Spiritualiteit voor Hondenbezitters

Er zijn zoveel dingen die ik ‘was’, maar waar ik nu mee ben gestopt. In willekeurige volgorde van belangrijkheid: een bankier, iemand met overgewicht, een golfer, onverantwoord, een probleem gokker, egocentrisch, een alcoholist en rijk. Ik mis geen één van deze dingen!

Het enige waar ik mee gestopt ben, en wat ik nu mis, is het zijn van een baasje voor mijn hond. Na al die jaren mis ik mijn trouwe Border Collie nog steeds.

Er zijn zoveel dingen die ik ‘was’, maar waar ik nu mee ben gestopt. In willekeurige volgorde van belangrijkheid: een bankier, iemand met overgewicht, een golfer, onverantwoord, een probleem gokker, egocentrisch, een alcoholist en rijk. Ik mis geen één van deze dingen!

Het enige waar ik mee gestopt ben, en wat ik nu mis, is het zijn van een baasje voor mijn hond. Na al die jaren mis ik mijn trouwe Border Collie nog steeds.

Als eigenaar van een hond krijg je regelmatig lichaamsbeweging, ontmoet je nieuwe mensen en krijg je haren op de bekleding. Het klinkt misschien gek, maar als baas van mijn hond kwam ik meer in aanraking met spiritualiteit.

Laat me het uitleggen. Spiritualiteit geeft betekenis aan het leven: het creëert zelfbewustzijn en aandacht voor anderen zonder te oordelen, het neemt je uit het centrum van jouw universum en brengt je naar jouw rechtmatige plaats naast gelijken. Het verbaasde me niets te ontdekken dat de grote meerderheid van de mensen van mijn lokale AA-groep -verreweg de meest spirituele mensen die ik ken- honden liefhebbers zijn en de meeste zijn ook hondenbezitter. Tijdens AA -bijeenkomsten praten we veel over spiritualiteit. Het woord ‘God’ verschijnt ook veel, hoewel we meestal spreken van een ‘Hogere Macht’ omdat er mensen zijn binnen de AA die niet geloven in een God van een erkende religie.

Bij de AA is een Hogere Macht datgene waar we terecht kunnen voor hulp en begeleiding bij het herstel van verslaving. De Hogere Macht kan dus vele vormen aannemen. Voor een atheïst kan het een plaatselijke AA- groep zijn, voor een christen kan het Jezus Christus zijn, voor een agnost kan het gewoon een kracht voor het goede in de wereld zijn. Een ding is zeker: je wilt dat jouw Hogere Macht de meest krachtige in zijn soort is. Praten over spiritualiteit kan voor sommige mensen raar lijken. Het ontdekken van hun spirituele kant is echter voor de meeste mensen een spannende en levensverbeterende ervaring.

Maar hoe passen honden in dit plaatje? Nou, honden vormen een extern punt van aandacht, ze geven onvoorwaardelijke liefde, ze zijn niet veroordelend, eerlijk in het weergeven van hun emoties, loyaal en vergevingsgezind. Tamelijk uitstekende kwaliteiten, zou ik zeggen.

Maar kan een hond helpen op de manier waarop een Hogere Macht dat kan? Misschien niet direct. Mensen bidden niet tot een hond zoals tot een god gebeden wordt, noch zien ze een hond als een hogere macht (tenzij je een oud-Egyptenaar bent). Voor mij is een hond een bron van een ander soort kracht: de kracht van het voorbeeld. Bij het zien van een hond die liefde geeft, zich gelukkig voelt of eerlijk is, word ik echt goedgezind. Die kracht van het voorbeeld heeft een enorme invloed op anderen. Honden zijn eenvoudigere wezens dan wij. Maar zij staan dichter bij de natuur en de kracht van het goede dat er in de wereld bestaat. Ze zijn niet alleen de beste vrienden van de mens maar ook vertegenwoordiger van de mens en zijn Hogere Macht.

Veel mensen hebben in de wereld van vandaag hun bezieling verloren – het leven in de 21ste eeuw kan dat met je doen. Een hond kan helpen om die bezieling terug te vinden. Mijn dochter Annabel, een andere grote hondenliefhebber en erg spiritueel, heeft een bumpersticker die luidt: “Heer, help mij om de persoon te zijn zoals mijn hond denkt dat ik ben”. Leef naar de verwachtingen van uw hond en leef naar je Hogere Macht.

Door Christopher Burn, therapeut bij Castle Craig Hospital