NederlandsEnglish
Bel vandaag

088 – 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00 in het weekend 12:00 tot 16:00
Bel vandaag

088 – 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00 in het weekend 12:00 tot 16:00
 1. Home
 2.  » 
 3. Verslavingen
 4.  » 
 5. Soorten drugs
 6.  » Amfetaminen

Amfetaminen is samen met XTC en cocaïne een veel gebruikte partydrug. Het houdt de gebruiker uren achter elkaar wakker om te feesten. De drug heeft een stimulerend, oppeppend en opwekkend effect en geeft velen tijdens het feesten een boost. De drug wordt vaak gezien als onschuldige partydrug maar bij amfetaminen misbruik kunnen de gevolgen een grote impact hebben op zowel je lichamelijke als mentale gesteldheid.

Hulp nodig bij een speed verslaving?

Het afkicken van amfetamines kan hevige vermoeide en neerslachtige gevoelens veroorzaken. Castle Craig kan helpen. De kans op een succesvol herstel is groter als je onder professionele begeleiding stopt.

Wat is amfetaminen?

Amfetamine, ook wel bekend als ‘uppers’, speed en ‘pep’, is een oppeppend middel wat in een laboratorium wordt gemaakt. Chemisch lijkt amfetamine sterk op het hormoon adrenaline en op de neurotransmitters noradrenaline en dopamine. Deze stofjes zorgen voor de overdracht van signalen tussen de zenuwen. Amfetamine verhoogt dus de snelheid waarmee het lichaam en de hersenen met elkaar communiceren. 

Stimuli zoals amfetamine worden door gebruikers gebruikt om beter te presteren. Zo worden sommige vormen van amfetamine door artsen voorgeschreven om ADHD en narcolepsie (een aandoening waarbij een persoon een niet te controleren drang om te slapen heeft) te behandelen. Amfetamine worden tegenwoordig ook steeds vaker recreatief gebruikt in de partyscene om de gebruiker een boost te geven en de hele nacht door te kunnen feesten.

Waar komt het vandaan?

De term ‘amfetamine’ is een algemene benaming voor een groep chemische stimuli. Amfetaminen worden al sinds 1880 synthetisch geproduceerd. In eerste instantie werden amfetaminen gebruikt als middel om verkoudheid tegen te gaan, om gewicht mee te verliezen en om mensen te helpen wakker te blijven.

Na de ontdekking van amfetaminen is het middel in iedere oorlog voorgeschreven aan soldaten. In 1965 werd duidelijk dat amfetamine een sterke verslavende werking heeft, waardoor de Amerikaanse overheid besloot de verkrijgbaarheid van amfetaminen te vermoeilijken. Nog steeds worden amfetaminen voorgeschreven door officiële gezondheidszorg instanties, maar ook op de zwarte markt is de drug in grote hoeveelheden te vinden. Vanuit daar worden de drugs verspreid in de partyscene.

Het effect van amfetaminen

Amfetamine zorgt ervoor dat het dopamine-niveau in het brein toeneemt. Dopamine is een neurotransmitter (een boodschapperstof in de hersenen), die wordt geassocieerd met plezier en beloning, maar ook met initiatief, activiteit en het hebben van een drive. In de medische wereld worden amfetaminen in lage doses voorgeschreven die geleidelijk worden opgebouwd. Bij recreatief gebruik is dit vaak niet het geval. In een grote doses kunnen amfetaminen een ongecontroleerde en snelle concentratie piek in het brein geven. Het gevolg is dat de communicatie tussen de hersencellen wordt verstoord.

Naast het brein hebben amfetaminen ook effect op je spieren en andere organen zoals het hart, de longen en de maag. Gebruikers voelen hierdoor een toegenomen alertheid, rusteloosheid en in sommige gevallen een onrealistisch gevoel van kracht en euforie. De lichamelijke effecten hiervan zijn: een toegenomen snelheid van ademhalen, een versnelde hartslag, toegenomen bloeddruk, verwijde pupillen, verkrampte kaken en een verminderde eetlust. Deze effecten duren vaak tot zes uur en kunnen in sommige gevallen zelfs langer duren.  

