Castle Craig logo

Een kijkje bij de dagbehandeling van Castle Craig

In mijn werk als ambulant behandelaar in de verslavingszorg, gaat mijn hart sneller kloppen van het werken met de groepen patiënten en de dynamiek tussen deze mensen. Kom een kijkje nemen bij de dagbehandeling bij Castle Craig.

Wat wordt er besproken tijdens onze dagbehandeling?

Sinds alle beperkingen die Corona met zich meebracht, delen wij onze graag weer persoonlijk onze ervaringen over onze herstelprocessen. Langzaam kunnen we ons verlangen om te verbinden weer in praktijk brengen. Gewoon omdat wij mensen graag samen zijn en ons leven willen delen.

Tijdens de therapiesessie onderzoeken we onze motieven voor het opnieuw opbouwen van het vertrouwen in onze familie en vrienden. Ook bespreken we het aangaan van prille relaties, met of zonder verliefde gevoelens. Soms ontdekken we dat we bang zijn om ons leven alleen te leven. De stemming in de groep is licht maar aandachtig en bewust.

Van eenzaamheid en schaamte naar vertrouwen

‘Eerst een plant en dan een cavia, voor jezelf leren zorgen, clean blijven’ zijn onze standaardzinnen.

Na een lezing over eenzaamheid doen we een gezamenlijk onderzoek naar recente situaties waarin we ons eenzaam voelden. Wat waren onze gedachten, wat zeiden we tegen onszelf? Wat was onze grootste angst en wat deden we omdat te voorkomen?

Afwijzing door anderen of afwijzing van onszelf. Voor velen van ons was het gevoel van schaamte zo groot, dat wij niet in staat waren de liefde van anderen te zien of te ontvangen. Ons hart ging op slot. Verslaafd aan middelen, vervreemden we van onszelf. Pas in een omgeving waar mensen toegewijd zijn aan wederzijds vertrouwen, kan het vertrouwen groeien.

Het openstellen van je hart begint van binnenuit

De Hier & Nu groep sluit geluidloos aan. We beoefenen mindfulness, meditatie en gebed. We maken contact met onze hartskracht door middel van een geleide meditatie. We leggen de verbinding tussen ons verstand en ons hart, want daar zijn we veilig. We versterken in deze oefening onze Kokoro, de verbinding tussen ons verstand en gevoel. Als ons hart iets anders vertelt dan ons verstand, dan raken we verhard en verward. Pas als verstand en gevoel vrienden worden, zijn we op de juiste weg.

Na een minuut of 5 ontspannen onze gezichten. Er verschijnt zachte glimlachen op die gezichten. Ik zie pretlichtjes schijnen achter gesloten ogen. Ineens is de weerstand doorbroken en is de angst verdwenen voor het kloppen van ons hart.