EN | NL | BE | FR | RO

Voor behandeling van alcoholisme en andere verslavingen

Methadon

Introductie

Methadon is een opiaat met een vergelijkbaar effect als dat van morfine en daarom wordt het voornamelijk gebruikt als pijnstiller. Bij de behandeling van een verslaving aan drugs zoals heroïne wordt het als vervanger van gegeven.Een korte geschiedenis

Methadon werd voor het eerst ontwikkeld in Duitsland aan het eind van de jaren ‘30 van de vorige eeuw nadat de toevoer van opium naar Nazi-Duitsland werd stilgelegd door de geallieerden. Na de Tweede Wereldoorlog werden de patenten en onderzoeksgegevens naar de VS gebracht om aldaar methadon te produceren. In 1947 werd het in Amerika aangeboden als een pijnstiller.

Vandaag de dag is misbruik van methadon een groot probleem. In de VS overlijden ongeveer 5000 mensen per jaar aan een overdosis. Ook in Schotland zijn de cijfers stuitend: 247 doden door een overdosis methadon tegenover 206 doden door een overdosis heroïne. In het Verenigd Koninkrijk wordt methadon aan meer dan een kwart miljoen mensen voorgeschreven.

De effecten van Methadon

De effecten van methadon komen overeen met die van morfine. Het grote verschil is dat de effecten van methadon veel langer aanhouden (8 tot 12 keer zo lang). Dit kan een verhoogd risico geven op overdosering en vervolgens overlijden. Hoewel methadon de hunkering naar andere opioïde drugs kan laten afnemen, kan de gebruiker juist verslaafd worden aan methadon. Het is immers ook een opioïde stof.

Methadon wordt oraal toegediend om de ontwenningsverschijnselen van verslaafden draagbaarder te maken maar ook om de trek of craving te verminderen, dit effect begint meestal bij doseringen van zo’n 60mg per dag. Een hogere dosis methadon kan de euforische effecten van heroïne en soortgelijke drugs verminderen. Onder streng medisch toezicht kan methadon worden toegepast om het gebruik van opiaten langzamerhand te stoppen.

Ontwenningsverschijnselen bij methadon

Er zijn meerdere ontwenningsverschijnselen beschreven bij een verslaving aan methadon. Niet iedereen zal last hebben van alle symptomen maar vaak is er wel meer dan een symptoom aanwezig.

 • Psychologische en lichamelijke ontwenningsverschijnselen
 • Licht gevoel in het hoofd
 • Veranderd temperatuurgevoel (warm / koud, grieperig voelen)
 • Overmatig zweten
 • Depressie en angst
 • Zenuwachtig
 • Pijnen
 • Ongecontroleerd beven
 • Sterk verlangen (leidt vaak tot terugval)
 • Misselijk, diarree en overgeven
 • Verwijde pupillen

De ergste ontwenningsverschijnselen doen zich voor binnen de eerste 72 uur na het stoppen van het gebruik. Meestal duren de symptomen ongeveer een week, afhankelijk van de omvang van de verslaving. Vaak echter drie weken en lange termijn effecten; tot maanden daarna nog af en toe rillingen.

Onderhoudstherapie van methadon

Van alle farmacotherapeutische behandelingen voor drugsverslaafde patiënten is de onderhoudstherapie met methadon het meest bestudeerd en zijn de meningen er over heel uiteenlopend. Oude studies beschrijven een afname in illegaal gebruik van opiaten, lagere kosten voor de maatschappij, met name door een vermindering in criminaliteit onder heroïne verslaafden. Het gebruik van methadon nam sterk toe in de jaren ‘80 toen het middel in veel landen werd voorgeschreven aan heroïneverslaafden als preventie van HIV/AIDS. De gedachte was dat heroïnegebruikers dan minder zouden injecteren en dus minder besmet zouden raken met HIV. Nu richten screenings zich vooral op de bestrijding en preventie van Hepatitis C, een virusinfectie van de lever die vooral wordt opgelopen door het delen van injectienaalden door intraveneuze drugsgebruikers.

Bijwerkingen van methadon

Het gebruik van methadon kent veel soorten bijwerken waaronder slaperigheid, slap gevoel, misselijkheid, libidoverlies, stemmingswisselingen, slapeloosheid, jeuk, verlies van eetlust, huiduitslag, moeite met plassen en hoofdpijn. In overdosering kan het een ademhadelingsdepressie veroorzaken, onregelmatige hartslag en uiteindelijk dood.

Methadon Detoxificatie bij Castle Craig

Er is geen medische behandeling voor de ontwenningsverschijnselen van een methadonverslaving, alleen medische ondersteuning van het individu om veilig door het zware proces heen te komen. Het is vanwege de onthoudingsverschijnselen zeer aan te raden om het proces van detoxificatie van methadon in een professionele zorgomgeving te doorgaan. De kans op een terugval is namelijk beduidend groter wanneer een methadonverslaafde dit zonder begeleidende hulp wil doen.

Veel patiënten komen bij Castle Craig met een methadonverslaving en veel van hen zijn al jarenlang verslaafd. Het is ontzettend moeilijk om van een methadonverslaving te herstellen en het detoxificatie proces kan wel maanden duren. Bij Castle Craig maken we gebruik van buprenorphine in het detoxproces. Dit is ook een opioïde maar wel een met een veel mildere ontwenning waardoor afbouw makkelijker aanvoelt.

Kijk op de pagina over Castle Craig voor een overzicht van de verschillende behandelprogramma’s waarmee we een methadonverslaving behandelen.

Bronnen

http://www.castlecraig.co.uk/news/addicts-methadone-risk-brain-damage

forensictoxicologyconsultant.com

michaelshouse.com