Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders met een hoge positie in het bedrijfsleven vaker te maken krijgen met een verslaving dan ‘gewone werknemers’. Deze groep krijgt niet alleen vaker te maken met verslavingsproblemen, maar de drempel om hulp te zoeken ligt voor deze groep ook een stuk hoger.
Succes zorgt voor dopamine
Je hebt vast wel eens van dopamine gehoord. Het wordt ook wel eens het ‘geluksstofje’ genoemd. En dat is niet verwonderlijk, want dopamine speelt een hele grote rol in je hersenen wat betreft het beloningssysteem. Op het moment dat er in de hersenen bepaalde hoeveelheden dopamine wordt aangemaakt, krijg je een heerlijk gevoel van blijdschap en genot. Dit kan al gebeuren na een bepaalde lichamelijke inspanning of na het nemen van bepaalde voeding.
Ook succes zorgt voor dopamine. Mensen met veel succes zijn van nature enorm resultaatgericht, werken met gemak veel uur per week en kunnen zich moeilijk ontspannen. Voor deze groep is het behalen van succes meer dan alleen een goed resultaat. Het zorgt ook voor een enorme dopamine-kick.
Een recept voor verslaving want dopamine wordt niet voor niks vaak in verband gebracht met genotsmiddelen zoals drugs en alcohol.
Reputatie, schaamte en succes blijken een gevaarlijke combinatie
In bedrijven die gericht zijn op presteren en succes, zullen verslavingsproblemen eerder voorkomen. Zo blijkt uit onderzoek van EWA (European Workplace and Alcohol) dat drugsgebruik onder leidinggevende 40% vaker voorkomt dan in andere groepen. De werkdruk is hoog en je maakt vaak lange dagen. Daarnaast heb je als je succesvol bent vaak meer te vieren. Maar het hebben van succes levert ook veel spanning en stress op.
Alcohol, drugs en andere stimulerende middelen kunnen in deze omgeving voor ontspanning zorgen. Ze geven gebruikers de pep om door te gaan of werken juist verdovend. Zo krijgen deze middelen een functie in het dagelijkse werk van de gebruiker. Het helpt er niet aan mee dat de omgeving van de gebruiker hier vaak in mee gaat en het middelengebruik rechtvaardigen. Het wordt niet als een probleem gezien zolang de persoon succesvol is.
Hierdoor kan de verslaving als maar erger worden. Ook groeien de gevoelens van schaamte en angst. Angst om hun goede reputatie te verliezen. Succesvolle mensen hebben aanzien, een goede functie en zijn high performers. Dat willen ze niet kwijt. De druk om succesvol te blijven wordt alsmaar groter.
‘Uit de kast komen’ is lastig
De drempel om hulp te zoeken is voor succesvolle mensen dan ook heel hoog. Angst om hun reputatie te schaden en schaamte rondom hun gebruik zorgen er vaak voor dat het moeilijk is om ‘uit de kast te komen’ over hun verslaving.
Daarom is het belangrijk voor naasten, maar ook voor werkgevers om een oogje in het zeil te houden en alert te zijn op de signalen. Steun vanuit het netwerk kan de drempel om hulp te zoeken verlagen.
Herken jij jezelf in dit artikel? Of maak je je zorgen om een collega, werknemer of familielid? Bij Castle Craig kunnen we je helpen, zonder schaamte of vooroordelen. Meld je aan voor een intake.