Stoppen met coke - Castle Craig Verslavingszorg

Stoppen met coke

Cocaïne heeft de controle over je leven overgenomen, maar je weet niet hoe je het tegen kan gaan. Een cokeverslaving is een hardnekkige verslaving waar je niet eenvoudig van kan afkicken. In dit artikel lees je over de korte en lange termijn risico’s van cocaïne en hoe je jezelf kan helpen bij het stoppen met coke.

Hulp nodig bij een cocaïne verslaving?

Stoppen met cocaïne is voor velen moeilijk. De kans op een terugval is groot en de geestelijke onthoudingsverschijnselen zijn zwaar. De professionele begeleiding van Castle Craig kan je helpen.

Cocaïneverslaving

Een cocaïneverslaving is vaak het gevolg van één keer recreatief gebruik tijdens een feestje, vaak met het idee dat dit onschuldig is en er weinig kan mis gaan. Dit mondt uit in frequenter gebruik waarbij er steeds meer nodig is om het gewenste effect van cocaïne te krijgen, omdat je een hogere tolerantie hebt gekregen. Het opgewekte en energieke gevoel is maar moeilijk los te laten en gebruikers gaan steeds weer op zoek naar die volgende high. Op dat moment ben je lichamelijk en geestelijk afhankelijk van de cocaïne en lijkt afkicken onmogelijk.

Korte en lange termijn risico’s

Het gebruik van cocaïne brengt vele risico’s met zich mee die effect hebben op korte en lange termijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Er kan op korte termijn sprake zijn van: 

 • Wantrouwig, angstig en verwarrend gevoel
 • Opgefokt en agressief gevoel
 • Extreme vermoeidheid
 • Depressieve gedachten na gebruik
 • Hartproblemen zoals een hartinfarct, beroerte en hartritmestoornis.
 • Verminderd gevoel voor inschatten van risico’s: door coke wordt bijvoorbeeld autorijden levensgevaarlijk omdat je situaties minder goed kan beoordelen. 

Lange termijn risico’s die kunnen opspelen na het stoppen van coke zijn:

 • Psychoses: Je verliest contact met de werkelijkheid. Je hoort en ziet dingen die niet bestaan. Wanneer psychoses voorkomen in je familie bestaat de kans dat je hier extra gevoelig voor bent.
 • Verzwakt lichaam: Cokegebruik vermindert de eetlust en kan voor slapeloosheid zorgen. Te weinig rust en eten kan het immuunsysteem verzwakken waardoor je een lage tot slechte weerstand overhoudt.  
 • Paranoïde: Bij veelvuldig gebruik kunnen waanvoorstellingen ontstaan. Vaak wordt dat weergegeven in angst en paniek. Zo kun je het gevoel krijgen of er beestjes onder de huid zitten. Je krijgt jeuk en krabt je tot aan bloedens toe terwijl het allemaal een illusie is.

   

Stoppen met coke: wat kan je zelf doen?

Hoe kun je nou stoppen met coke? Een goede vraag, maar zelf zomaar stoppen met cocaïne is niet mogelijk vanwege de ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden bij het abrupt stoppen. Wel zijn er wat tips die kunnen helpen om zelf een verschil te maken in het tegengaan van je cokegebruik. Deze tips zijn:

 • Breng je probleem in kaart en noteer de redenen waarom je wél zou moeten stoppen met coke. Bedenk een oplossing voor een situatie waarin je coke het liefste gebruikt.
 • Wees bewust van de momenten waarop je het liefste wil gebruiken. En probeer deze te vermijden. 
 • Informeer je omgeving over dat je wilt stoppen met coke. 
 • Verwijder alles wat je aan cocaïne doet denken.
 • Verander je eet en drinkgewoonten: kies voor een gezonde lifestyle, en wees voorzichtig met alcohol
 • Wees actief! Zorg voor een uitlaatklep waar je energie van krijgt.
 • Beloon jezelf: koop iets leuks voor jezelf van het geld dat je bespaart. 

Wanneer je zelf geen weerstand meer kan bieden tegen coke, dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

 

De behandeling voor cocaïne-verslaving bij Castle Craig

Bij Castle Craig hebben we meer dan 20 jaar ervaring met het behandelen van patiënten die verslaafd zijn aan cocaïne. Wanneer je je aanmeldt voor een behandeling beginnen we het traject met een detoxificatie-periode.

Vervolgens zorgen we er voor dat je geen terugval krijgt door middel van Cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een bewezen methode om terugval bij een verslaving te voorkomen. CGT is gericht op het uitdagen van negatieve gedachten en wordt ingezet om cocaïne-verslaafden te helpen zich te onthouden van cocaïne en andere substanties.

Kijk op de pagina over ‘Onze Verslavingszorg’ voor meer informatie over onze verschillende programma’s voor verslaving.