1. Home
  2.  » 
  3. Verslavingen
  4.  » 
  5. Soorten drugs
  6.  » Designer Drugs

Designer Drugs

Designer drugs of synthetische drugs zijn chemische vervangingen voor natuurlijk voorkomende drugs die in een laboratorium zijn gemaakt. Er zijn zowel synthetische als semi-synthetische drugs. Deze nieuwere, door mensen gemaakte middelen bekend als nieuwe psychoactieve middelen (NPM) zijn vaak sterker en minder voorspelbaar dan wat we vaak denken van ‘traditionele’ harddrugs. De chemische structuur is zo verschillend dat ze vaak moeilijk te classificeren of onwettig te verklaren zijn, maar het aantal overdosissen toont duidelijk dat ze uiterst onstabiel en gevaarlijk zijn.

Achtergrondinformatie

Designer drugs is een informele naam voor geestverruimende middelen die zijn gevonden door onderzoek naar de structuur en activiteit van bestaande geestverruimende middelen. Ze worden vaak gemaakt in afgelegen locaties of in zelfgebouwde labs. Een designer drug probeert dezelfde effecten te creëren als hun ‘natuurlijke’ tegenhanger – zoals cocaïne, morfine of cannabis – door gebruik te maken van legaal verkrijgbare stoffen en substanties. Dit zorgt voor een middel dat hetzelfde effect heeft, maar een volledig andere chemische structuur heeft. Dit lijkt misschien ideaal, maar veel van deze middelen zijn extreem gevaarlijk voor de gezondheid en allerminst beter dan hun tegenhanger.

Mephedrone, 3-MMC, spice en foxy methoxy zijn voorbeelden van dit type drugs. Deze designer drugs, ook wel bekend als legal highs, worden verkocht als onschuldig klinkende middelen, zoals potpourri of incense, synthetische marihuana, badzout, plant voeding of zilverpoets.

Doordat deze middelen al zijn gelabeld met “niet bedoeld voor consumptie” worden ze vaak niet opgenomen in de opiumwet, wat tamelijk onterecht is aangezien ze soms sterker en gevaarlijker kunnen zijn dan hun verboden tegenhanger.

Hoe werkt het?

Doordat de chemische structuur van deze middelen steeds varieert, is het lastig vast te stellen wat de exacte werking is.

Het effect van designer drugs

Afhankelijk van de drugs die ingenomen wordt, kunnen gebruikers verschillende gevoelens ervaren, zoals hoogmoedigheid, euforie, verhoogde waakzaamheid, afgenomen eetlust, extreme ontspanning, gevoelens van eenzaamheid. Deze middelen kunnen ook geheugenverlies, hallucinaties, paniek aanvallen, agressief gedrag of gevoelens van paranoia veroorzaken. Daarnaast kunnen er lichamelijke reacties optreden zoals misselijkheid, grote veranderingen in bloeddruk, epilepsie, verstoorde spraak en black-outs. Gebruik van deze middelen kan zelfs tot coma of dood leiden.

Gezondheidsrisico’s

Doordat deze synthetische drugs vaak op verschillende manier, met verschillende grondstoffen worden gemaakt, is het lastig te bepalen welke gezondheidsrisico’s er aan zitten. Een ding is wel duidelijk, de risico’s zijn bijna allemaal extreem hoog en de medische gevolgen zijn daardoor vaak zeer ernstig (epilepsie, hartritmestoornissen, etc.)

Behandeling bij Castle Craig voor verslaving aan Designer drugs

Er is momenteel nog weinig informatie bekend over de verslaving aan deze relatief nieuwe vorm van drugs. Behandeling wordt bemoeilijkt doordat er meestal veel onduidelijkheid bestaat over de exacte samenstelling van deze middelen, en de gebruiker zich gemakkelijk verschuilt achter het schijnbaar legale karakter van deze vorm van drugs. Toch heeft Castle Craig, met meer dan twintig jaar ervaring in het behandelen van verschillende soorten verslaving, inmiddels de kennis en ervaring om een verslaving aan designer drugs met succes te kunnen behandelen.

Kijk op de pagina over ‘Onze Verslavingszorg’ voor meer informatie over onze verschillende programma’s voor verslaving.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00