Stoppen met alcohol

Hoe is het om te stoppen met alcohol? En is dit anders dan andere middelen? We vroegen het aan twee van onze ex-patiënten, die na behandeling nog steeds met succes clean en sober zijn. Hieronder hun anonieme reacties.

De fles begon tegen me te praten

Toen ik besloot om te stoppen met alcohol en om mijn verslaving aan te gaan pakken, leek het wel alsof de fles tegen me begon te praten. Ik hoorde dingen als: ‘Er is niets aan de hand met jou, je bent gewoon een gezellige drinker! Net als een groot deel van Nederland.’ Daarbij vergat de fles te zeggen dat ik vaak hele avonden kwijt was. Ik had namelijk zogenaamde black-outs die worden veroorzaakt door alcoholvergiftiging.

Ik was een alcoholist, maar ik zag het zelf niet. Tot ik op een dag de politie aan de deur kreeg die me vertelde dat mijn eigendommen waren gevonden in een kroeg. Ik kon me er niets van herinneren. Toen wist ik dat het tijd was om te stoppen met alcohol. De eerste dagen in de kliniek waren het zwaarst. Ik had ontwenningsverschijnselen van alcohol; ik was constant misselijk en lag te rillen in bed. De ontwenningsverschijnselen van alcohol zijn bijzonder heftig, maar gingen gelukkig vrij snel over.

Na de kliniek heb ik het best zwaar gehad, vooral geestelijk dan. Het was voor mij een zegen dat ik me fysiek steeds sterker begon te voelen. En dat ik in de 12-stappen, die ik leerde kennen in Castle Craig, een programma vond dat voor mij de rem op gebruik bleek te zijn. Ik zal het afkloppen maar tot de dag van vandaag, drie jaar later, heb ik nog steeds geen druppel alcohol gedronken of wat voor middel dan ook genomen. Het leven is niet altijd gemakkelijk, maar zoveel beter zonder dan met.

Toen ik ging stoppen met alcohol sloot ik me op

Toen ik ging stopte met drinken en aan mijn ambulante behandeling bij Castle Craig begon, sloot ik me op. Want stoppen met alcohol was in mijn ogen veel moeilijker dan met welk ander middel dan ook. En dat had in mijn ogen alles te maken met dat alcohol overal is. Op tv, in supermarkten, in restaurants, in kranten. Ik kon alleen maar aan de lokroep van drank ontkomen door niet meer de deur uit te gaan.

Al snel kwam ik erachter dat mezelf opsluiten een averechts effect had, want ik sloot me ook op toen ik actief in gebruik was. Eerst vluchtte ik met mijn alcoholverslaving en nu vluchtte ik voor mijn verslaving. Ik realiseerde me dat dit niet de oplossing was. Het enige dat ik niet deed, was het café opzoeken, want dat was echt de Goden verzoeken. Maar ik ging wel naar de supermarkt toe en ik keek wel tv, waar ik reclames over likeuren en andere fancy alcoholische dranken zag. Hoe ik dat allemaal kon weerstaan, was omdat ik ondertussen alles deed wat goed voor mijn herstel was. Ik ging sporten, ik ging naar de meetings toe, ik deed stappenwerk en ik besloot eerlijk naar mezelf te kijken. Daardoor kreeg ik meer respect voor mezelf en dat gevoel gaf me kracht.

Deze beide oud-patiënten zijn nog steeds clean en sober (abstinent) en blijven in herstel van alcohol verslaving. Bij Castle Craig zien we complete abstinentie als een voorwaarde voor een succesvol herstel. Hier lees je waarom abstinentie een must is.