Vrouw alcoholverslaving

Wist je dat alcoholverslaving nog gevaarlijker is voor vrouwen?

Hoewel meer mannen kampen met een alcoholverslaving dan vrouwen, zijn vrouwen toch een derde van de probleemdrinkers. Dit aantal lijkt ook te groeien. Hoewel langdurig zwaar drinken voor niemand gezond is, kunnen vrouwen extra risico lopen. We noemen de belangrijkste redenen.

#1 Vrouwen zijn kwetsbaarder voor de effecten van alcohol

Vrouwen zijn gemiddeld kleiner dan mannen, dus één portie alcohol is verhoudingsgewijs groter. Daarnaast wordt alcohol door het vrouwenlichaam minder efficiënt alcohol gemetaboliseerd. Dat betekent dat alcohol langer in hun systeem kan blijven en acetaldehyde, een gevaarlijk tussenproduct van het alcoholmetabolisme, meer schade aan hun lichaam kan toebrengen. En doordat de alcohol een sterker effect op vrouwen heeft, zijn ze ook kwetsbaarder voor ongevallen na relatief weinig drinken.

#2 Vrouwen zijn vatbaarder voor negatieve gezondheidsgevolgen van het drinken

Vrouwen zijn kwetsbaar voor dezelfde alcoholgerelateerde gezondheidsproblemen als mannen. Maar bij vrouwen kunnen die problemen sneller ontstaan. Ze zijn vooral gevoelig voor leverbeschadigingen, waaronder hepatitis en cirrose. Het is niet ongebruikelijk dat een vrouw die zwaar drinkt, op haar 40e jaar al lijdt aan leverschade. Ook krijgen vrouwen eerder cognitieve stoornissen, krimp van de hersenen en hartziekten op een eerdere leeftijd. Maar naast dezelfde risico’s als die mannen lopen, lopen vrouwen zelfs meer gezondheidsrisico’s als ze veel drinken. Vrouwen kunnen last hebben van vroege menopauze, onvruchtbaarheid, miskramen. Overmatig drinken leidt ook tot osteoporose en een verhoogd risico op botbreuken.

Zwaar drinken verhoogt ook aanzienlijk het risico van een vrouw op borstkanker. Alcohol verhoogt het oestrogeengehalte, waardoor borstkanker waarschijnlijker wordt. Een vrouw die zes glazen per dag drinkt, verhoogt haar risico op borstkanker met bijna 50 procent.

En daarnaast riskeren vrouwen die tijdens de zwangerschap drinken, een kind met foetaal alcoholsyndroom, dat ontwikkelings-, cognitieve en gedragsproblemen veroorzaakt.

#3 Vrouwen lopen een verhoogd risico op geweld

Vrouwen die drinken, hebben vaak een relatie met mannen die ook drinken. Dit maakt het ook moeilijker om te stoppen met drinken. Ook is alcohol geassocieerd met de meeste gevallen van huiselijk geweld en vrouwen zijn vaker het slachtoffer.

#4 Vrouwen staan voor speciale uitdagingen bij het herstel

Vrouwen hebben vaker de zorg voor kinderen en het gebrek aan kinderopvang kan een zijn belemmering voor de behandeling. Ze hebben ook meer kans op depressie en angststoornissen bij verslavingen. Deze moeten tegelijkertijd worden behandeld om volledig te herstellen.