1. Home
  2.  » 
  3. Verslavingen
  4.  » 
  5. Soorten drugs
  6.  » MDMA (XTC)

MDMA (XTC/Ecstasy)

Hoewel de partydrug XTC vaak gezien wordt als een vorm van drugs met een relatief laag risico, kan het verslavende middel zeer gevaarlijk zijn voor de gebruiker en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. Het hoogste risico van deze drugs is dat het op korte termijn zorgt voor een extreem verhoogde lichaamstemperatuur waardoor uitdroging dreigt. Om dit tegen te gaan, gaan gebruikers vaak overmatig veel water drinken, waardoor het risico vergroot wordt op zwellingen van het brein, dat in sommige gevallen fataal kan zijn.

Achtergrondinformatie

De letters XTC staan voor het Engelse ecstasy, dat extase of verrukking betekent. Het werkzame bestanddeel in XTC of Ecstasy is de chemische stof MDMA (3,4-methylenedioxymethamphetamine) die veel overeenkomsten heeft met amfetamine (speed). Deze synthetische, psychoactieve drug werd in het begin voornamelijk gebruikt door jong volwassenen in het uitgaansleven of op ‘rave’ feesten. Tegenwoordig worden deze drugs door een breder publiek gebruikt.

XTC kan in principe alles bevatten. Hoewel deze pil vaak de indruk geeft dat hij gefabriceerd wordt in hightech laboratoria, wordt deze helaas gewoon gefabriceerd in oude schuurtjes door drugsdealers en niet door opgeleide chemici. XTC is meestal verkrijgbaar in pilvorm, en bevat gemiddeld tussen de 0-50% MDMA. De meest voorkomende MDMA-vrije toevoegingen in XTC zijn aspirine, cafeïne en andere vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Een van de meest gevaarlijke substanties in XTC is DXM (dextromethorphan), een middel tegen hoesten.

Hoe werkt het?

MDMA zorgt voor een verhoogde activiteit van drie belangrijke neurotransmitters in de hersenen: Serotonine, dopamine en nor-epinefrine. Wanneer MDMA de hersenen bereikt wordt het beloningscentrum geprikkeld. Door de hyperactiviteit van serotonine in de hersenen wordt de stemming beïnvloed en worden hormonen oxytocine en vasopressine aangemaakt; dit zorgt voor een liefdevol en sociaal gevoel, dat een gebruiker de indruk geeft dat iedereen aardig is. Door de toegenomen dopamine in de hersenen krijgen gebruikers een gelukzalig gevoel dat voor een vals gevoel van comfort en veiligheid kan zorgen. De nor-epinefrine zorgt voor hyperactiviteit waardoor deze drugs voornamelijk populair is geworden in de nachtelijke party-scene.

Als XTC uitgewerkt is, dalen de dopamine niveaus in de hersenen in snel tempo, wat een depressief en prikkelbaar gevoel kan veroorzaken. De pillen komen in iedere kleur voor en er staat vaak een logo op afgebeeld, zoals een vlinder, bliksem, hartje, ster of klaver. XTC kan ook in poeder of capsule vorm verkocht worden.

De korte termijn effecten van MDMA

De korte termijn effecten van het middel zijn een gevoel van warmte en veiligheid, euforie, empathie en verhoogde lichamelijke energie. Toegenomen zintuiglijke waarnemingen zijn tevens een potentieel gevolg van de inname van MDMA. Gebruikers van het middel wekken een vriendelijke, hyperactieve indruk en kunnen nog uren na gebruik erg alert/wakker zijn.

MDMA dip

Na het gebruik van MDMA of XTC voelen veel mensen zich brak of somber. Dit wordt een MDMA dip, XTC-dip of dinsdagdip genoemd (omdat XTC meestal in het weekend wordt gebruikt). De verklaring hiervoor is dat het serotonine-systeem is uitgeput. Tijd en rust brengen de voorraad serotonine weer op pijl. Regelmatig gebruik van MDMA of XTC kan er echter voor zorgen dat de effecten heftiger worden. Het serotonine-systeem wordt dan niet voldoende aangevuld. Gebruikers komen hierdoor soms in een cyclus terecht waarbij zij steeds meer gebruiken om het effect van de eerste keer terug te krijgen.

Het risico op een langdurige depressie neemt dan ook toe hoe vaker je MDMA gebruikt. Dit komt vooral doordat bij veel MDMA-gebruik de afgifte en heropname van de serotonine verstoord wordt en het lichaam er steeds langer over doet om dit zelf weer aan te maken.

De lange termijn effecten van MDMA

Signalen van langer of regelmatig gebruik van MDMA of XTC zijn onregelmatig slaappatroon, ongewone uitbarstingen van euforie, en een afgenomen alertheid voor pijn. Lichamelijke effecten zijn: zweterigheid, toegenomen bloeddruk en hartritme, misselijk/zwak gevoel, gewichtsverlies en beschadiging aan de tanden (door tandenknarsen). Langdurig gebruik van ecstasy kan leiden tot paranoia, depressie, verwardheid en agressie.

Symptomen van een overdosis zijn: Hoge bloeddruk, lichamelijk gevoel van zwakte, paniekaanvallen, verlies van bewustzijn, epileptische aanvallen en een hoge lichaamstemperatuur.

Behandeling van verslaving aan MDMA bij Castle Craig

Castle Craig heeft meer dan twintig jaar ervaring met de behandeling van mensen met een verslaving aan amfetamine en andere drugs. Met behulp van een uitgebreid en zorgvuldig samengesteld detoxificatie proces gevolgd door Cognitieve Gedragstherapie (CGT) zijn we in staat mensen te helpen met hun verslaving.

Kijk op de pagina over ‘Onze Verslavingszorg’ voor meer informatie over onze verschillende programma’s voor verslaving.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00