Je leven is drastisch veranderd toen je naar een afkickkliniek (klinische GGZ) ging. En nu de klinische behandeling voorbij is, verandert je leven opnieuw. Voor sommigen is dit een moment van vreugde, het moment waar ze naartoe geleefd hebben. Voor anderen is het spannend en onzeker. Het leven dat je leidde toen je nog drugs gebruikte, zal namelijk nooit meer hetzelfde zijn.
Het is waarschijnlijk dat je thuis bepaalde obstakels en moeilijkheden gaat tegenkomen, zelfs als je dit misschien niet verwacht. En hoewel je wordt voorbereid op dit moment, helpt het om te weten wat je te wachten staat als je de afkickkliniek verlaat.
Herstel blijft een prioriteit
Naar huis gaan na de behandeling geeft de meesten een gevoel van voldoening. Uiteraard is het belangrijk dat je trots bent op wat je bereikt hebt, maar bedenk ook dat verslaving een ziekte is waar je de rest van je leven aan vast zit, je blijft in herstel. Je bent naar een afkickkliniek geweest, maar dat betekent niet dat je bent genezen. Je kunt nog niet ontspannen, want zeker de eerste dagen, weken en soms zelfs maanden zijn cruciaal. Niets doen is geen optie. Herstel moet je prioriteit blijven.
Afstand nemen en loslaten
Een van de moeilijkste dingen om te accepteren wanneer je terug bent uit een afkickkliniek is dat je sociale leven verandert. Het kan betekenen dat je oude vrienden (of waren het wel vrienden?) kwijtraakt, nieuwe vrienden maakt en dat relaties veranderen. Het is soms moeilijk om afstand te nemen van mensen uit je oude leven, maar vaak wel nodig. Drugsgebruikende vrienden of familieleden die jou niet steunen kunnen jouw herstel in de weg staan.
Verleiding blijft aanwezig
Alleen al het teruggaan naar een plek die jou herinnert aan je oude leven of het tegenkomen van oude vrienden kan een trigger zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de situaties die zich kunnen voordoen waarbij je jouw verslaving recht in de ogen moet kijken. Het is een goed idee om van tevoren na te denken over wat jouw triggers zijn. Op deze manier ben je beter voorbereid en weet je hoe je jezelf uit een situatie kunt verwijderen of hoe je er het best mee om kan gaan.
Bij de aanpassing naar het normale leven moeten jouw herstel en welzijn altijd op de eerste plaats staan. Weten wat je kunt verwachten als je weer thuis bent, kan helpen bij het herkennen van en omgaan met bepaalde situaties, gevoelens of gedachten. Door hier van tevoren mee bezig te zijn, zorg je dat je mentaal klaar bent voor het moment dat je naar buiten stapt en begint aan een nieuw leven zonder gebruik.