Jong geleerd, oud gedaan: alcoholverslaving onder jongeren

Drinken bij jongeren begint vaak onschuldig. Tieners en jongeren proberen een biertje of wijntje onder het mom van gezelligheid en het een keer willen proberen van alcohol. Maar wat onschuldig begint, kan leiden tot een problematisch drankgebruik en uiteindelijk ontwikkelen tot een alcoholverslaving. 

Drankgebruik op jonge leeftijd

In 2019 is er onderzoek gedaan naar alcoholgebruik onder tieners tussen de 12 en 16 jaar. Bijna de helft van de ondervraagden heeft toegegeven ooit al eens alcohol gedronken hebben. Waarvan 1 op de 5 meerdere glazen genuttigd heeft tijdens een keer drinken. 

Er is niet voor niets een leeftijdsgrens van 18 jaar voor het kopen van alcohol. De leeftijdsgrens voor alcohol is verhoogd met als doel de beschikbaarheid en verkrijgbaarheid voor jongeren te verkleinen, zodat het gebruik van alcohol door jongeren afneemt.

Het gevaar van drinken op een jonge leeftijd

Het grootste gevaar van beginnen met drinken op jonge leeftijd is dat het schade kan aanrichten in de hersenen, zeker als deze nog in ontwikkeling zijn. De hersenen ontwikkelen zich tot je ongeveer 24 jaar bent. Tot die tijd zijn je hersenen extra kwetsbaar voor giftige invloeden. 

Overmatig drinken vanaf jonge leeftijd kan dus zorgen voor onherstelbare beschadigingen waardoor denkprocessen, geheugen en zelfcontrole negatief worden beïnvloed. Ook kan alcohol concentratiestoornissen veroorzaken en effect hebben op je intelligentie. Jongeren die op jonge leeftijd regelmatig drinken, halen sneller slechtere cijfers op school dan mensen die niet drinken op jonge leeftijd.

Risico’s van drinken bij jongeren

Omdat je hersenen tot ongeveer je 24e levensjaar aan het ontwikkelen zijn, kan overmatige alcoholconsumptie resulteren in problemen waar je nog je leven lang last van kan hebben. Overmatig alcoholgebruik brengt namelijk schade aan het lichaam. Veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigen. Ook wordt de kans op kanker groter. Van alle mensen die sterven aan kanker, is alcohol bij 4 tot 6 procent de oorzaak.

Alcohol maakt ook dik, want er zitten namelijk veel calorieën in. Bij jongens gaat het extra vet rondom de buik zitten en bij vrouwen vooral op de heupen, bovenbenen en armen. Jongeren kunnen last hebben van een laag zelfbeeld en alcohol kan dat dus versterken. 

Als je jong bent, ben je ook wat gevoeliger voor verslavingen. Als je jong begint met drinken, kan de kans groter zijn dat je later verslaafd raakt aan alcohol.

Problemen op jonge leeftijd 

Overmatig drankgebruik kan ook ontstaan door onderliggende problemen. Zo kan er sprake zijn van eenzaamheid, angst, een laag zelfbeeld of wordt de werkdruk ze te veel. Dit kan weer komen door nare gebeurtenissen die de jongeren hebben meegemaakt, denk aan mishandelingen of pesterijen. Hierdoor wordt frequent drinken gebruikt als ontsnapping aan de realiteit. Wanneer dit lang genoeg aanhoudt kan het er zelfs voor dat je op jonge leeftijd al kampt met een alcoholverslaving. 

Bron onderzoek drankgebruik onder jongeren: https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/items/details/achtergrondinformatie-bij-kerncijfers-over-alcoholgebruik