Angst en horrorfilms

Raar maar waar: horrorfilms verlichten angstgevoelens

Angst wordt een stoornis wanneer de zorgen en paniek het dagelijks leven verstoren. Je zou denken dat het kijken van horrorfilms, die paniek en angst oproepen, het verkeerde genre is voor iemand met angstgevoelens. Niets is minder waar, horrorfilms kunnen de symptomen van angst juist verlichten. Maar alleen als je weet dat je in veilige omgeving bent en dat wat je ziet niet echt is.

De overeenkomsten

Het plot van horrorfilms is normaalgesproken een hoofdrolspeler die voelt dat gevaar op de loer ligt. Hun kreten zijn aan dovemans oren gericht. Uiteindelijk krijgt de hoofdrolspeler gelijk en gaat het gevecht met het monster aan. Volgens Vice, voelt het leven met angst aan alsof er een geluid of een schaduw op elke hoek is die verwijst naar een monster dat niemand kan zien. Je hebt het gevoel dat er iets is, maar je kunt het bestaan aan niemand bewijzen.

In horrorfilms weet je dat het monster echt is en dat er tegen kan worden gevochten. Het monster heeft een naam, gezicht en zwakte. Uiteindelijk komt de hoofdrolspeler oog in oog met het monster en wint de strijdt. Iemand met angst zou willen dat dit hun ook overkomt. Bang zijn voor horrorfilms wordt als rationeel beschouwd in tegenstelling tot bang zijn voor dingen die er in de ogen van andere niet zijn.

Hoe horrorfilms helpen

Het kijken van horrorfilms is een manier om te ontsnappen aan de angsten van het echte leven. Horrorfilms kunnen een verslaving zijn. Psychotherapeut John Kuziel stelt dat de hypothalamus die de vecht-of vluchtreactie veroorzaakt adrenaline, glucose en cortisol in ons lichaam opwekt. Deze adrenalinestoot zorgt ervoor dat mensen meer horrorfilms willen zien. Horrorfilms zorgen ervoor dat mensen met angst zich op hun gemak voelen. Volgens Dr. Mathias Clasen van Universiteit van Aarhus komt dat doordat, het kijken naar een horrorfilm een vrijwillige daad is die onder gecontroleerde omstandigheden plaatsvindt. Hierdoor voelt iemand zich veiliger in vergelijking met echte gevaren. Net zoals wanneer je in een achtbaan zit, voelen mensen met angst zich beter als ze in gezelschap horrorfilms kijken wetende dat ze samen hetzelfde doorstaan. Horrorfilms moeten niet worden gebruikt als een remedie tegen angst, maar ze kunnen een nuttig hulpmiddel zijn om het te beheersen.