Wat is Oxazepam

Oxazepam is een Benzodiazepine. Het is alleen op recept verkrijgbaar en werkt rustgevend vermindert angstgevoelens en ontspant spieren. Het medicijn maakt ook suf. Het medicijn wordt voorgeschreven bij angstgevoelens en gespannenheid en ook bij slapeloosheid. Indien sprake is van alcohol verslaving en bijkomende ontwenningsverschijnselen is dit ook een middel dat voorgeschreven kan worden.Na inname treedt het effect na circa 1 uur op en het duurt ongeveer 6 tot 8 uur.

Hoe werkt Oxazepam

De actieve bestanddelen in Oxazepam zorgen ervoor dat de zenuwen in de hersenen licht tot ernstig onderdrukt worden. Over het algemeen wordt een zo laag mogelijke dosis voorgeschreven, omdat het medicijn een tweesnijdend zwaard is. Daarnaast wordt het meestal tijdelijk voorgeschreven omdat de verslavende werking bekend is. Als het middel langere tijd gebruikt wordt, heb je steeds een hogere dosering nodig om dezelfde resultaten te bereiken.

Wanneer ben ik verslaafd?

Het gebruik van Oxazepam kan leiden tot afhankelijkheid (verslaving). Als het middel langer dan twee maanden gebruikt wordt is het verstanding niet in een keer te stoppen met gebruik maar het gebruik af te bouwen. Doe dit in overleg met de arts of apotheker. Bij bepaalde personen kan dit middel ook bij lagere doseringen en kortdurend gebruik al ontwenningsverschijnselen geven. Mensen die gevoelig zijn voor verslaving of met een voorgeschiedenis van alcohol en of drugsverslaving hebben hier een verhoogd risico op.

Ontwenningsverschijnselen van het middel zijn braken, misselijkheid, spierkrampen en verhoogde prikkelbaarheid.

Wat zijn bijwerkingen?

Oxazepam heeft diverse bijwerkingen. Denk aan sufheid, moeheid en vertraagd reactievermogen. Andere bijwerkingen zijn slappe spieren en verminderd coördinate verhogen alsmede geheugenproblemen. Ook als u het middel in de nacht gebruikt kunnen deze bijwerkingen nog aanwezig zijn overdag. De werking van het medicijn wordt versterkt door alcohol.

Meer informatie is onder andere te vinden op Wikipedia. Vraag ook de huisarts om aanvullende informatie voorafgaand aan gebruik.