Trauma en verslaving

Hoe trauma en verslaving verbonden zijn

Verslaving is nauw verbonden met trauma. Een hoog percentage mensen dat worstelt met verslaving heeft traumatische ervaringen opgedaan. Vaak zijn dit nare ervaringen uit de kindertijd zoals mishandeling, verwaarlozing of getuige zijn van huiselijk geweld. Soms wordt het pas op latere leeftijd veroorzaakt door geweld, misdaad, ernstig ongeluk, verkrachting of de dood van een dierbare.

Verslaving wordt gebruikt als een manier om de pijnlijke herinneringen, slapeloosheid, stress en opdringerige gedachten veroorzaakt door het trauma te vermijden. Trauma is een van de grotere triggers voor terugval. Praten met een therapeut is de beste manier om een trauma aan te pakken. Iets anders wat je kan helpen, met de hulp van je therapeut of alleen, is schrijven over het trauma.

Schrijven over je trauma

Schrijven over jouw trauma heeft veel voordelen. Ten eerste maakt het je bewust van wat je ervaart. In zekere zin is het absurd om te zeggen dat je je er niet van bewust bent dat je een trauma hebt. Natuurlijk weet je dat er iets is gebeurd, maar het is moeilijk om die pijn volledig te ervaren. We hebben de neiging weg te kijken en proberen het te vergeten. Schrijven helpt je het te erkennen en te onderzoeken hoe het je leven heeft beïnvloed. Terwijl je de emoties in verband met het trauma onderzoekt, kun je patronen opmerken en minder door hen worden beheerst.

Gezondheidsvoordelen

Schrijven over het trauma is ook goed voor je gezondheid. Een onderzoek waarin psychologen James Pennebaker en Joshua Smyth deelnemers vroegen om meerdere keren achter elkaar over een traumatische ervaring te schrijven toonde aan dat deelnemers die dit deden, minder ziektes ervaarden in vergelijking met de controlegroep die schreef over alledaagse ervaringen. De belangrijkste reden hiervoor was de verwerking en integratie van de emoties gerelateerd aan traumatische ervaringen.

Schrijven kan u ook helpen andere stress te beheersen. Als u schrijft over aankomende gebeurtenissen, zoals een toets of een sollicitatiegesprek, voelt je je minder angstig en presteert je beter. Als je schrijft over een stressvolle gebeurtenis, voel je er ook meer controle over. Je kunt het rationeel verwerken en het begrijpen. Dit is de reden waarom het bijhouden van een dagboek zo’n krachtig hulpmiddel is bij het herstel. Als je alle minder belangrijke spanningen in je leven kunt verminderen, zul je je beter voelen en minder hebben kans op terugval.

Maar.. let op!

Er zijn enkele waarschuwingen voor het schrijven over trauma’s. Misschien wil je niet meteen schrijven na een traumatische gebeurtenis, omdat je je dan slechter kunt voelen. Het is beter om enige tijd te wachten voordat je het probeert te verwerken. Ook is het cruciaal om naar de betekenis te zoeken in je ervaring. Alleen al het schrijven over een traumatische ervaring kan ervoor zorgen dat je het opnieuw beleeft zonder je perceptie ervan te veranderen. Dit is de reden waarom het werken met een therapeut een goed idee is. Bij Castle Craig kan je ook terecht voor traumatherapie naast de verslavingsbehandeling. Onze gespecialiseerde therapeuten zullen je helpen bij het verwerken van het trauma.