Hoge kortingen op alcohol verboden vanaf 1 juli 2021 - Castle Craig Verslavingszorg

De nieuwe alcoholwet: hoge kortingen op alcohol verboden vanaf 1 juli 2021

Hoera! De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start per 1 juli 2021 met een nieuwe aanpak voor het terugdringen van alcoholmisbruik. De nieuwe Alcoholwet maakt het verboden om hoge kortingen aan te bieden op alcoholhoudende dranken. Stuntaanbiedingen zoals 2 halen 1 betalen zien we binnenkort niet meer terug. En ook online wordt de verkoop van drank aan de banden gelegd: er wordt strenger op leeftijd gecontroleerd tijdens het bestel- en bezorgproces.

De NVWA zal met ingang van juli starten met handhaven bij overtredingen. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan de boete oplopen tot 5.440 euro.

Alcoholmisbruik terugdringen onder jongeren

Het is sinds 2014 al niet meer toegestaan om alcohol te verkopen aan minderjarigen. Maar met name in webshops bleef de controle gebrekkig. En hoewel jongeren geen bier, wijn of sterk mochten kopen, konden zij een bestelling met alcohol vaak wel in ontvangst nemen als deze werd bezorgd. Een goede reden om de Drank- en Horecawet (DHW) opnieuw onder de loep te nemen.

Waar het voor jongeren onder de oude DHW relatief makkelijk was om aan alcohol te komen, zal het gebruik onder jongeren dankzij de nieuwe wet naar verwachting nog verder worden teruggedrongen. De nieuwe regelgeving maakt het voor de volwassenen strafbaar om alcoholhoudende dranken door te geven aan minderjarigen. En zowel verkopers als gerelateerde bezorgdiensten zijn nu wettelijk verplicht om op leeftijd te controleren. Retailers die zich niet aan de wet houden kunnen rekenen op een boete.

Stunten met alcohol

Er is overtuigend bewijs dat prijsverhoging van alcoholhoudende dranken leidt tot een daling in het alcoholgebruik. Experts pleiten daarom al jaren voor een verhoging van de accijnstarieven op alcohol. Door ervoor te zorgen dat er niet meer dan 25% korting op drank gegeven kan worden probeert de overheid het gebruik van alcohol in het algemeen verder te ontmoedigen.

In 2015 werd bijna 1 miljard euro besteed aan zorg voor ziektegevallen die door alcoholgebruik zijn veroorzaakt. Tellen we kosten die ontstaan als gevolg van verkeersongevallen, inzet van politie en justitie en een lagere arbeidsproductiviteit door alcoholmisbruik hier bij op dan stijgen de kosten al tot een 2,3 miljard.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00