Vrouw alcoholverslaving

Wist je dat, alcoholverslaving nog gevaarlijker is voor vrouwen?

Hoewel meer mannen kampen met een alcoholverslaving dan vrouwen. Is toch ongeveer een derde van de probleemdrinkers een vrouw en dit aantal lijkt te groeien. Hoewel langdurig zwaar drinken voor niemand gezond is, kunnen vrouwen extra risico’s lopen. Dit zijn de belangrijkste:

#1 Vrouwen zijn kwetsbaarder voor de effecten van alcohol

Vrouwen hebben sneller last van de effecten van alcohol en door kleinere hoeveelheden. Dit komt onder andere dat vrouwen gemiddeld kleiner zijn dan mannen, dus één portie alcohol is verhoudingsgewijs groter. Daarnaast hebben vrouwen ook de neiging om minder efficiënt alcohol te metaboliseren. Dat betekent dat alcohol langer in hun systeem kan blijven en acetaldehyde, een gevaarlijk tussenproduct van het alcoholmetabolisme, meer schade aan hun lichaam kan toebrengen. Meer kwetsbaar zijn voor de effecten van alcohol maakt vrouwen ook meer vatbaar voor ongevallen na relatief weinig drinken.

#2 Vrouwen vatbaarder voor negatieve gezondheidsgevolgen van het drinken

Vrouwen zijn kwetsbaar voor dezelfde alcohol gerelateerde gezondheidsproblemen als mannen, maar vrouwen hebben de neiging om ze veel eerder te krijgen. Ze zijn vooral gevoelig voor leverbeschadiging, waaronder hepatitis en cirrose. Het is niet ongebruikelijk dat een vrouw die zwaar drinkt op haar 40e jaar al lijdt aan schade aan de lever. Vrouwen zijn ook meer vatbaar voor cognitieve stoornissen en krimp van de hersenen, evenals voor hartziekten op een eerdere leeftijd.

Misschien nog verontrustender zijn de extra gezondheidsrisico’s waarmee vrouwen worden geconfronteerd als ze te veel drinken. Vrouwen kunnen last hebben van vroege menopauze, onvruchtbaarheid, miskramen. Vrouwen die tijdens de zwangerschap drinken, riskeren een kind met foetaal alcoholsyndroom, dat ontwikkelings-, cognitieve en gedragsproblemen veroorzaakt. Overmatig drinken leidt ook tot osteoporose en een verhoogd risico op botbreuken.

Zwaar drinken verhoogt ook aanzienlijk het risico van een vrouw op borstkanker. Alcohol verhoogt het oestrogeengehalte, waardoor borstkanker waarschijnlijker wordt. Een vrouw die zes glazen per dag drinkt, verhoogt haar risico op borstkanker met bijna 50 procent.

#3 Vrouwen staan voor speciale uitdagingen bij het herstel

Vrouwen hebben vaker de voogdij over kinderen en het gebrek aan kinderopvang is vaak een belemmering voor de behandeling. Ze hebben ook meer kans op depressie en angststoornissen samen met verslaving. Deze moeten tegelijkertijd worden behandeld om volledig te herstellen.

#4 Vrouwen lopen een verhoogd risico op geweld

Vrouwen die drinken, hebben vaak een relatie met mannen die drinken. Alcohol is geassocieerd met de meeste gevallen van huiselijk geweld en vrouwen zijn vaker het slachtoffer