Dromen over terugval

Wat betekent het als ik droom over terugval?

Mensen die vroeg in het herstel zijn, hebben vaak dromen over terugval. Ze zijn begrijpelijkerwijs bezorgd dat het dromen over een terugval een slecht teken is. Misschien betekent het dat herstel niet goed gaat? Is het een soort voorgevoel of bewijs dat hun verslaving gewoon wacht op een kans om toe te slaan? Of zal de droom sterke hunkering triggeren?

Moet je je zorgen maken?

Kortgezegd, nee. Dromen over terugval zijn normaal en het zijn maar dromen. Als je erover nadenkt, zou het raar zijn als je er niet van droomde om te gebruiken. Een onderdeel van de definitie van verslaving is dat je eraan denkt om de hele tijd te gebruiken. Je bent er door geobsedeerd en kan niet wachten om het opnieuw te doen. Dit is al heel lang een vast onderdeel van je mentale leven geweest. Het zou vreemd zijn als het denken hieraan plotseling zou stoppen. Het is een soort programma dat altijd op de achtergrond draaide.

Je hersenen reageren automatisch

Wat waarschijnlijk raar is voor je hersenen, is dat je plotseling bent gestopt met gebruiken. Rationeel begrijp je wat er aan de hand is, maar veel van je gedrag gaat erover dat je hersenen gewoon hun eigen ding doen. Je hebt motorische patronen, gewoonten en dagelijkse routines die het grootste deel uitmaken van wat je doet. De meeste hiervan zijn automatisch. Wanneer je plotseling een grote verandering maakt, zoals nuchter worden, weten al die automatische functies niet echt wat er aan de hand is. Ze wachten gewoon om hun normale dingen te doen en af en toe checken ze of je nog steeds doet wat je elke dag doet. Dus een manier om te reageren is te denken: ‘Nee, dat doen we niet meer’.

Je kunt niet alles opmerken

Terugvallen in dromen kan ook worden veroorzaakt door triggers die je al dan niet hebt opgemerkt. We worden elke dag blootgesteld aan veel informatie en we verwerken het meeste onbewust. Soms is een geluid, een geur of een gevoel op de een of andere manier verbonden met ons drugsgebruik. We merken de trigger niet of maken de verbinding niet. Je brein zoekt automatisch naar deze verbindingen. Het wil vinden waar het stuk in past. Vaak doet het dit werk terwijl we slapen en soms verschijnt het antwoord in onze dromen. Misschien heb je bijvoorbeeld een vleugje kruidnagel geslikt en dacht je er niets van. Maar je onderbewustzijn begint associaties te bekijken. Uiteindelijk komt het er op neer dat je een ex had wiens broer kruidnagels rookte en je voorstelde aan een man die je pillen verkocht. Mogelijk heb je die verbinding nooit bewust gemaakt.

Het hoeft niet perse slecht te zijn

Dromen over een terugval kan eigenlijk een goede zaak zijn. Het kan je bijvoorbeeld bewuster maken van jouw triggers. Je hebt misschien nooit overwogen om sigaretten als een trigger te zien, maar nu weet je het. Het kan ook een manier zijn om jouw gevoelens over verslaving te onderzoeken. Het opschrijven van je dromen, vooral dromen over het gebruik, kan een manier zijn om je gedachten en gevoelens over het gebruik uit te zoeken. Hierdoor word je niet zo gemakkelijk in een hinderlaag gelokt. Het belangrijkste is dat het alleen maar dromen zijn. Je kunt niet in je slaap gebruiken. Kijk wat je dromen je te leren hebben, maar wees niet bang voor ze.