Castle Craig logo

Een kijkje bij de dagbehandeling van Castle Craig

In mijn werk als ambulant behandelaar in de verslavingszorg bij Castle Craig Nederland, gaat mijn hart kloppen in het werken met de dynamiek binnen onze groepen.

Wat komt er zoal aan bod tijdens onze dagbehandeling?

Juist Vandaag delen wij onze ervaring in ons proces van herstel. Langzaam zijn we weer in contact gekomen met het verlangen te verbinden. Gewoon omdat wij mensen, graag samen zijn en ons leven willen delen.

Tijdens de therapiesessie onderzoeken we onze motieven in het weer opbouwen van het vertrouwen in onze banden met familie en vrienden. Ook bespreken we het aangaan van prille relaties met of zonder verliefde gevoelens. Want soms ontdekken we dat we bang zijn om alleen ons leven te dragen. De stemming in de groep is licht doch aandachtig en bewust.

‘Eerst een plant en dan een Cavia, voor jezelf leren zorgen, Clean blijven’ zijn onze standaard zinnen.

Tijdens de Presentatie en Lezing over eenzaamheid doen we vervolgens een gezamenlijk onderzoek naar recente situaties waarin we ons eenzaam voelden. Wat waren onze gedachten, wat zeiden we tegen onszelf? Wat was onze grootste angst en wat deden we omdat te voorkomen?

Afwijzing door anderen of afwijzing van onszelf. Voor velen van ons was het gevoel van schaamte zo groot, dat wij niet in staat waren de liefde van anderen te zien of te ontvangen. Ons hart ging op slot. Verslaafd aan middelen, vervreemden we van onszelf. Pas in een omgeving van toewijding aan wederzijds vertrouwen begon het vertrouwen te groeien.

‘Het openstellen van je hart begint van binnenuit’

De Hier & Nu groep sluit geluidloos aan. We beoefenen Mindfulness, Meditatie en Gebed. We maken contact met onze hartskracht door middel van een geleide meditatie. We leggen de verbinding tussen onze Mind en ons Hart, want daar is waar we ons veilig en thuis voelen. We versterken in deze oefening ‘hands on’ onze Kokoro, de verbinding van Mind en Hart. Als ons Hart iets anders vertelt dan onze Mind, dan raken we verhard en verward. Pas als onze Mind vrienden maakt met ons Hart, zijn we op de juiste weg.

Na een minuut of 5 ontspannen onze gezichten, hier en nu verschijnt een glimlach van oor tot oor. Ik zie pretlichtjes schijnen achter zacht gesloten ogen. Ineens is de weerstand gebroken en is de angst verdwenen voor het kloppen van ons hart.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00