Stoppen met blowen

Voor de gezelligheid of om te ontspannen, het roken van cannabis, ook wel bekend als blowen, lijkt onschuldig. Maar je kunt er ook geestelijk afhankelijk van worden. Wanneer je wilt stoppen met blowen kom je erachter dat het niet eenvoudig is. In dit artikel lees waarom het moeilijk is om te stoppen met blowen, wat cannabis met je doet en wat je zelf kunt doen.

Wat doet blowen met je?

Wanneer je high bent, ben je ontspannen, relaxed, kun je minder pijn ervaren en spieren kunnen slapper aanvoelen. Het kan ook zijn dat de werking van de zintuigen verandert. Veel voorkomende effecten hiervan zijn: verandering van smaakbeleving, een toename van eetlust en een intenser gevoel bij lichamelijk contact.

Cannabis is een psychoactieve drug. Dat betekent dat de werkzame stoffen invloed hebben op je gedrag en beleving. De werkzame stof in cannabis is THC, die zorgt ervoor dat je high wordt. Op het moment dat je cannabis rookt, wordt de THC snel via de longen opgenomen in je bloedsomloop, waarna het naar de hersenen en andere organen in het lichaam wordt verspreid. THC zorgt voor een verhoging van de dopamine in de hersenen. Dopamine is de stof die een belonend en tevreden gevoel geeft. Hierdoor raakt je lichaam ontspannen en krijg je een gelukzalig gevoel.

 

Langetermijneffecten van blowen

Teveel blowen kan op lange termijn zorgen voor problemen. Blowen beïnvloedt je gedrag. Je kunt problemen ervaren op gebied van financiën, relaties en werk, maar ook psychische of lichamelijke klachten. Andere negatieve effecten van blowen kunnen zijn:

 • Verminderde motivatie
 • Vergeetachtig: slechter geheugen
 • Concentratieproblemen
 • Prikkelbaar
 • Nervositeit
 • Angstig en paniekerig gevoel
 • Longklachten 
 • Depressieve gedachten

 

Stoppen met blowen

Wanneer blowen een dagelijkse behoefte en bezigheid is, zal stoppen met blowen niet gemakkelijk zijn. Blowen lijkt misschien je wellicht niet verslavend, maar wanneer je ermee stopt, merk je er pas hoe afhankelijk je was van de cannabis. 

Enkele tips die je zouden kunnen helpen bij het stoppen met blowen:

 • Maak een lijstje: schrijf op waarom je wilt stoppen en welke voordelen het met zich meebrengt, maar vooral wat je motivatie is.
 • Stel je patroon vast. Op welke momenten blow je en waarom? Bedenk ook andere opties of activiteiten die kunt doen tijdens deze momenten. 
 • Onderschat het stoppen met blowen niet zodat de kans op een terugval verkleind wordt.

   

Afkickverschijnselen

Stoppen met blowen brengt afkickverschijnselen met zich mee. Klachten die je kunt ervaren zijn: slaapstoornissen, geen eetlust hebben, ernstige somberheid, een kort lontje hebben, een hoge hartslag en overmatig zweten. In sommige gevallen kan die ernstige somberheid zover oplopen dat de wil om te leven zeer klein is of dat je niet meer weet wat je met jezelf aan moet.

 

Stoppen met blowen bij Castle Craig

Kun je zelf geen verandering brengen in je verslaving, dan is het handig om professionele hulp in te schakelen: vraag hulp aan je huisarts of een ervaringsdeskundige. 

Of meld je aan bij Castle Craig voor een behandeling tegen een cannabis-verslaving. Wij bieden zorg op maat bij het afkicken van een cannabisverslaving. In een intakegesprek bepalen we samen hoe je behandeltraject eruit ziet. Bij een lichte tot milde verslaving kan behandeling binnen de Basis GGZ voldoende zijn. Gaat het om een complexere verslaving, combineer je blowen met meer middelen of heb je last van andere stoornissen of problemen? Dan kan Specialistische GGZ voor jou de uitkomst zijn.

Bij een behandeling van een cannabisverslaving wordt vaak gedragsinterventie ingezet, zoals cognitieve gedragstherapie en familietherapie. Deze hebben bewezen effectief te zijn in het behandelen van cannabisverslaving.