Social media

Social media verslaving: wat is het en wat zijn de gevolgen?

Mensen met een social media-verslaving voelen dwang om social media overmatig te gebruiken en hebben alleen aandacht voor statusupdates of het bekijken van andermans online profiel. Een studie aan de universiteit van Chicago zegt dat deze verslaving sterker is dan alcohol en sigaretten.

Volgens Harvard University stimuleert het praten over jezelf plezier. Go-Globe zegt dat 2,03 miljard mensen sociale media gebruiken en 18% niet een paar uur zonder Facebook kan. Er worden dagelijks vijf miljoen foto’s gepost op Instagram en 500 miljoen tweets op Twitter. Het is belangrijk om controle te hebben over de tijd die je besteed aan sociale media. Het kan jouw fysieke en mentale gezondheid in de loop van de tijd aantasten.

De verslaving

Verslaafden spenderen dagelijks meer dan een uur op sociale media. Je hebt de neiging om je gedachten te delen met het doel van goedkeuring of erkenning. Slaapgebrek kan optreden door laat te gaan slapen. Of juist door heel vroeg wakker te worden uit de angst een update mis te lopen. Social media is ook een ontsnapping aan de dagelijkse stress, zoals werk, school of je sociale leven.

Gevolgen social media

Er zijn fysieke gevolgen die kunnen optreden door verslaving aan sociale media. Waaronder het carpaletunnelsyndroom, waarbij je problemen hebt met je handen of polsen door te veel typen. Typen op je smartphone kan ook spanning veroorzaken in je pezen. Je kunt ook last krijgen van vermoeide ogen door te lang naar het scherm te staren. Sociale media kunnen ook een gevaarlijke afleiding zijn tijdens het rijden of lopen over straat.

Je mentale gezondheid kan worden beïnvloed door het krijgen van een laag zelfbeeld, evenals gevoelens van jaloezie door het kijken naar ieders ‘geïdealiseerde’ leven op sociale media. Daardoor zal je geen echte sociale interacties meer willen hebben. Je gedachten zullen alleen maar bezig zijn met het bekijken, leuk vinden en reageren op foto’s van anderen.

Zó kom je er vanaf

Zodra je toegeeft dat je een probleem hebt, schakel dan alle pushmeldingen uit. Dit zal de drang om je feed voortdurend te controleren verminderen. Doe iets productiefs, zoals wandelen, een boek lezen of zoek een nieuwe hobby. Het belangrijkste is dat je in het moment leeft in plaats van te leven op je social media feed.