Amfetamine

Amfetaminen zijn een veel gebruikte partydrug. Het effect is initieel stimulerend, oppeppend en opwekkend en geeft een boost. Hierdoor wordt deze drug vaak gezien als onschuldige, maar de gevolgen van een amfetamineverslaving kunnen een grote impact hebben op je lichamelijke en mentale gesteldheid.

Wat zijn amfetaminen?

Amfetaminen staan ook wel bekend als ‘uppers’, speed en ‘pep’. Chemisch lijkt amfetamine sterk op adrenaline, noradrenaline en dopamine. Deze stoffen zorgen voor de overdracht van signalen tussen de zenuwen. Hier komt het stimulerende effect van amfetamine vandaan: het verhoogt de snelheid waarmee het lichaam en de hersenen met elkaar communiceren. 

Sommige vormen van amfetamine worden door artsen voorgeschreven om ADHD en narcolepsie te behandelen. Ook wordt het gebruikt om beter te presteren. Tegenwoordig wordt het middel steeds vaker recreatief gebruikt in de partyscene.

Behandeling van amfetamineverslaving

Amfetamine veroorzaakt een hoge piek, gevolgd door een diep dal. Hierdoor kun je al gauw de behoefte voelen om weer te gebruiken. In sommige gevallen gaat amfetaminemisbruik ook gepaard met psychische klachten zoals angst, verwardheid of psychoses. Herken jij dit bij jezelf of bij een naaste? Neem dan contact op.

Het afkicken kan hevige vermoeide en neerslachtige gevoelens versterken, daarom is het belangrijk om hulp te zoeken. De professionals bij Castle Craig kunnen de juiste zorg bieden voor een succesvol herstel. Tijdens de intake starten we met het opstellen van een persoonlijk behandelplan. De volgende stap is detoxificatie. Afhankelijk van de ernst van de verslaving wordt gekozen voor een klinische of ambulante behandeling. Kijk bij Verslavingszorg voor meer informatie over ons behandelaanbod.

Waar komt het vandaan?

De term ‘amfetamine’ is een algemene benaming voor een groep chemische stimuli. Deze stoffen worden worden al sinds 1880 synthetisch geproduceerd: in eerste instantie om verkoudheid tegen te gaan, later voor gewichtsverlies en om mensen te helpen wakker te blijven. Dit laatste zorgde ervoor dat amfetaminen tijdens oorlogen op grote schaal werden voorgeschreven aan soldaten.

In 1965 werd duidelijk dat amfetamine een sterke verslavende werking heeft, waarna de Amerikaanse overheid besloot de verkrijgbaarheid van amfetaminen te vermoeilijken. Nog steeds worden amfetaminen voorgeschreven in de gezondheidszorg, maar ook op de zwarte markt is de drug in grote hoeveelheden te vinden.

Het effect van amfetaminen

Amfetamine zorgt ervoor dat het dopamine-niveau in het brein toeneemt. Deze stof wordt geassocieerd met plezier en beloning, maar ook met initiatief, activiteit en het hebben van een drive. In de medische wereld worden amfetaminen in lage doses voorgeschreven die geleidelijk worden opgebouwd om bijwerkingen te voorkomen. Bij recreatief gebruik is dit vaak niet het geval: een plotselinge grote dose kan een ongecontroleerde en snelle concentratiepiek in het brein geven. Het gevolg is dat de communicatie tussen de hersencellen wordt verstoord.

Naast het brein hebben amfetaminen ook effect op je spieren en andere organen zoals het hart, de longen en de maag. Gebruikers voelen een toegenomen alertheid, rusteloosheid en in sommige gevallen een onrealistisch gevoel van kracht en euforie. De lichamelijke effecten zijn een snelle ademhaling, een hoge hartslag, toegenomen bloeddruk, verwijde pupillen, verkrampte kaken en een verminderde eetlust. Deze effecten duren vaak tot zes uur en kunnen in sommige gevallen zelfs langer duren.  

De nasleep

Wanneer de amfetaminen zijn uitgewerkt, merken gebruikers vaak pas dat ze compleet uitgeput zijn. Desondanks hebben ze meestal moeite met slapen. Andere  honger en neerslachtig zijn. Deze ontwenningsverschijnselen verdwijnen na een aantal dagen, maar bij sommige mensen duurt het weken voordat deze verschijnselen verdwenen zijn. 

Een berucht verschijnsel bij overmatig gebruik is het optreden van sterke zelfmoordgedachten ongeveer twee weken na het stoppen met amfetamine, met name bij het injecteren ervan. Het kan 6 tot 12 maanden duren voordat het lichaam is hersteld en weer normaal functioneert.

Amfetaminemisbruik & overdosis

Hogere dosering van amfetamine kunnen resulteren in koorts, zweten, hoofdpijn, vertroebelde blik en duizeligheid. Een zeer hoge dosering, ook wel bekend als een overdosis, kan resulteren in een onregelmatige hartslag, pijn op de borst, coördinatieverlies, flauwvallen, hoge koorts, hartfalen, hartaanvallen en zelfs de dood wanneer bloedvaten in het brein openbarsten (hersenbloeding).

Bij een hogere doses amfetaminen kan de gebruiker ook last krijgen van agressie, stemmingswisselingen, geïrriteerdheid en slaapproblemen. Bij langdurig gebruik wordt de kans op een verslaving steeds groter. Het langdurige gebruik van de drug kan leiden tot psychotische symptomen, ongecontroleerd gewelddadig gedrag en beroertes. Daarnaast heeft de gebruiker steeds minder behoefte aan eten. Door het afnemen van de eetlust kunnen tekorten ontstaan aan belangrijke voedingsstoffen. Een tekort aan voedingsstoffen, goede nachtrust en de stress op het lichaam verhogen de kans op ziektes. Gebruikers die amfetaminen injecteren riskeren daarnaast ook nog eens hepatitis, aids en verstopte bloedvaten.

Hulp en advies