Tekenen van amfetaminen misbruik

Hogere dosering van amfetamine kunnen resulteren in koorts, zweten, hoofdpijn, vertroebelde blik en duizeligheid. Een zeer hoge dosering, ook wel bekend als een overdosis, kan resulteren in een onregelmatige hartslag, pijn op de borst, coördinatieverlies, flauwvallen, hoge koorts, hartfalen, hartaanvallen en zelfs de dood wanneer bloedvaten in het brein openbarsten (hersenbloeding).

Bij een hogere doses amfetaminen kan de gebruiker ook last krijgen van agressie, stemmingswisselingen, geïrriteerdheid en slaapproblemen. Bij langdurig gebruik wordt de kans op een verslaving steeds groter. Het langdurige gebruik van de drug kan leiden tot psychotische symptomen, ongecontroleerd gewelddadig gedrag en beroertes. Daarnaast heeft de gebruiker steeds minder behoefte aan eten. Door het afnemen van de eetlust kunnen tekorten ontstaan aan belangrijke voedingsstoffen. 

Het tekort aan de juiste voedingsstoffen, een goede nachtrust en de stress op het lichaam verhogen de kans op ziektes. Gebruikers die amfetaminen injecteren riskeren daarnaast ook nog eens hepatitis, aids en geblokkeerde bloedvaten, wat kan leiden tot niet-en longproblemen en hartaanvallen.

Nasleep van amfetaminen

Nadat de effecten van amfetaminen zijn uitgewerkt, merken gebruikers vaak dat ze totaal uitgeput zijn, moeite hebben met slapen, enorme honger hebben en zeer neerslachtig zijn. Deze ontwenningsverschijnselen verdwijnen na een aantal dagen, maar bij sommige mensen duurt het weken voordat deze verschijnselen verdwenen zijn. 

Een berucht verschijnsel bij overmatig gebruik is het optreden van sterke zelfmoordgedachten ongeveer twee weken na het stoppen met amfetamine, met name bij het injecteren ervan. Het kan heel lang duren (zes maanden tot een jaar) voordat het lichaam helemaal is hersteld en alle tekorten heeft aangevuld en weer normaal kan functioneren.

Amfetamineverslaving

Een amfetamineverslaving herkennen kan moeilijk zijn. Doordat amfetamine vaak gebruikt wordt in combinatie met alcohol of andere drugs soorten kan het zo zijn dat de grenzen niet zichtbaar zijn voor de gebruiker.  

Maar hoe kan je het dan herkennen? Mensen die lijden aan een amfetamineverslaving kunnen de dag vaak niet doorkomen zonder het middel te gebruiken of er aan te denken. Amfetamineverslaafden zijn immers afhankelijk geworden van het gevoel dat het middel geeft. Hierdoor kampen verslaafden vaak met psychische en lichamelijke klachten. Kenmerkende klachten van een amfetamineverslaving zijn:

 • Lichamelijke uitputting
 • slaapstoornissen
 • Depressies
 • Ontkenning van de verslaving
 • Bewegingsstoornissen
 • Trillerige handen en armen
 • Vermagering 
 • Psychoses: paranoïde gevoelens  
 • Lage weerstand 

Behandeling van amfetamineverslaving

Wanneer je denkt dat je een amfetamineverslaving hebt of wanneer iemand in je omgeving kampt met een amfetamineverslaving, dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Stoppen met het gebruik van de drug is namelijk lastig en kan zorgen voor nare ontwenningsverschijnselen. 

Bij Castle Craig beginnen we met het opstellen van een persoonlijk behandelplan. De volgende stap is detoxificatie. Afhankelijk van de ernst van de verslaving behandelen we een amfetamineverslaving wordt gekozen voor een klinische of ambulante behandeling. Kijk bij Onze Verslavingszorg voor meer informatie over ons behandelaanbod.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00