Stoppen met blowen

Voor de gezelligheid of om te ontspannen. Het roken van cannabis, ook wel bekend als blowen, lijkt onschuldig. Maar het kan zorgen voor een geestelijke afhankelijkheid. Wanneer je wilt stoppen met blowen kom je erachter dat het niet eenvoudig is. In dit artikel kom je erachter waarom het moeilijk is om te stoppen met blowen, wat het met je doet en wat je er zelf tegen kunt doen.

Wat doet blowen met je?

Wanneer je high bent ben je ontspannen, relaxt, kun je minder pijn ervaren en spieren kunnen slapper aanvoelen. Het kan ook zo zijn dat de werking van de zintuigen veranderen. Veel voorkomende effecten hiervan zijn: verandering van smaakbeleving, een toename van eetlust en een intenser gevoel bij lichamelijk contact.

Cannabis is een psychoactieve drug wat betekent dat de werkzame stoffen invloed hebben op het gedrag en de beleving van de gebruiker. De werkzame stof bij cannabis is THC en dit zorgt ervoor dat je high wordt. Op het moment dat een gebruiker cannabis rookt, wordt de THC snel via de longen opgenomen in het bloed, waarna het naar de hersenen en andere organen in het lichaam wordt verspreid. THC zorgt voor een verhoging van het stofje dopamine in de hersenen. Dopamine is de werkzame stof die een belonend en tevreden gevoel geeft. Hierdoor raakt je lichaam ontspannen en krijg je een gelukzalig gevoel.

 

Lange termijn effecten van blowen

Teveel blowen kan op lange termijn zorgen voor problemen. Blowen heeft effect op je gedrag. Zo kun je problemen ervaren op gebied van financiën, relaties en werk, maar ook psychische of lichamelijke klachten. Andere negatieve effecten van blowen kunnen zijn:

 • Verminderde motivatie
 • Vergeetachtig: slechter geheugen
 • Concentratieproblemen
 • Prikkelbaar
 • Nervositeit
 • Angstig en paniekerig gevoel
 • Longklachten 
 • Depressieve gedachten

 

Stoppen met blowen

Wanneer blowen een dagelijkse behoefte en bezigheid is, zal het stoppen met blowen niet gemakkelijk zijn. Bij Blowen denk je wellicht niet dat het verslavend is, maar wanneer je gaat stoppen met blowen kom je er pas achter hoe afhankelijk je was van cannabis. 

Enkele tips die je zouden kunnen helpen bij het stoppen met blowen:

 • Maak een lijstje: schrijf op waarom je wilt stoppen en welke voordelen het met zich meebrengt, maar vooral wat je motivatie is.
 • Stel je patroon vast. Op welke momenten blow je en waarom? Bedenk ook andere opties of activiteiten die kunt doen tijdens deze momenten. 
 • Onderschat het stoppen met blowen niet zodat de kans op een terugval verkleint wordt.

   

Afkickverschijnselen

Stoppen met blowen brengt afkickverschijnselen met zich mee. Enkele klachten die je kunt ervaren zijn: slaapstoornissen, geen eetlust hebben, ernstige somberheid, een kort lontje hebben, een hoge hartslag en overmatig zweten. In sommige gevallen kan de ernstige somberheid zover oplopen dat de wil om te leven zeer klein is of dat je niet meer weet wat je met jezelf aan moet.

 

Stoppen met blowen bij Castle Craig

Kun je zelf geen verandering brengen in je verslaving, dan is het handig om professionele hulp in te schakelen: vraag hulp aan je huisarts of een ervaringsdeskundige. 

Of meld je aan bij Castle Craig voor een behandeling tegen een cannabis-verslaving. Castle Craig biedt zorg op maat aan bij het afkicken van een cannabis-verslaving. Aan de hand van een intakegesprek wordt samen met jou bepaald hoe je behandeltraject eruit komt te zien. Wanneer je te maken hebt met een lichte tot milde verslaving kan behandeling binnen de basis GGZ voldoende zijn. Gaat het om een complexere verslaving, combineer je blowen met het gebruik van andere middelen of heb je last van andere stoornissen of problemen? Dan kan gespecialiseerde GGZ voor jou de uitkomst zijn.

Bij een behandeling tegen een cannabis-verslaving wordt vaak gebruikt gemaakt van gedragsinterventies, zoals cognitieve gedragstherapie en familietherapie. Deze hebben bewezen effectief te zijn in het behandelen van cannabis-verslaving.