1. Home
 2.  » 
 3. Verslavingen
 4.  » 
 5. Soorten drugs
 6.  » Amfetaminen

Wat zijn Amfetamines (speed)

Amfetaminen staan bekend als ‘uppers’, ‘speed’ en ‘pep’. Amfetaminen verhogen de snelheid waarmee lichaam en hersenen met elkaar communiceren. Sommige vormen van amfetamine worden voorgeschreven door artsen om ADHD en narcolepsie (een aandoening waarbij een persoon een niet te controleren drang om te slapen heeft) te behandelen. Stimuli zoals amfetamine worden door gebruikers gebruikt om beter te presteren. Ze worden ook recreatief gebruikt (om high te worden). Amfetamines zijn zeer verslavend.

Hulp nodig bij een speed verslaving?

Het afkicken van amfetamines kan hevige vermoeide en neerslachtige gevoelens veroorzaken. Castle Craig kan helpen. De kans op een succesvol herstel is groter als je onder professionele begeleiding stopt.

Waar komt het vandaan?

De term ‘amfetamine’ is een algemene benaming voor een groep chemische stimuli. Amfetaminen worden al sinds 1880 synthetisch geproduceerd. In eerste instantie werden amfetaminen gebruikt als middel om verkoudheid tegen te gaan, om gewicht mee te verliezen en om mensen te helpen wakker te blijven.

Na de ontdekking van amfetaminen is het middel in iedere oorlog voorgeschreven aan soldaten. In 1965 werd duidelijk dat amfetamine een sterke verslavende werking heeft, waardoor de Amerikaanse overheid besloot de verkrijgbaarheid van amfetaminen te vermoeilijken. Nog steeds worden amfetaminen voorgeschreven door officiële gezondheidszorginstanties, maar ook op de zwarte markt is er een welig tierende handel. De amfetaminen op de zwarte markt zijn op een illegale manier geproduceerd.

Wat doet het?

Amfetaminen staan bekend als “uppers” , “speed” en “pep”. Amfetaminen verhogen de snelheid waarmee lichaam en hersenen met elkaar communiceren. Sommige vormen van amfetamine worden voorgeschreven door artsen om ADHD en narcolepsie (een aandoening waarbij een persoon een niet te controleren drang om te slapen heeft) te behandelen.

Stimuli zoals amfetamine worden door gebruikers gebruikt om beter te presteren. Ze worden ook recreatief gebruikt
(om high te worden). Verder onderdrukken amfetaminen de eetlust (waardoor gebruikers gewicht verliezen), neemt de alertheid toe en eventuele slaperigheid af. Ook verbetert amfetamine de focus en concentratie van de gebruiker. De euforische effecten van stimuli nemen toe wanneer de pillen worden vermalen en vervolgens worden gesnoven of geïnjecteerd. Sommige gebruikers laten de pillen oplossen in water en injecteren de mix. Er zijn complicaties mogelijk bij deze manier van gebruiken, omdat sommige bestanddelen van deze chemische en illegale pillen simpelweg niet kunnen oplossen en daarom de bloedvaten kunnen blokkeren.

Het effect van amfetaminen

Alle stimuli zorgen ervoor dat het dopamine-niveau in het brein toeneemt. Dopamine is een neurotransmitter
(een boodschapperstof in de hersenen), die wordt geassocieerd met plezier en beloning, maar ook met initiatief, activiteit en het hebben van een drive. Het therapeutische, medisch gewenste effect van stimuli wordt bereikt door de dopamine geleidelijk toe te laten nemen, op dezelfde wijze dat dopamine door het brein wordt geproduceerd. De doses die worden voorgeschreven door artsen beginnen laag en worden tijdens de behandeling langzaam opgehoogd totdat het medisch gewenste effect is bereikt. Wanneer stimulantia worden genomen in andere, hogere doses dan voorgeschreven, kunnen amfetaminen een ongecontroleerd snelle concentratie piek in het brein geven. Het gevolg is dat de communicatie tussen de hersencellen wordt verstoord, een tijdelijk gevoel van euforie opkomt en dat het risico op verslaving toeneemt.

