Designer Drugs

Designer drugs, ook wel bekend als synthetische drugs, worden in laboratoriums gemaakt en zijn een chemische vervangen voor natuurlijk voorkomende drugs. Deze nieuwere, door mensen gemaakte middelen staan bekend als nieuwe psychoactieve middelen (NPM) en zijn vaak sterker en minder voorspelbaar dan ‘traditionele harddrugs’. Omdat de chemische structuur van de drugs per batch kan verschillen zijn ze moeilijk te classificeren of onwettig te verklaren. Toch toont het aantal overdosissen door designer drugs aan dat de drugs uiterst onstabiel en gevaarlijk zijn. 

Wat zijn designer drugs?

Designer drugs is een informele naam voor geestverruimende middelen die op onnatuurlijke wijze zijn ontstaan. De meeste designer drugs komen dan ook voort vanuit onderzoek naar de structuur en activiteit van bestaande geestverruimende middelen. Ze worden vaak gemaakt in onofficiële laboratoriums waardoor ze maar moeilijk te traceren zijn.

Een designer drug probeert hetzelfde effect te creëren als hun ‘natuurlijke’ tegenhanger – zoals cocaïne, morfine of cannabis – door gebruik te maken van legaal verkrijgbare stoffen en substanties. Dit zorgt voor een middel wat hetzelfde effect heeft, maar een volledig andere chemische structuur heeft. Dit lijkt misschien ideaal, maar veel van deze middelen zijn extreem gevaarlijk voor de gezondheid en allerminst beter dan hun tegenhanger.

Bekende vormen van designer drugs zijn: Mephedrone, 3-MMC, spice en foxy methoxy. Deze staan ook wel bekend als ‘legal highs’, en worden vaak in shops verkocht als onschuldig klinkende middelen. Hierdoor worden ze vaak niet opgenomen in de opiumwet. En dat terwijl ze vaak sterker en gevaarlijker kunnen zijn dan hun verboden tegenhanger.

Het effect van designer drugs

Afhankelijk van de drugs die ingenomen wordt, kunnen gebruikers verschillende gevoelens ervaren, zoals hoogmoedigheid, euforie, verhoogde waakzaamheid, afgenomen eetlust, extreme ontspanning en gevoelens van eenzaamheid. Deze middelen kunnen ook geheugenverlies, hallucinaties, paniekaanvallen, agressief gedrag of gevoelens van paranoia veroorzaken. Daarnaast kunnen er lichamelijke reacties optreden zoals misselijkheid, grote veranderingen in bloeddruk, epilepsie, verstoorde spraak en black-outs. Gebruik van deze middelen kan zelfs tot coma of dood leiden.

Doordat de chemische structuur van designer drugs steeds varieert, is het lastig vast te stellen wat de exacte werking is per drug.

Gezondheidsrisico’s

Doordat deze synthetische drugs vaak op verschillende manieren, met verschillende grondstoffen worden gemaakt, is het lastig te bepalen welke gezondheidsrisico’s er aan zitten. Eén ding is wel duidelijk, de risico’s zijn in vrijwel alle gevallen extreem hoog en de medische gevolgen zijn daardoor vaak zeer ernstig. Van epileptische aanvallen tot hartritmestoornissen en in sommige gevallen van overdosis zelfs de dood.

Behandeling bij Castle Craig voor verslaving aan Designer drugs

Er is momenteel nog weinig informatie bekend over de verslaving aan deze relatief nieuwe vorm van drugs. Behandeling wordt bemoeilijkt doordat er meestal veel onduidelijkheid bestaat over de exacte samenstelling van deze middelen, en de gebruiker zich gemakkelijk verschuilt achter het schijnbaar legale karakter van de drugs. Toch heeft Castle Craig, met meer dan twintig jaar ervaring in het behandelen van verschillende soorten verslaving, inmiddels de kennis en ervaring om een verslaving aan designer drugs met succes te kunnen behandelen.

Kijk op de pagina over ‘Onze Verslavingszorg’ voor meer informatie over onze verschillende programma’s voor verslaving.