MDMA (XTC/Ecstasy)
Hoewel de partydrug MDMA vaak wordt gezien als een vorm van drugs met een relatief laag risico, kan het verslavende middel zeer gevaarlijk zijn voor de gebruiker. Het gebruik kan leiden tot onregelmatige slaappatronen, afgenomen alertheid, toegenomen bloeddruk en hartritme en zelfs paranoia en depressie. In sommige gevallen kan het gebruik van MDMA zelfs leiden tot de dood.
Wat is MDMA?
MDMA wordt vaak verward met XTC. De letters XTC staan voor het Engelse ecstasy, dat extase of verrukking betekent. Het werkzame bestanddeel in XTC of Ecstasy is de chemische stof MDMA (3,4-methylenedioxymethamphetamine) die veel overeenkomsten heeft met amfetamine (speed). Deze synthetische, psychoactieve drug werd in het begin voornamelijk gebruikt door jong volwassenen in het uitgaansleven of op ‘rave’ feesten. Tegenwoordig worden soorten drugs zoals deze gebruikt door een breder publiek.
In een XTC-pil zitten naast MDMA en bindmiddelen soms ook andere stoffen zoals mCPP en PMMA. MDMA is dus een pure vorm van XTC. Hoewel de pillen vaak de indruk geven dat zij gefabriceerd wordt in hightech laboratoria, worden deze helaas gewoon gefabriceerd in oude schuurtjes door drugsdealers en niet door opgeleide chemici.
Hoe werkt het?
MDMA zorgt voor een verhoogde activiteit van drie belangrijke neurotransmitters in de hersenen: Serotonine, dopamine en nor-epinefrine. Wanneer het stofje de hersenen bereikt wordt het beloningscentrum geprikkeld. Door de hyperactiviteit van serotonine in de hersenen wordt de stemming beïnvloed en worden de hormonen oxytocine en vasopressine aangemaakt; dit zorgt voor een liefdevol en sociaal gevoel. Door de toegenomen dopamine in de hersenen krijgen gebruikers een gelukzalig gevoel wat voor een vals gevoel van comfort en veiligheid kan zorgen. De nor-epinefrine zorgt voor hyperactiviteit waardoor deze drug voornamelijk populair is geworden in de party-scene.
De korte termijn effecten
De korte termijn effecten van het middel zijn een gevoel van warmte en veiligheid, euforie, empathie en verhoogde lichamelijke energie. Toegenomen zintuiglijke waarnemingen zijn tevens een potentieel gevolg van de inname van MDMA. Gebruikers van het middel wekken een vriendelijke, hyperactieve indruk en kunnen nog uren na gebruik erg alert/wakker zijn.
Wanneer de drug uitgewerkt is, dalen de dopamine niveaus in de hersenen in snel tempo, wat een depressief en prikkelbaar gevoel kan veroorzaken. Ook wel bekend als de MDMA dip.
MDMA dip
Na het gebruik van MDMA voelen veel mensen zich brak of somber. Dit wordt een MDMA dip of dinsdagdip genoemd (omdat de drug meestal in het weekend wordt gebruikt). De verklaring hiervoor is dat het serotonine-systeem is uitgeput. Tijd en rust brengen de voorraad serotonine weer op pijl. Regelmatig gebruik van de drug kan er echter voor zorgen dat de effecten heftiger worden. Het serotonine-systeem wordt dan niet voldoende aangevuld. Gebruikers komen hierdoor in een cyclus terecht waarbij zij steeds meer gebruiken om het effect van de eerste keer terug te krijgen.
Het risico op een langdurige depressie neemt dan ook toe hoe vaker je MDMA gebruikt. Dit komt vooral doordat bij veel gebruik van de drug de afgifte en heropname van de serotonine verstoord wordt en het lichaam er steeds langer over doet om dit zelf weer aan te maken.
De lange termijn effecten
De effecten van langer of regelmatig gebruik van MDMA zijn: een onregelmatig slaappatroon, ongewone uitbarstingen van euforie, en een afgenomen alertheid voor pijn. Lichamelijke effecten zijn bestaan uit: zweterigheid, toegenomen bloeddruk en hartritme, misselijk/zwak gevoel, gewichtsverlies en beschadiging aan de tanden (door tandenknarsen). Ook mentaal heeft het langdurig gebruik van MDMA een impact op het lichaam. Het kan leiden tot paranoia, depressie, verwardheid en agressie.
Symptomen van een overdosis zijn: Hoge bloeddruk, lichamelijk gevoel van zwakte, paniekaanvallen, verlies van bewustzijn, epileptische aanvallen en een hoge lichaamstemperatuur.
Behandeling van verslaving aan MDMA bij Castle Craig
Afkickkliniek Castle Craig heeft meer dan twintig jaar ervaring met de behandeling van mensen met een verslaving aan MDMA en andere drugs. Met behulp van een uitgebreid en zorgvuldig samengesteld detoxificatie proces gevolgd door Cognitieve Gedragstherapie (CGT) zijn we in staat mensen te helpen met hun verslaving.
Kijk op de pagina over ‘Onze Verslavingszorg’ voor meer informatie over onze verschillende programma’s voor verslaving.