Amfetaminen hebben effect op het brein, het hart, de longen en andere organen. Gebruikers van amfetaminen voelen toegenomen alertheid, rusteloosheid en in sommige gevallen een onrealistisch gevoel van kracht en euforie. De lichamelijk merkbare effecten zijn: een toegenomen snelheid van ademhalen, een versnelde hartslag, een toegenomen bloeddruk, verwijde pupillen, verkrampte kaken en verminderde eetlust. Deze effecten duren vaak tot zes uur en in sommige gevallen zelfs nog langer.

Tekenen van amfetaminen misbruik

Hogere dosering van amfetamine kan resulteren in koorts, zweten, hoofdpijn, vertroebelde blik en duizeligheid. Een zeer hoge dosering(overdosis) kan resulteren in een onregelmatige hartslag, pijn op de borst, coördinatieverlies, flauwvallen, hoge koorts, hartfalen, hartaanvallen en zelfs de dood wanneer bloedvaten in het brein openbarsten (hersenbloeding).

Andere tekenen van misbruik van amfetaminen kunnen zich uiten in agressie, stemmingswisselingen, geïrriteerdheid, slaapproblemen en verslaving. Langdurig gebruik van amfetaminen kan leiden tot psychotische symptomen, agressief of gewelddadig gedrag en beroertes. Door het afnemen van de eetlust kunnen er ook tekorten ontstaan aan belangrijke voedingstoffen, zoals eiwitten, dat een toegenomen kans op ziekte met zich meebrengt. De kans op ziekte wordt nog verder verhoogd door het gebrek aan nachtrust en het leven in een veelal ongezonde omgeving. Gebruikers die amfetamine injecteren riskeren hepatitis, aids en geblokkeerde bloedvaten, wat kan leiden tot nier- en longproblemen en hartaanvallen.

Nasleep van amfetaminen

Nadat de effecten van amfetaminen zijn uitgewerkt, merken gebruikers vaak dat ze totaal uitgeput zijn, moeite hebben met slapen, enorme honger hebben en zeer neerslachtig zijn. Deze ontwenningsverschijnselen verdwijnen na een aantal dagen, maar bij sommige mensen duurt het weken voordat die verschijnselen verdwenen zijn. Een berucht verschijnsel is het optreden van sterke zelfmoordgedachten ongeveer twee weken na het stoppen met amfetamine-gebruik, met name bij het injecteren ervan. Het kan heel lang duren (zes maanden tot een jaar) voordat het lichaam helemaal is hersteld en alle tekorten heeft aangevuld en weer normaal kan functioneren.

Amfetamineverslaving

Een amfetamineverslaving herkennen kan moeilijk zijn. Doordat amfetamine vaak gebruikt wordt in combinatie met alcohol of andere drugs soorten kan het zo zijn dat de grenzen niet zichtbaar zijn voor de gebruiker.  

Maar hoe kan je het dan herkennen? Mensen die lijden aan een amfetamineverslaving kunnen niet de dag doorkomen zonder het middel te gebruiken en er aan te denken. Amfetamineverslaafden zijn immers afhankelijk geworden van het gevoel dat het middel geeft. Hierdoor kampen verslaafden vaak met psychische en lichamelijke klachten. Kenmerkende klachten van een amfetamineverslaving kunnen zijn:

 • Lichamelijke uitputting
 • slaapstoornissen
 • Depressies
 • Ontkenning van de verslaving
 • Bewegingsstoornissen
 • Trillerige handen en armen
 • Vermagering 
 • Psychoses: paranoïde gevoelens  
 • Lage weerstand 

Wanneer je denkt of wanneer je tot de conclusie komt dat je kampt met een amfetamineverslaving is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Stoppen met het gebruik van amfetamine is namelijk lastig doordat het nare ontwenningsverschijnselen zoals slaapproblemen, spraakgebrek en maag en darmklachten met zich mee kan brengen.

Behandeling van amfetamineverslaving

We beginnen met het opstellen van een persoonlijk behandelplan. De volgende stap is detoxificatie. Afhankelijk van de ernst van de verslaving behandelen we een amfetamineverslaving wordt gekozen voor een klinische of ambulante behandeling. Kijk bij Onze Verslavingszorg voor meer informatie over ons behandelaanbod.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00