ook als (zuig)tabletten en neusspray.
Fentanyl behoort tot de familie van opiaten. Dat zijn pijnstillers die worden voorgeschreven bij pijnsyndromen. Het zijn zeer sterke pijnstillers en worden alleen bij hevige pijn gebruikt. Andere leden van de opiaten familie zijn codeïne, heroïne, morfine en opium.
Het medicijn wordt voorgeschreven voor de behandeling van acute en chronische pijn zoals herstel van operaties, behandeling tegen kanker en doorbraakpijn. Dit is voor patiënten die toch nog pijn ervaren ondanks dat ze al een hoge dosering hebben gekregen van een minder krachtige opioïde zoals morfine of oxycodon.
Bijwerkingen
Fentanyl kan een aantal vervelende bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, verstopping in de darmen. Van de Fentanylpleisters is bekend dat deze huiduitslag kunnen veroorzaken. Tevens is er bij een hoge dosering kans op benauwdheid en het kan een verergering van slaapapneu veroorzaken.
Fentanyl misbruik
Misbruik of een overdosis van de pijnstiller kan in het ergste geval fataal worden. Het kan namelijk je ademhalingssysteem zo onder druk zetten dat het begint te falen. Ook kan de gebruiker fysiek last krijgen van een vertraagde ademhaling, wazig zien, misselijkheid, braken en een irritante jeuk.
Naast lichamelijke symptomen kunnen er ook geestelijke symptomen ervaren worden. Geestelijke symptomen van een Fentanylverslaving zijn onder meer depressie, angst en paranoia-aanvallen, stemmingsstoornissen en hallucinaties.
Is het verslavend?
Opiaten, zoals Fentanyl, zijn vooral effectief voor het behandelen van pijn gedurende een korte periode van ongeveer een maand. Wanneer er sprake is van langdurig gebruik is er kans dat gewenning ontstaat. Een grondig medisch onderzoek en een goede medische opvolging is noodzakelijk om zo verslaving te voorkomen. Wanneer je in een keer gaat stoppen met het gebruik van de pijnstiller kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen: je kunt je onrustig gedragen en last krijgen van braken, zweten en slapeloosheid. Het is daarom van belang om onder begeleiding het middel af te bouwen.