Cannabis

Cannabis is de algemene term voor de psychoactieve drug die ook bekend staat als marihuana, wiet, dope en vele andere namen. De technisch juiste naam van de cannabisplant is Cannabis sativa. De belangrijkste psychoactieve stof in cannabis is THC. Dit is het gedeelte van de cannabisplant waar gebruikers high van worden. Tussen de sterktes van THC is in onderlinge cannabisproducten veel verschil, maar de hoeveelheid THC in illegale cannabis is de laatste 50 jaar enorm toegenomen, waardoor er nauwelijks nog sprake meer is van soft drugs.

Achtergrondinformatie

Hoge doses van cannabis kunnen psychose of paniek veroorzaken. Sommige mensen hebben een acute psychotische reactie of last van paniekaanvallen wanneer ze onder invloed van cannabis zijn.
Volgens een rapport van de Verenigde Naties was cannabis aan het begin van dit decennium ’s wereld meest geproduceerde, verhandelde en gebruikte drug. De schattingen van het aantal gebruikers wereldwijd lopen uiteen tussen 119 miljoen en 224 miljoen volwassenen per jaar.

Verschillende vormen

Cannabis wordt in drie vormen gebruikt: marihuana, hasj, en hasjolie. Marihuana wordt gemaakt van de gedroogde bloemen en bladeren van de cannabisplant. Marihuana is de minst sterke van de drie en wordt meestal gerookt. Hasj wordt gemaakt van de hars van de cannabisplant. Het wordt gedroogd, in kleine blokjes geperst en kan daarna worden gerookt. Het kan ook worden toegevoegd aan eten en zo worden opgegeten (bijvoorbeeld in een spacecake). Hasjolie, de sterkste variant van de cannabisproducten, is een dikkige olie die wordt gewonnen uit de hasj. Cannabis wordt meestal gerookt maar je kan het ook innemen zoals in een spacecake of in hasjkoekjes.

Hoe werkt het?

De belangrijkste psychoactieve stof in cannabis is delta-9 tetrahydrocannabinol, ook wel bekend als THC. Dit is het gedeelte van de cannabisplant waar gebruikers high van worden. Naast het gevoel dat je geest wordt verruimd, vermindert daarnaast de concentratie en het korte-termijn geheugen. Dit komt doordat het een effect heeft op de hersenen. Verder wordt het ontspannen gevoel van cannabis veroorzaakt door de binding van THC aan cannabis-achtige receptoren in de hersenen. Dit zorgt voor een verhoging van de stof dopamine. Tussen de sterktes van THC is in onderlinge cannabisproducten veel verschil, maar de hoeveelheid THC in illegale cannabis is de laatste 50 jaar enorm toegenomen.

De effecten van cannabis misbruik

Op het moment dat een gebruiker cannabis rookt, wordt de THC snel opgenomen van de longen in het bloed, waarna het naar de hersenen en andere organen in het lichaam wordt verspreid. Het wordt langzamer opgenomen wanneer het wordt ingenomen bij eten of drinken.
Onderzoek heeft aangetoond dat bij chronische gebruikers er een negatieve invloed van cannabis bestaat op leer- en geheugencapaciteiten, zelfs lang nadat de effecten van de drugs uitgewerkt zijn. Cannabisgebruik is in recente studies ook gelinkt aan ademhalingsziekten die veelal worden geassocieerd met roken, zoals longkanker. Ook is er meer risico op een afnemend libido en afnemende vruchtbaarheid als een agressief type van teelbalkanker bij jonge mannen.

Gezondheidsrisico’s

Hoge doses van cannabis kunnen psychose of paniek veroorzaken. Sommige mensen hebben een acute psychotische reactie of last van paniekaanvallen wanneer ze onder invloed van cannabis zijn.
Er is een sterke link tussen beginnen met cannabisgebruik onder 16 jaar en schizofrenie later. Cannabis kan psychotische symptomen verder verergeren bij mensen die al schizofrenie hebben.

Lange termijn cannabisgebruiker die stoppen met hun gebruik hebben aangegeven last te hebben van ontwenningsverschijnselen zoals geïrriteerdheid, agressie, slapeloosheid, badend in het zweet wakker worden, verminderde eetlust, gewichtsverlies of gewichtstoename, kramp of pijn na het eten, rusteloosheid, angst, depressie en zin hebben om toch weer wiet te gaan roken – al deze redenen maken het weer moeilijker om abstinent te blijven.

Blow je veel en wil je stoppen? Lees hier alles over stoppen met blowen.

Behandeling voor cannabis-verslaving bij Castle Craig

Gedragsinterventies, zoals cognitieve gedragstherapie en familietherapie, hebben bewezen effectief te zijn in het behandelen van cannabis-verslaving.

Kijk op de pagina over ‘Onze Verslavingszorg’ voor meer informatie over onze verschillende programma’s voor verslaving.