Waarom Zwolle het epicentrum van 3-MMC wordt genoemd

Betaalbaar en (nog steeds) legaal: 3-MMC steekt steeds vaker de kop op. De synthetische drug, in de volksmond ook wel “Poes” of “Miauw”, is vaak gewoon verkrijgbaar bij smartshops. Maar vergis je niet – achter het onschuldige imago, gaan scherpe klauwen verborgen.

Steeds populairder

De burgemeesters van de achterhoek schreven recent een gezamenlijke brief aan de Tweede kamer om de stof te verbieden. En ook in veel ziekenhuizen wordt alarm geslagen. Waarom is 3-MMC dan nog zo populair?

Voor zo’n 25 euro per gram koop je het bij een smartshop, maar het is ook gemakkelijk online te bestellen. Goedkoop, legaal, makkelijk verkrijgbaar en zeer verslavend: het zijn de ingrediënten voor een verwoestende drug.

3-MMC wordt verkocht in poedervorm, kristallen, capsules, tabletten en als vloeistof. Het is een vrij nieuwe stof met een psychoactieve werking. Omdat de structuur van de drug tot op heden onbekend is en afwijkt van de traditionele middelen, valt de nieuwe variant nog niet onder de drugswet.

Gebruikers voelen zich euforisch, onvermoeibaar en vol zelfvertrouwen. Maar direct na het uitwerken, schuilt de behoefte aan meer. De heftige kater en sterke cravings zorgen ervoor dat gebruikers simpelweg geen zin meer ervaren – niet in verplichte taken, maar ook niet in dingen die voorheen wel leuk waren. Je voelt je niet meer gemotiveerd zonder 3-MMC en dit treedt vaak al op na het eerste gebruik.

Waarom in Zwolle?

Volgens het RIVM werd de drug het afgelopen jaar ongekend populair in Oost-Nederland, met Zwolle in het bijzonder. Van de 115 meldingen over 3-MMC vergiftigingen in Nederland kwamen er 35 uit Overijssel. En 15 hiervan uit de stad Zwolle. Is het dan zo normaal? Verpleegkundig specialist Ellen Veldkamp: Er werd zelfs voor geflyerd

Verschillende interviews met studenten uit Zwolle beamen hoe gewoon de verslavende drug op feestjes is. En in tot 10% van de gemelde 3-MMC vergiftigingen is de patiënt minderjarig. Het is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg, want dit zijn alleen de bekende gevallen. En een veelvoorkomend probleem van verslaving is dat de ziekte ontkend wordt of verborgen wordt gehouden. 

Wat doet de overheid?

Het kabinet heeft in mei besloten dat 3-MMC een gevaar voor de landelijke volksgezondheid is. In het najaar zal het middel dan ook eindelijk op lijst 2 van de opiumwet gezet worden. Dat betekent dat handelen, produceren, verkopen en in het bezit zijn van 3-MMC verboden en strafbaar zal worden. 

Daarnaast wordt er gewerkt aan een wet die alle designerdrugs illegaal zal maken, zodat producenten in de toekomst geen gebruik meer kunnen maken van de gaten in de huidige wetgeving. 

Hoe is het om verslaafd te zijn aan 3-MMC?

In een interview met de Telegraaf sprak Melvin over zijn verslaving aan 3-MMC. Hij vertelt hoe hij ermee is begonnen op 17 jarige leeftijd en wat het met hem gedaan heeft.

Wil je meer informatie over de werking, gevaren en gevolgen? Lees hier meer over 3-MMC.