Zorgt alcohol voor slapeloze nachten?

De link tussen alcoholconsumptie en slapeloosheid

Veel mensen denken dat het drinken van alcohol slaapverwekkend is. Van rode wijn zou je suf worden. En als men het over een slaapmutsje heeft, gaat het meestal niet om een stuk kleding. Maar het drinken van alcohol blijkt helemaal niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Tolerantie na langdurig gebruik en het effect dat dit heeft op je hersenen zorgt ervoor dat je slaappatroon binnen relatief korte tijd helemaal ontregeld wordt.

Drank is een verdovend middel dat door veel mensen ’s avonds gebruikt wordt om te ontspannen en om hen te helpen in slaap te vallen. Dit werkt wellicht in eerst instantie, maar door tolerantie is er snel meer alcohol nodig om dezelfde slaperigheid op te wekken.

Wat is een normaal slaappatroon

Slaap bestaat eigenlijk altijd uit een cyclus, die zich meerdere keren per nacht herhaalt. Tijdens een doorsnee nacht ga je zo’n 4 tot 6 keer door een slaapcyclus van 60 tot 90 minuten.

Deze cyclus bestaat uit verschillende fasen:

  • De inslaapfase – je oogleden worden zwaarder, maar je wordt nog makkelijk wakker. Deze fase is gemiddeld zo’n 5 minuten.
  • Lichte slaap – in deze staat zakt je lichaamstemperatuur, ontspannen je spieren, en vertragen je hersenactiviteit, hartslag en ademhaling. Deze fase duurt gemiddeld 30 minuten. Heb je na een kort dutje wel eens het gevoel gehad dat je niet hebt geslapen? Dan heb je waarschijnlijk licht geslapen.
  • Diepe slaap – tijdens deze fase is het moeilijker om wakker te worden. Diepe slaap is cruciaal om bij te komen, te herstellen en te groeien. Er is ook bewijs dat deze fase bijdraagt aan een verbeterd geheugen en creativiteit. Deze fase is gemiddeld 40 minuten.
  • REM-slaap – je hersenen worden weer actiever en het lichaam is op de ogen en ademhalingsspieren na volledig stil. Tijdens deze fase dromen de meeste mensen. Daarnaast draagt REM slaap bij aan het ontwikkelen en verbeteren van cognitieve vaardigheden zoals het geheugen, leren en creativiteit. Gedurende de nacht worden de REM-slaapfases langer: van een paar minuten tot een uur.

Niet iedereen heeft dezelfde slaapbehoefte. Dat hangt voornamelijk af van je leeftijd. Factoren zoals stress en een ongezonde levensstijl kunnen voor slapeloosheid zorgen. Een verdovend middel zoals alcohol lijkt dan een oplossing, maar uiteindelijk wordt het probleem juist verergerd.

Wat gebeurt er als je alcohol drinkt voor het slapen

Drank kan voor een slaperig gevoel zorgen, waardoor je snel in slaapt valt. Zware drinkers vallen bijvoorbeeld snel in slaap, maar doordat de slaapfases worden verstoord kan het lichaam niet uitrusten. Zo veroorzaakt alcohol chronische moeheid bij: om in slaap te vallen wordt alcohol geconsumeerd en dat zorgt ervoor dat je slechter en korter slaapt.

Behandeling van slapeloosheid en alcoholmisbruik

Alcohol en slapeloosheid komen vaak samen voor en kunnen gelijktijdig behandeld worden. Eerst is het nodig om je vaste patronen te doorbreken. Naast behandeling voor de verslaving besteden wij aandacht aan je voedingspatroon en je welzijn. Verder is het belangrijk om structuur aan te brengen in je leven en te letten op een goede slaaphygiëne.

Neem contact op

Ben je op zoek naar hulp voor een alcoholverslaving? Zet de eerste stap en neem contact op voor meer informatie.