Ayahuasca
Ayahuasca is de laatste jaren flink gestegen in populariteit onder yogi’s en mensen die opzoek zijn naar spirituele ervaringen. Toch kan de drug naast spirituele openbaringen ook nare effecten met zich meebrengen. Hier lees je alles over de drug, wat het met je doet en welke effecten het kan hebben.
Wat is ayahuasca?
Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank die vaak wordt ingenomen tijdens rituelen en ceremonies. Ayahuasca betekent ‘slingerplant van de ziel’. Het dankt zijn naam aan de lianen waar de drank van wordt gemaakt en de vaak spirituele gevoelens die gebruikers ervaren. Andere namen die voor de drug gebruikt worden zijn: Yagé, Hoasca en Caapi. De drank is roodbruin van kleur en heeft een erg bittere smaak.
Een veel gebruikte bijnaam is ‘La Purga’ wat ‘zuivering’ in het Spaans betekent. Deze bijnaam komt omdat de gebruiker tijdens de roes vaak moet overgeven en diarree heeft. Indianenvolkeren uit het Amazonegebied gebruiken deze drank al eeuwenlang in religieuze rituelen en zij geloven dat het overgeven komt doordat het lichaam onzuiverheden afstoot.
DMT
Dimethyltryptamine, ook wel bekend als DMT, is een psychoactieve drug die de prikkels in de hersenen anders doen ervaren. Het stofje DMT wordt aangemaakt bij organismen, waaronder verschillende planten en komt van nature in kleine hoeveelheden voor in het menselijk lichaam.
Bij het maken van ayahuasca worden twee planten gebruikt. De basis van de drank is de liaan van de slingerplant Banisteriopsos Caapi. Deze wordt aangevuld met de bladeren van Psychotria Viridis. De liaan zorgt ervoor dat de DMT uit de bladeren niet meteen wordt afgebroken en daardoor langer werkzaam kan zijn in het lichaam.
Het effect van ayahuasca
Ayahuasca zorgt in de juiste dosering voor een sterke roes met visuele hallucinaties en visioenen. Normaal gesproken wordt de stof DMT snel afgebroken in het lichaam maar door het toevoegen van de Caapi plant aan de ayahuasca wordt dit process vertraagd. Hierdoor kan het stofje de hersenen bereiken en kunnen de psychedelische effecten van de drug gevoeld worden.
In het begin zijn de effecten van Ayahuasca vaak onplezierig. Je wordt misselijk, duizelig, gaat heftig zweten en kan overgeven of diarree ervaren. Het overgeven wordt vanuit de traditionele interpretatie van de drug gezien als een reiniging. Het is het loslaten van psychologische ballast. Hiermee worden negatieve emoties, patronen of andere psychologische mechanismen die iemand in de weg zitten bedoelt.
Daarna beginnen meestal de hallucinaties. Sommige mensen ervaren het alsof ze in een caleidoscoop zitten. Ze zien felgekleurde en bewegende geometrische structuren. Gebruikers van de drug beweren soms ook religieuze en mystieke ervaringen te hebben. Soms komt daar zelfs contact met vreemde wezens bij kijken.
Rituelen
Tijdens een ayahuasca ceremonie drinken mensen vaak in groepen van 15 tot 50 tegelijkertijd de drank onder begeleiding van een sjamaan. In de meeste gevallen komen deze sjamanen van stammen uit het Amazonegebied, waar zij al eeuwen omgaan met deze drug en ceremonies. Traditioneel gezien hebben deze sjamanen dan ook een lange opleiding gevolgd waarbij kennis van de ene sjamaan naar de ander wordt doorgegeven.
De ceremonies waarbij ayahuasca wordt gebruikt vinden meestal plaats na zonsondergang. Tijdens het ritueel nemen de deelnemers zittend of liggend plaats in een kring. Er is vaak geen of heel weinig licht en elke deelnemer heeft een eigen matje en een emmer. De sjamaan geeft de deelnemers de ayahuasca en er wordt soms gezongen of muziek gemaakt. Wanneer de drug begint in te werken kunnen er ook uren van stilte zijn die alleen worden onderbroken door het geluid van mensen die moeten overgeven.
Ondanks dat ayahuasca al eeuwen gebruikt wordt door verschillende stammen, is het sinds 2010 ook in de westerse wereld steeds populairder aan het worden. In Nederland zien we inmiddels een stijging in het aantal aanbieders van de drug en de ceremonies. Ook in de Amazone komt er steeds meer ayahuasca-toerisme. Deze commercialisering komt met risico’s: ceremonies worden steeds vaker gehouden door onervaren mensen. Doordat er geen controle is op de aanbieders kan de kwaliteit van de sessies erg variëren. Dit kan onveilige situaties tot gevolg hebben.
Verslaving en behandeling
Negatieve emoties, trauma en onzekerheden kunnen net als bij ieder trip-middel naar boven komen. Gebruikers kunnen heel bang worden tijdens de ceremonie door de hallucinaties die ze meemaken. De ervaring kan zelfs zo heftig zijn dat het als traumatisch kan worden ervaren.
Daarnaast kan ayahuasca de bloeddruk en hartslag verhogen. Ook kan de drug levensgevaarlijk zijn als deze wordt gecombineerd met medicijnen zoals antidepressiva en kan ayahuasca een psychose uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
Lange termijn effecten zijn door gebrek aan onderzoek nog niet bekend. Hierdoor is tot op heden onbekend of ayahuasca verslavend kan zijn.
Ben of ken jij iemand die verslaafd is en heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op. Bij Castle Craig hebben we meer dan 20 jaar ervaring in het behandelen van mensen met verslavingen. Kijk op de pagina over ‘Onze verslavingszorg’ voor meer informatie over onze behandelmethoden.