Uit een studie van de University of Florida blijkt dat alcoholisme het functioneren van het geheugen kan aantasten, voordat het Korsakoffsyndroom optreedt. De studie bewijst dat associatief geheugen (dat wordt gebruikt voor het onthouden van gezichten en namen) kan worden beschadigd door alcoholisme.
Uit een studie van de University of Florida blijkt dat alcoholisme het functioneren van het geheugen kan aantasten, voordat het Korsakoffsyndroom optreedt. De studie bewijst dat associatief geheugen (dat wordt gebruikt voor het onthouden van gezichten en namen) kan worden beschadigd door alcoholisme.
De bedoeling van de studie was om het episodisch geheugen te vergelijken met het werkgeheugen. Het lange termijn geheugen in associatie met mensen, plaatsen en ervaringen. Daarnaast werd het menselijk ‘werkgeheugen’ vergeleken: Beperkt korte termijn geheugen zoals een telefoonnummer of een boodschappenlijstje.
Hoe hebben ze de alcoholische geheugenfunctie gemeten?
De studie testte de geheugenprestaties met opdrachten. Proefpersonen werden gevraagd om namen te onthouden bij het gezicht. De proefpersonen bestonden uit 10 alcoholisten en 10 niet- drinkers. Er werd niet alleen gevraagd om de naam bij het gezicht te noemen, maar ook om te beoordelen of de persoon in kwestie een man of een vrouw was. Daarnaast werd in een andere vragenreeks aan deelnemers gevraagd of de persoon er ‘eerlijk’ uitzag of niet.
Wat zijn ze te weten komen over alcohol en geheugen?
Alcoholisten en niet – alcoholisten hebben de eerste testen op vergelijkbare wijze uitgevoerd. Maar de alcoholisten konden niet tippen aan de prestaties van niet – alcoholisten en de nauwkeurigheid van hun geheugen. Of de deelnemers werd gevraagd om het juiste paar ‘gezicht – naam’ te herkennen of gewoon gevraagd aan te geven welk paar zij eerder in de opdracht hadden gezien, maakte niet uit. Alcoholisten scoorden steevast slechter dan niet-drinkers.
Tegelijkertijd werden MRI scans van hersenen uitgevoerd. Hoewel alcohol niet alle geheugensystemen vernietigt, beïnvloedt het wel het episodisch geheugensysteem en werkgeheugen systeem.
“Deze studie richt zich op een cognitief proces dat essentieel is in het dagelijks leven,”voegde Sara Jo Nixon toe, een professor in de afdeling psychiatrie aan de Universiteit van Florida. “Het leren van de namen van nieuwe vrienden, collega’s of kennissen is slechts een voorbeeld van deze vorm van leren, maar het is vooral van sociaal en persoonlijk belang.”
De auteurs van deze studie, Professor Edith V. Sullivan en professor Anne – Lise Pite zeggen hierover : ” Stoornissen in het geheugenvermogen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor het dagelijkse functioneren van een alcoholist. Op het werk kunnen alcoholisten die een baan hebben met een hoge cognitieve belasting moeilijkheden hebben met het leren van nieuwe taken. Thuis kunnen geheugenstoornissen worden beschouwd als desinteresse in het gezinsleven en kan leiden tot conflicten.
Waarom zijn deze bevindingen belangrijk voor verslavingstherapeuten?
Alcoholgebruik in het recente verleden heeft een belangrijke impact op wat een patiënt kan met de therapie. De auteurs schrijven: “Vanuit behandelperspectief gezien, is het belangrijk te realiseren dat een verstoord episodisch geheugen bij alcoholisten de voordelen van rehabiliatie kan belemmeren. Dat komt omdat succesvolle behandeling vereist dat 1) het leren van zowel nieuwe kennis even als de betekenis, zelfbewustzijn, en de gevolgen van ‘verslaving’ of ‘drug’ en 2), om het ‘herbeleven’ van episodes van het eerdere drinken, die preventie en herkenning van potentieel risicovolle situaties mogelijk maakt”.
De wetenschappers die het artikel schreven merkten ook op: “een verstoord episodisch geheugen bij alcoholisten kan bepaalde voordelen uit het herstelproces belemmeren. Dat komt omdat een succesvolle behandeling vereist dat de patiënt 1) nieuwe kennis over drank of drugs verkrijgt(zoals wat drugs lichamelijk met je doen, wat het met je bewustzijn / spiritualiteit doet en wat de consequenties zijn van drinken of gebruiken) en 2) zich goed herinnert hoe het was om vroeger te drinken of te gebruiken, zodat de patiënt in zijn herstel kan anticiperen op potentieel gevaarlijke situaties en niet terugvalt.”
De resultaten zijn in juli 2012 gepubliceerd in “The Harmful Short-Term Effects Of Alcoholism On Memory Functioning.” Medical News Today. MediLexicon, Intl., 17 Apr. 2012. Web.