Zieke vrouw met hond

Waarom ziek zijn een uitdaging is tijdens herstel

Dat een griepepidemie Nederland in zijn greep houdt zal je vast en zeker niet ontgaan zijn. Ook hier op kantoor merken we hier de ongemakken van. Zowel collega’s als patiënten hebben zich de afgelopen maanden veelvuldig ziek gemeld. Voor patiënten die in een vroege fase van hun herstel zitten kan de griep een uitdaging zijn. Het is op zo’n moment extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zo voorkom je dat de harde inspanningen niet verloren gaan.

Waarom ziek zijn een uitdaging is

In het verleden toen je fysieke pijn voelde zoals, hoofdpijn, tandpijn, oorpijn of gebroken botten kreeg je pijnmedicatie voorgeschreven. Als je ziek wordt tijdens je herstel, kun je de drang voelen te grijpen naar alcohol of drugs om jezelf te bevrijden van de pijn. De waarheid is dat je door misbruik van de stoffen je juist slechter gaat voelen. Dit komt doordat je de effecten van de stoffen niet zult voelen wanneer je een tolerantie voor hen ontwikkelt, waardoor je steeds meer moet innemen. Het beste is om niet-chemische vormen van pijnverlichting te gebruiken, zoals verwarmingspads of het nemen van een warm bad. Je kunt ook alcoholvrije vloeistoffen drinken, zoals water, sap en kruidenthee. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te rusten.

Vermijd alle vrij verkrijgbare medicijnen die codeïne, DXM of andere verslavende stoffen bevatten. Als je arts een recept voorschrijft, zorg er dan voor dat je alleen de dosering gebruikt die wordt voorgeschreven. Als je de drang voelt om meer te nemen dan aanbevolen bespreek dit dan moet jouw sponsor. Ga naar meetings en praat met fellows over je worsteling met ziek zijn en vraag wat zij doen om hun symptomen te verlichten. Ongemakkelijk voelen is ongemakkelijk. Leren om te leven met ongemak maakt deel uit van je herstel. Naarmate de tijd vordert in je herstel, zal de ongemakkelijkheid afnemen.

This too shall pass

Het kan helpen om je gedachten over de pijn op van je af te schrijven in bijvoorbeeld een dagboek. Je kunt ook een lijst maken met redenen waarom je hebt besloten om nuchter te worden. Deze herinneringen zullen je motiveren om door te gaan. Tenslotte is ziek zijn tijdelijk en zal het met een positieve instelling en geduld verdwijnen. Daarentegen zijn de verslaving en negatieve gevolgen die daarmee gepaard gaan van langere duur. Wat ook kan helpen voor een positieve mindset is yoga en meditatie.